Wednesday, December 12, 2007

pripravila katarína plavčanová Rusko ukončilo bojkot poľských mäsových výrobkov

11.00
Rusko ukončilo bojkot poľských mäsových výrobkov. "Úplnú dohodu" o zrušení embarga, ktoré prispievalo k napätiu vo vzťahoch medzi Ruskom a EÚ oznámil dnes ruský minister poľnohospodárstva Alexej Gordejev. Rusko uvalilo embrago na poľské mäso v roku 2005 a odôvodnilo ho nedostatočnými hygienickými štandardami. Predchádzajúca poľská vláda z dôvodu zákazu importu mäsových výrobkov zablokovala aj začiatok rozhovorov Moskvy s EÚ.

Dmitrij Medvedev, podporený ruským prezidentom Vladimirom Putinom ako jeho nástupca vo funkcii, povedal, že po odchode z postu šéfa Kremľa by sa Putin mal stať premiérom. Vyslovenie podpory Putinovej súčasnej politike zo strany Medvedeva určite vyvolá otázky, či bude budúci prezident skutočne nezávislým lídrom alebo iba bábkou v Putinových rukách.

Požiar v kvetinárstve na prízemí výškovej budovy vo východnej Číne dnes usmrtil najmenej 19 ľudí. Stovky obyvateľov uviazli v plameňoch, keď sa požiar rozhorel v 28-poschodovej budove v meste Wen-čou v pobrežnej provincii Če-ťiang. Oheň už uhasili, ale záchranné práce stále pokračujú. "Vyše sto ľudí sa podarilo zachrániť. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Potraviny zdraželi najrýchlejšie za šesť rokov. Tisíckorunový nákup potravín vyšiel slovenského zákazníka v novembri o vyše 70 korún viac ako vlani. Podobné zdraženie Slováci naposledy pocítili v auguste 2001. Podľa odborníkov za stúpajúce ceny môže rastúci záujem o poľnohospodárske komodity po celom svete, ktorý okrem ázijských krajín podporuje aj nástup biopalív.

S cieľom zabojovať o medailu v znakárskom šprinte odcestoval včera slovenský plavec Ľuboš Križko do dejiska ME v krátkom bazéne v Debrecíne. Na vlaňajšom šampionáte v Helsinkách dosiahol Kriško životný úspech, keď vo svojej obľúbenej disciplíne získal bronz. Križko bude jediným zástupcom slovenského plávania v Debrecíne, Martina Moravcová pre zdravotné problémy na šampionát nešla. Križko absolvuje v Maďarsku dve znakárske disciplíny päťdesiatku a stovku, jednoznačnou prioritou je pre neho piatkový šprint.

Američan Tiger Woods sa stal po tretí raz za sebou a deviatykrát v kariére najlepším golfistom roka na okruhu PGA Tour podľa hlasovania hráčov. Tridsaťjedenročný Woods vyhral v tomto roku sedem podujatí.

Liga majstrov: A-sk.: Marseille - Liverpool 0:4, Porto - Besiktas 2:0, B.sk.: Chelsea - Valencia 0:0, Schalke - Rosenborg 3:1, C-sk.: Real - Lazio 3:1, Olympiakos - Werder 3:0.
******************************