Thursday, December 13, 2007

pripravila katarína plavčanová Prvým oficiálnym kandidátom na post ruského prezidenta sa včera stal Vladimir Žirinovskij

9.00
Prvým oficiálnym kandidátom na post ruského prezidenta sa včera stal líder Liberálnodemokratickej strany Ruska Vladimir Žirinovskij. Skúsený politik, ktorý je známy svojimi kontroverznými vyhláseniami, sa o zvolenie do Kremľa bude usilovať už po tretí raz. Pozorovatelia nepredpokladajú, že by ktokoľvek mohol v marcových prezidentských voľbách ohroziť súčasného vicepremiéra ruskej vlády Dmitrija Medvedeva, ktorého verejne podporil najpopulárnejší politik krajiny, súčasný prezident Vladimir Putin.

Americké úrady zatkli piatich mužov vo veku od 18 do 27 rokov. Sú obvinení zo spôsobenia požiaru, ktorý minulý mesiac v Kalifornii spôsobil škody za vyše 100 miliónov dolárov. Napriek zákazu muži založili oheň v štátnom parku, a urobili si party. Identifikovali ich na základe videozáznamu kamery v miestnom obchode a tiež podľa obalov z potravín a pokladničných blokov. Požiar, ktorý vznikol 24. novembra, zničil 53 domov, 33 hospodárskych stavieb a 37 áut. Nikto sa vážne nezranil.

Americký raketoplán Atlantis sa opäť pokúsi vzlietnuť 10. januára. Jeho štart už niekoľko krát odložili po problémoch s kontrolou paliva.

Silný nárazový vietor včera v podvečer vyvrátil na tatranské cesty niekoľko stromov, ktoré postupne odstránili popradskí hasiči a cestári. Popadané stromy skomplikovali dopravu na ceste medzi Tatranskou Štrbou, Štrbským Plesom a Podbanským. Medzi Liptovskou Tepličkou a Šuňavou. Momentálne sú už cesty prejazdné.
Podľa hovorcu Železníc doprava v úseku Vyšné Hágy - Štrbské Pleso je prerušená a cestujúci môžu využiť náhradnú autobusovú dopravu. Popadané stromy budú odstraňovať z trate až po utíšení silného vetra.

Ústav pamäti národa po prvý raz navrhol stíhanie za komunistické zločiny, ktoré napáchali prisluhovači minulého režimu. Na Generálnej prokuratúre je už podnet, aby prešetrila 4 trestné činy, z ktorých sú podľa šéfa ÚPN Ivana Petranského podozriví bývalí príslušníci komunistickej ŠtB.

Vedenie Anglickej futbalovej asociácie včera večer odsúhlasilo vymenovanie Taliana Fabia Capella na post trénera anglickej reprezentácie. Podľa informácií britských médií najneskôr začiatkom budúceho týždňa by ho mali oficiálne predstaviť vo funkcii. Nástupca Steva McClarena by mal premiéru absolvovať 6. februára vo Wembley proti Švajčiarsku.

***********************************
Premenlivá oblačno a miestami snehové prehánky, na krajnom
severe aj trvalejšie sneženie. Vietor od severu v nárazoch do 13m/s. Najvyššia denná teplota -2 až +2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -12 st.