Monday, December 17, 2007

Pripravil Michal Novák: Rusko začalo s dodávkami paliva pre jadrovú elektráreň v iránskom Búšehri.

10:00 17.12.2007

Ruská spoločnosť Atomstrojexport začala s dodávkami paliva pre jadrovú elektráreň v iránskom Búšehri. Export prvej časti jadrového paliva sa ukončí do dvoch mesiacov, oznámila spoločnosť. Ruské ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že v Iráne podporuje civilné využitie jadrovej energie. Dodávky paliva kontroluje Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Spojené štáty a viaceré západné krajiny rusko-iránsky projekt kritizujú. Teherán podľa nich môže použité palivo z elektrárne odviezť a po obohatení použiť na výrobu bomby.

Európska únia poskytne Palestínskej samospráve na rok 2008 finančnú pomoc v hodnote takmer 650 miliónov dolárov. Pred začiatkom darcovskej konferencie to oznámila komisárka EÚ. Palestínčania očakávajú pomoc vo výške 5,6 miliardy dolárov. Na jednodňovej parížskej konferencii sa očakáva 90 delegácií z takmer 70 krajín, čím bude najväčšou svojho druhu od roku 1996.

Reportérke ruského časopisu v nedeľu nepovolili vstup do Ruska. Novinári a ľudskoprávni aktivisti to označili za najnovší útok na slobodu prejavu v krajine. Natalia Morarová, novinárka týždenníka New Times, sa vracala z návštevy Izraela, keď jej pohraničníci na moskovskom letisku Domodedovo oznámili, že nemá povolenie na vstup do krajiny. Morarová pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedla, že zákaz vstupu nariadila Federálna bezpečnostná služba FSB.

Ozbrojení muži uniesli v nedeľu na severe Somálska francúzskeho novinára, informovali miestne úrady. Novinára uniesli neďaleko prístavného mesta Bossaso. Prístav je strediskom pašerákov zbraní.

Turecké vzdušné útoky na základne kurdských povstalcov v severnom Iraku podporili Spojené štáty. USA poskytli spravodajské informácie a koridor na vstup do irackého vzdušného priestoru, informoval náčelník tureckej armády.

Milióny moslimov sa včera zhromaždili v saudskoarabskej Mekke pri príležitosti začiatku každoročnej púte. Podľa posledných údajov do Mekky pricestovalo viac ako 1,6 milióna pútnikov. Saudskoarabský kráľ na tohtotoročnú púť pozval viac ako tisíc hostí, vrátane iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda.

Vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a zvláštny vyslanec EÚ v Bosne a Hercegovine, slovenský diplomat Miroslav Lajčák dostal prestížne ocenenie "Osobnosť roka" od najväčšieho denníka v tejto krajine Nezavisne novine. Ocenenie Nezavisných novín už získali bosniansko-srbský premiér Milorad Dodik, či bývalý americký veľvyslanec Clifford Bond.

Polícia uzavrela kauzu druhej najväčšej slovenskej nebankovky. Spoločnosť Drukos, mala podľa polície pripraviť o vklady približne 28-tisíc klientov. Škoda sa v prípade Drukosu odhaduje na 3,7 miliardy korún. Jediný obvinený - František Mojžiš, je stíhaný na slobode a v súčasnosti študuje spis.

Ministerstvo spravodlivosti upozorňuje občanov, aby v predvianočnom období boli opatrní pri uzatváraní pôžičiek a spotrebiteľských úverov. Podľa Ministra Harabina rezort eviduje stovky prípadov, kedy občania pre niekoľkotisícovú pôžičku prišli o strechu nad hlavou.

Kurzy NBS:
EUR1 33,39
USD1 23,02
GBP1 46,68

Sport

Výsledky nedeľňajších stretnutí hokejovej NHL:

Chicago - Florida 1:3 - Richard Zedník (Florida) 1+0
New Jersey - Philadelphia 4:2
New York Rangers - Phoenix 1:5
St. Louis - Calgary 3:5
Anaheim - San Jose 1:2 po sam. náj.

*****************

Dnes bude polooblačno. Na severe miestami prechodne oblačno.
Najvyššia denná teplota -1 až 4, na severe miestami okolo -3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st.
Prevažne severovýchodný vietor 5 až 20 km/h.