Friday, December 14, 2007

pripravila katarína plavčanová Údajný páchateľ českej „krádeže storočia“ František Procházka už môže byť mŕtvy

12.00
Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes stretne so svojím bieloruským partnerom Alexandrom Lukašenkom, aby tak stále izolovanejšiemu autoritatívnemu lídrovi vyslovil svoju podporu. Putin a Lukašenko by mali prediskutovať dlho odkladaný plán na štátny zväzok malého Bieloruska s Ruskom. Podľa analytikov by to Putinovi umožnilo zostať pri moci aj potom, čo budúci rok opustí Kremeľ. Putinovu návštevu poznamenal brutálny zásah polície proti demonštrantom v Minsku, ktorí v stredu protestovali proti spojeniu Bieloruska s Ruskom a Putinovi.

Údajný páchateľ českej „krádeže storočia“ František Procházka už môže byť mŕtvy.
Tvrdí to prezident českej Asociácie súkromných bezpečnostných služieb. Zamestnanec SBS-ky, ktorý začiatkom decembra ukradol 560 miliónov českých korún, mohol byť súčasťou širšej organizovanej skupiny, pre ktorú sa po vykonaní „svojej“ úlohy stal nepohodlným. Podľa polície mal Procházka najmenej jedného komplica, ktorý do agentúry prišiel a pripravenou dodávkou peniaze odviezol. Na Procházku vydali medzičasom české orgány európsky aj medzinárodný zatykač.

Americké úrady zatkli piatich mužov vo veku od 18 do 27 rokov. Sú obvinení zo spôsobenia požiaru, ktorý minulý mesiac v Kalifornii spôsobil škody za vyše 100 miliónov dolárov. Napriek zákazu muži založili oheň v štátnom parku, a urobili si party. Požiar, ktorý vznikol koncom novembra, zničil takmer 90 budov a 37 áut. Nikto sa vážne nezranil.

V Prahe na Žižkove dnes v noci horel autosalón. Oheň zničil 13 áut, škodu vyčíslil majiteľ na 50 miliónov korún. Horieť začalo asi pol hodiny pred polnocou. Na mieste zasahovali jednotky z piatich hasičských staníc, oheň uhasili asi po vyše 2 hodinách. Príčinu požiaru hasiči vyšetrujú.

Po takmer troch rokoch senátorka Hillary Clintonová stratila dominantné postavenie medzi prezidentskými kandidátmi v americkom štáte New Hampshire.
Ešte v septembri mala pritom v tomto štáte pred svojimi oponentmi náskok 23 percent. Vyplýva to z prieskumov televíznej stanice CNN. Primárne voľby v New Hampshire 8. januára budú prvými otvorenými voľbami a ich výsledky považujú analytici, ako aj prezidentskí kandidáti za kľúčové.

New Jersey ako prvý americký federálny štát po viac ako troch desaťročiach zrušil trest smrti. Najhoršie zločiny v budúcnosti budú trestať doživotným väzením bez možnosti omilostenia. Podľa osobitnej komisie je absolútny trest je nákladnejší ako doživotné väzenie, nemá odstrašujúci účinok a prináša so sebou riziko odsúdenia nevinných. Nový zákon zachráni pred popravou osem odsúdených mužov.

Debata o jednej z najkomplikovanejších zahraničnopolitických otázok - budúcnosti Kosova - čaká na európskych lídrov na summite Európskej únie, ktorý sa dnes začal v Bruseli. Zasadnutie Európskej rady, ktorým sa končí polročné portugalské predsedníctvo, je tento raz netradične len jednodňové.

Tatry prežívajú ďalšiu veternú smršť. Padajúci strom včera večer takmer zasiahol osobné auto na ceste medzi Šuňavou a Liptovskou Tepličkou v okrese Poprad. Vodič stihol včas zabrzdiť. Popradskí hasiči od včerajšieho popoludnia odstránili z tatranských ciest sedem stromov. Električky medzi V. Hágmi a Š. Plesom premávajú od 11-tej.

Uvoľnený banský vozík zabil včera predpoludním 27-ročného muža v bani na sadrovec v Spišskej Novej Vsi-Novoveskej hute. Muž utrpel zranenia hlavy, hrudníka a končatín. Prípad vyšetrujú.

Slovenský reprezentant Filip Ježo si na juniorských MS v stolnom tenise v americkom Palo Alto vybojoval postup zo základnej skupiny, keď v rozhodujúcom súboji zdolal Juana Antonia Vilu z Dominikánskej republiky.

Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu na svojom zasadnutí prijal hodnotiacu správu reprezentačného trénera. Jána Kociana podržal ho na poste kormidelníka národného tímu.
***********************************
Premenlivá oblačno a miestami snehové prehánky, na krajnom
severe aj trvalejšie sneženie. Vietor od severu v nárazoch do 13m/s. Najvyššia denná teplota -2 až +2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -12 st.