Wednesday, December 12, 2007

Pripravil Michal Novák: Dragomir Miloševič - VINNÝ

15:00 13.12.2007

Obete obkľúčenia Sarajeva sú spokojné s odsúdením bývalého bosniansko-srbského generála na 33 rokov väzenia. Dragomira Miloševiča, ktorý nie je príbuzným s prezidentom Slobodanom Miloševičom, uznal Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu vinným. "Spravodlivosť zvíťazila a obete dostali satisfakciu," povedala šéfka asociácie civilných obetí obkľúčenia mesta. Súd rozhodol, že jednotky bosnianskych Srbov útočili na Sarajevo a sám Miloševič nariadil ostreľovanie civilistov. Počas 44-mesačného obkľúčenia Sarajeva zomrelo 12 000 civilistov z toho 1500 detí.

Novú zmluvu o Európskej únii podpíšu hlavy štátov a vlád spolu s ministrami zahraničných vecí zajtra v Lisabone. Lisabonská zmluva má umožniť efektívne fungovanie únie potom, ako sa počet jej členov zvýšil z 15 na terajších 27. Na základe Lisabonskej zmluvy bude pre členské krajiny právne záväzná Charta základných práv. Písomné garancie, že sa ich to netýka, si vyjednali Veľká Británia a Poľsko, ktoré si chcú zachovať nezávislosť súdnictva v oblasti pracovných a sociálnych práv.

Britský premiér Gordon Brown čelil dnes obvineniam, že sa chce vyhnúť oficiálnemu podpísaniu novej zmluvy Európskej únie. Brown má naplánované vystúpenie v parlamentnom výbore práve v čase podpísania zmluvy. Jeho hovorca povedal, že premiér odcestuje do Portugalska hneď po vystúpení v parlamente a zmluvu podpíše v neskorších hodinách.

V Rusku od začiatku budúceho roka zatvoria všetky pobočky Britskej rady (British Council). Organizáciu financuje Londýnom a propaguje v zahraničí britskú kultúru. Dôvodom je údajne nevyjasnený právny štatút organizácie. Rusko a Británia majú dlhodobo napäté diplomatické vzťahy. V Británii žije viacero Rusov, ktorých Moskva označuje za zločincov a žiada ich vydanie. Londýn argumentuje, že po vydaní do Ruska by im mohlo hroziť nespravodlivé trestné stíhanie, a niektorým z nich už udelil politický azyl.

Štrajk talianskych nákladných prepravcov narušil cestnú dopravu a dodávky pohonných hmôt, potravín, či iných zásob v krajine už druhý deň za sebou. Čerpacie stanice v Taliansku sú prázdne a fabriky zastavili prevádzku, keďže sa k nim zásoby na výrobu nedostali. Nákladní prepravcovia zatarasili strategické miesta na diaľniciach a zastavili tak všetky automobily. Protestujú proti vysokým cenám pohonných látok. Niektorí vyššie postavení obchodní predstavitelia tvrdia, že tento štrajk by mal byť v prípade potreby ukončený silou.

Generálny štrajk proti plánovanej dôchodkovej reforme ochromil verejný život v Grécku. Banky, školy, súdy a úrady zastavili prevádzku, nemocnice ošetrujú iba v núdzových prípadoch. Nefunguje autobusová a železničná doprava a prevádzku zastavili aj trajekty medzi pobrežím a gréckymi ostrovmi.

Počas vianočných sviatkov posilnia železnice osobnú dopravu. Spolu pôjde o 39 rýchlikov. Posilové vlaky začnú jazdiť vo štvrtok 20. decembra a posledný pôjde v pondelok 7. januára 2008. Všetky posilové vlaky sú uvedené v platnom cestovnom poriadku pre rok 2007/2008.

Štátne lesy Tatranského národného parku neponúknu ani v tomto roku vianočné stromčeky na predaj širokej verejnosti vzhľadom na následky ničivej víchrice z novembra 2004. Lesníci pripravujú vianočné stromčeky najmä pre obyvateľov tatranských osád. Nebude ich viac ako 300.

Sport

Stredopoliar FC Chelsea Frank Lampard sa pridal k tým, ktorí preferujú talianskeho kouča Fabia Capella na post trénera anglickej futbalovej reprezentácie. "Je to presne taká osobnosť a profesionál, akú náš tím momentálne potrebuje," vyhlásil Lampard.

Po utorku je známych už štrnásť zo šestnástich účastníkov osemfinále futbalovej Ligy majstrov. K pôvodnej deviatke sa po ďalších šiestich súbojoch záverečného kola skupinovej fázy pridali FC Liverpool, FC Porto, Schalke 04, Real Madrid a Olympiakos Pireus.

Prvým finalistom majstrovstiev sveta klubov sa stal argentínsky klub Boca Juniors. V dnešnom semifinále zdolali afrického zástupcu Sportive du Sahel z Tuniska 1:0. Juhoamerický šampión sa vo finále stretne s úspešnejším z druhého semifinále, v ktorom si vo zajtra zmerajú sily taliansky veľkoklub AC Miláno a japonský tím Urawa.

*******************************

V noci bude polooblačno až oblačno, ojedinele slabé zrážky, prevažne snehové.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st. a pomerne silný vietor.

Zajtra cez deň malá, na severe a východe časom zväčšená oblačnosť. Ojedinele snehové prehánky alebo sneženie najmä na severe a východe.
Najvyššia denná teplota -2 až +2 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -10 st.
Severný vietor 15 až 30 km/h, v nárazoch miestami 45 až 70 km/h, na hrebeňoch hôr víchrica.