Thursday, December 20, 2007

Pripravil Michal Novák: Schengenský priestor sa o polnoci rozšíril z 15 na 24 krajín

7:00 21.12.2007

Schengenský priestor sa o polnoci rozšíril z 15 na 24 krajín. Obyvatelia Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Slovenska, Slovinska a Českej republiky slávnostne privítali otvorenie pozemných hraníc, zatiaľ čo v maltskej Valette zrušili pasové kontroly pre trajekty z európskej pevniny. Vďaka hodinovému časovému posunu zrušila hraničné kontroly ako prvá trojica pobaltských štátov.

Spomedzi starých členských krajín Európskej únie do schengenu nepatria iba Veľká Británia a Írsko, ktoré naďalej uplatňujú hraničné kontroly. Z nečlenských krajín do priestoru patria Nórsko a Island, onedlho by sa malo pripojiť aj Švajčiarsko. Z desiatich krajín, ktoré do EÚ vstupovali v roku 2004, sa súčasťou systému zatiaľ nestane iba Cyprus, rovnako ako Rumunsko a Bulharsko, ktoré do únie vstúpili na začiatku tohto roku.

Slovenský a český premiér Robert Fico a Mirek Topolánek dnes oslávia pripojenie svojich krajín k schengenu na česko-slovenskej hranici medzi Holíčom a Hodonínom. Od dnes je možné hranice prekračovať na ľubovoľnom mieste, teda aj cez takzvanú "zelenú hranicu", mimo doterajších oficiálnych hraničných priechodov.

Kurzy NBS:
EUR1 33,63
USD1 23,43
GBP1 46,58

Sport

Vodný slalomár Michal Martikán sa vrátil na trón slovenských športovcov roka po desaťročnej pauze. Je to už jeho tretie anketové víťazstvo, keď predtým triumfoval v rokoch 1996 a 1997. O jeho tohtoročnom prvenstve nebolo pochýb. Vyhral všetko, čo sa vyhrať dalo. Vodný slalom ma stále baví," tvrdí Michal Martikán.

Poslednými šiestimi postupujúcimi do ďalších bojov o futbalový Pohár UEFA , sa stali 1. FC Norimberg, Zenit Petrohrad, FC Aberdeen, AC Fiorentina, AEK Atény a Bergen.
K triumfu tímu 1. FC Norimberg, 3:1 na pôde gréckej Larissy jedným gólom prispel slovák Marek Mintál, pričom skóre stretnutia za domácich otváral Jozef Kožlej.

***********************
Oblačno až zamračené a hmlisto. Na horách a miestami aj v nižších
polohách polojasno. Najvyššia denná teplota -4 až +1, pri slnečnom
počasí okolo +3 st.Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +7 st.
Slabý vietor.