Monday, December 17, 2007

pripravila katarína plavčanová Generálny tajomníkOSN Pan Ki-mun požiadal medzinár. darcov na urýchlené obnovenie hospodárstva v palest. Pásme Gazy

15.00
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes požiadal medzinárodných darcov na urýchlené konanie s cieľom obnoviť hospodárstvo v palestínskom Pásme Gazy, ktoré sa ocitlo na mŕtvom bode. V Paríži je pri tejto príležitosti jednodňová konferencia. "Netajím sa svojimi obavami o takmer 1 a pol milióna ľudí v Gaze, ktorí v súčasnosti žijú v tých najhorších podmienkach," povedal Pan na konferencii, na ktorej sa zúčastňuje deväťdesiat medzinárodných delegácií. Izrael prísne obmedzil pohyb v rámci Pásma Gazy po tom, čo kontrolu nad ním prebralo militantné hnutie Hamas.

Mjanmarský vojenský režim prepustil minulý týždeň z väzenia 96 mníchov, ktorí sa zúčastnili na septembrových protivládnych pochodoch. Oznámila to dnes agentúra DPA. Vojenský režim protesty krvavo potlačil, pričom zahynulo najmenej 31 ľudí a vyše 3000 uväznili. Oficiálne počty mŕtvych sú však zrejme vyššie.

Dnes sa začala každoročná púť moslimov z celého sveta do saudskoarabskej Mekky. Úrady Saudskej Arábie oznámili, že prísne bezpečnostné opatrenia by mali zabrániť vysokému počtu obetí, ktoré sprevádzali púte v minulosti.

V košickej Detskej fakultnej nemocnici zomrel včera 14-ročný Ivan z Jasova, ktorého minulý týždeň na ulici so sekerou napadol o tri roky starší Ondrej. Mladistvému hrozí väzenie do desať rokov. Dnes o tom informovali zástupcovia nemocnice a policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová. Polícia zatiaľ nepotvrdila, či bol útok rasovo motivovaný.

Preceňovanie liekov k 1. januáru 2008 z dôvodu zavedenia degresívnej marže prinesie lekárňam stratu. "Lekárne budú prirodzene motivované predávať lieky zo skladu, ktoré nakúpili pred 1. januárom 2008. Drahšie lieky nakúpené pred týmto termínom sa zavedením degresívnej marže stanú ihneď lacnejšie a rozdiel v cenách pôjde na konto lekárne," Myslí si to Združenie Za lepšie lekárne. Lekárnici budú musieť z 31. decembra 2007 na 1. januára 2008 zmeniť etikety takmer všetkých liekov.

Lekári špecialisti chcú od januára vyberať poplatky za lieky a liečbu pacientov zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Sú nespokojní s platbami, ktoré im táto poisťovňa dáva.

Ministerstvo spravodlivosti upozorňuje občanov, aby v predvianočnom období boli opatrní pri uzatváraní pôžičiek a spotrebiteľských úverov. Podľa Ministra Harabina rezort eviduje stovky prípadov, kedy občania pre niekoľkotisícovú pôžičku prišli o strechu nad hlavou. "Odporúčam výlučne pôžičky od bankových spoločností, ktoré sú pod prísnym dozorom Národnej banky Slovenska. povedal Harabin.

Smeru premiéra Roberta Fica medzi voličmi novembrová vládna kríza neuškodila. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý zverejnil Ústav pre výskum verejnej mienky. Popularita Smeru sa naopak v decembri zvýšila na 45,2 %, zatiaľ čo preferencie SDKÚ klesli na 13,5 %.

Miera nezamestnanosti na Slovensku v novembri opäť klesla na nové historické minimum. V porovnaní s novembrom minulého roka sa miera nezamestnanosti znížila o vyše jedno percento. Také sú najnovšie údaje Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Vyššie údaje o nezamestnanosti vykazuje iná metodika Štatistického úradu, ktorý používa výberové zisťovanie. Podľa posledných údajov úradu miera nezamestnanosti v treťom štvrťroku naopak mierne stúpla na niečo vyše 11 percent.

Školákom sa začal posledný týždeň v roku. Od soboty 22-ho decembra budú mať prázdniny. Potrvajú do pondelka 7-ho januára. Školské brány sa otvoria až v utorok 8ho januára. Tento rok sa tak nezopakuje situácia z minulého roka, keď minister školstva Mikolaj koncom decembra vyzýval riaditeľov škôl, aby vianočné prázdniny predĺžili do 7-ho januára.

Dvojnásobný majster sveta formuly 1 Fernando Alonso sa podľa španielskych médií dohodol na zmluve so svojím bývalým tímom Renault, ktorého rady pred rokom opustil a zamieril do McLarenu.

Český hokejový tréner Miloš Říha sa stal novým koučom Spartaka Moskva. Podľa ruských médií podpísal kouč, ktorého nedávno odvolali Pardubice, s osemnástym tímom superligy zmluvu do konca sezóny.
***********************************
NOC:
Polojasno až oblačno.
Najnižšia nočná teplota -3 až -7, v dolinách a kotlinách miestami okolo -9 st.

UTOROK:
Polojasno až oblačno. V nižších polohách zrána a dopoludnia miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Vietor od severu do 7m/s.
Najvyššia denná teplota -1 až +3, na severe miestami okolo -3 st.