Monday, December 17, 2007

pripravila katarína plavčanová

17.30 * Vladimir Putin chce byť ruským premiérom * Otepľovanie ohrozuje fínske turistické centrá * V južnej Európe vládne neskutočne silná zima * Na púť do Mekky sa vydali moslimovia z celého sveta * Miera nezamestnanosti na Slovensku je rekordne nízka

Príjemný podvečer
svet
Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že je pripravený prevziať funkciu premiéra, ak sa ním preferovaný Dmitrij Medvedev stane po marcových voľbách prezidentom. Putin dodal, že nebude požadovať žiadne nové právomoci. Putin chce využiť svoju mimoriadnu popularitu na to, aby naďalej nejakým spôsobom ovplyvňoval dianie v Rusku.

Japonské úrady podľa všetkého "prišli" o údaje žiadateľov o dôchodok a sociálne dávky. Japonská vláda už priznala, že úrady nevedia nájsť údaje o 64 miliónoch žiadateľov o dôchodok, čo vyvolalo medzi obyvateľmi pobúrenie. Minister zdravia, práce a sociálnych záležitostí Joiči Masuzoe sľúbil, že celú vec vyšetrí a vyplatenie dôchodkov a sociálnych dávok zabezpečí.
Podobný prípad sa stal nedávno v Británii. Koncom novembra spôsobila hnev obyvateľov strata dvoch CD s osobnými dátami 25 miliónov ľudí.

Mrazivé počasie si v Chorvátsku, týždeň pred oficiálnym príchodom zimy, vyžiadalo prvé obete na životoch. Omrznutého 73-ročného muža našli včera ráno v jeho dome pri Zadare, v centrálnej časti jadranského pobrežia. Muž zomrel po prevoze do nemocnice. Inou obeťou je 60-ročný alkoholik a tulák, ktorý zamrzol v dedine Trilja pri meste Split. Teploty v Chorvátsku v uplynulých dňoch klesli na -8 stupňov Celzia.

Aj slnečné krajiny - Španielsko, Taliansko a Grécko cez víkend prekvapila nezvyčajne silná studená vlna. Včera snežilo v španielskych regiónoch Katalánska a Valencie a to nielen v horách, ale aj v blízkosti morského pobrežia. V Barcelone a Valencii, ako aj na dovolenkovom ostrove Mallorca v noci klesli teploty pod bod mrazu.

Turisticky atraktívne centrá na severe Fínska začína ohrozovať globálne otepľovanie. 20 centimetrová snehová pokrývka v meste Rovaniemi je síce pre motorové sane, sobie a psie záprahy dostatočná, ale jazerá a rieky stále nezamrzli. Tie slúžili po minulé roky ako cesta na prevážanie turistov. Cestovný ruch prináša do fínskej provincie Laponsko približne 235 mil. eur. Pre región, ktorý trpí nezamestnanosťou a sťahovaním obyvateľstva do miest, to predstavuje obrovské množstvo financií.

V saudskoarabskej Mekke sa dnes oficiálne začala tradičná moslimská púť hadždž. V priebehu nasledujúcich dní by malo podľa odhadov 2,5 milióna moslimov putovať na vrch AraFat ležiaci asi 20 km od saudskoarabskej Mekky. Podľa Koránu by mal každý zdravý moslim, ktorý si to môže dovoliť, absolvovať púť do Mekky aspoň raz v živote.
doma
Slovensko hlási pripravenosť na vstup do Schengenu. "Sme pripravení, naša hranica je nepriepustná," tvrdí minister vnútra Róbert Kaliňák pred dlho očakávaným dňom D. Na 40 kilometrov širokom monitorovacom území vybudovali Slováci za jeden rok neviditeľný pohraničný plot, ktorý má úniu chrániť pred prílivom ilegálnych prisťahovalcov, napísala dnes nemecká agentúra DPA. Vyše 800 pohraničníkov už má priamy prístup do centrálnej databázy v Štrasburgu. Tá má byť nástrojom boja proti kriminalite,terorizmus a ilegálnemu prisťahovalectvu aj po zrušení vnútorných hraníc v EÚ.

Pokutu milión korún udelil Obvodný banský úrad v Prievidzi spoločnosti Hornonitrianske bane za porušenie pravidiel bezpečnosti práce pri vlaňajšom závale v nováckej bani. Pri nešťastí zomreli štyria baníci. Podľa šéfa úradu zákon neumožnil vymerať vyššiu pokutu. Hornonitrianske bane sa podľa svojej hovorkyne zatiaľ nerozhodli, či sa proti sankcii odvolajú.

Ministerstvo spravodlivosti upozorňuje občanov, aby v predvianočnom období boli opatrní pri uzatváraní pôžičiek a spotrebiteľských úverov. Podľa Ministra Harabina rezort eviduje stovky prípadov, kedy občania pre niekoľkotisícovú pôžičku prišli o strechu nad hlavou. "Odporúčam výlučne pôžičky od bankových spoločností, ktoré sú pod prísnym dozorom Národnej banky Slovenska. povedal Harabin.

V košickej Detskej fakultnej nemocnici zomrel včera 14-ročný Ivan z Jasova, ktorého minulý týždeň na ulici so sekerou napadol o tri roky starší Ondrej. Mladistvému hrozí väzenie do desať rokov. Dnes o tom informovali zástupcovia nemocnice a policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová. Polícia zatiaľ nepotvrdila, či bol útok rasovo motivovaný.

Lekári špecialisti chcú od januára vyberať poplatky za lieky a liečbu pacientov zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Sú nespokojní s platbami, ktoré im táto poisťovňa dáva.
Podkôrny hmyz v Tichej a Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku (TANAP) zničil v tomto roku viac ako 150 hektárov zeleného lesa. Je to viac ako polovica plochy, ktorú v tejto časti TANAP-u poškodila veterná kalamita v novembri 2004.

Miera nezamestnanosti na Slovensku v novembri opäť klesla na nové historické minimum. V porovnaní s novembrom minulého roka sa miera nezamestnanosti znížila o vyše jedno percento. Také sú najnovšie údaje Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Vyššie údaje o nezamestnanosti vykazuje iná metodika Štatistického úradu, ktorý používa výberové zisťovanie. Podľa posledných údajov úradu miera nezamestnanosti v treťom štvrťroku naopak mierne stúpla na niečo vyše 11 percent.

Smeru premiéra Roberta Fica medzi voličmi novembrová vládna kríza neuškodila. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý zverejnil Ústav pre výskum verejnej mienky. Popularita Smeru sa naopak v decembri zvýšila na 45,2 %, zatiaľ čo preferencie SDKÚ klesli na 13,5 %.

ŠPORT
Francúz Jean-Baptiste Grange sa stal víťazom slalomu alpského Svetového pohára v talianskej Alta Badii. Bronzový medailista z majstrovstiev sveta v Aare triumfoval suverénnym spôsobom s náskokom 74 stotín pred Nemcom Felixom Neureutherom. Tretí skončil so stratou 1,40 s Američan Ted Ligety.

Anketu Medzinárodnej tenisovej federácie o najlepšieho tenistu za rok 2007 vyhral medzi mužmi Švajčiar Roger Federer, kým u žien triumfovala Belgičanka Justine Heninová. Federer už štvrtýkrát v rade kraľuje svetovému tenisu a stal sa tak druhým mužom, ktorému sa to po legendárnom Američanovi Peteovi Samprasovi podarilo. Heninovú ocenili v druhom roku po sebe, dokopy si tento honor odniesla už trikrát.

*************************
NOC:
Polojasno až oblačno.
Najnižšia nočná teplota -3 až -7, v dolinách a kotlinách miestami okolo -9 st.
Prevažne severný vietor do 3 m/s (do 10 km/h), na východe 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h).

UTOROK:
Polojasno až oblačno. V nižších polohách zrána a dopoludnia miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto.
Najvyššia denná teplota -1 až +3, na severe miestami okolo -3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +1 st.
Prevažne severný vietor do 3 m/s (do 10 km/h), na východe 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).