Wednesday, December 12, 2007

Pripravil Michal Novák: V Rusku od začiatku budúceho roka zatvoria všetky pobočky Britskej rady (British Council)

13:00 13.12.2007

V Rusku od začiatku budúceho roka zatvoria všetky pobočky Britskej rady (British Council). Organizáciu financuje Londýnom a propaguje v zahraničí britskú kultúru. Dôvodom je údajne nevyjasnený právny štatút organizácie. Rusko a Británia majú dlhodobo napäté diplomatické vzťahy. V Británii žije viacero Rusov, ktorých Moskva označuje za zločincov a žiada ich vydanie. Londýn argumentuje, že po vydaní do Ruska by im mohlo hroziť nespravodlivé trestné stíhanie, a niektorým z nich už udelil politický azyl.

Európsky parlament dnes počas slávnostného vyhlásenia prijme Chartu základných práv, ktorej právne záväzný status potvrdil návrh novej Reformnej zmluvy EÚ. Charta základných práv Európskej únie, ktorá po prvýkrát jasne stanovila základné práva občanov EÚ, bola podpísaná a vyhlásená v roku 2000 ako príloha k Zmluve z Nice, nestala sa však právne záväznou. Chartu zajtra v Lisabone oficiálne podpíšu hlavy štátov a vlád členských krajín únie.

Najmenej 26 ľudí dnes zahynulo a ďalších 100 je zranených po výbuchu troch bômb v juhoirackom meste Amara. Bomby boli v autách blízko kina a trhoviska, ktoré býva v tomto čase preplnené ľuďmi.

Izrael a Palestínčania začali dnes prvé kolo mierových rokovaní po konferencii v americkom Annapolise. Majú sa dohodnúť na činnosti deviatich expertných skupín, z ktorých každá sa bude zaoberať jedným sporným bodom medzi Izraelom a Palestínčanmi. Obe strany sa musia okrem iného dohodnúť na hraniciach budúceho palestínskeho štátu, na štatúte Jeruzalema a musia rozhodnúť o osude palestínskych utečencov. Koncom roku 2008 by sa mala podpísať mierová zmluva a mal by vzniknúť palestínsky štát.

Štrajk talianskych nákladných prepravcov narušil cestnú dopravu a dodávky pohonných hmôt, potravín, či iných zásob v krajine už druhý deň za sebou. Čerpacie stanice v Taliansku sú prázdne a fabriky zastavili prevádzku, keďže sa k nim zásoby na výrobu nedostali. Nákladní prepravcovia zatarasili strategické miesta na diaľniciach a zastavili tak všetky automobily. Protestujú proti vysokým cenám pohonných látok. Niektorí vyššie postavení obchodní predstavitelia tvrdia, že tento štrajk by mal byť v prípade potreby ukončený silou.

Košickí policajti s Colným kriminálnym úradom rozložili skupinu pašerákov ukrajinských cigariet. Kukláči dnes urobili štyri domové prehliadky v obciach Fekišovce a Baškovce v okrese Sobrance. Polícia a colníci skupinu monitorovali takmer dva mesiace. Obvinení prepašovali asi vyše milióna cigariet mesačne, čím spôsobili štátu škodu zhruba štyri milióny korún.

Počas vianočných sviatkov posilní železnice osobnú dopravu. Spolu pôjde o 39 rýchlikov. Posilové vlaky začnú jazdiť vo štvrtok 20. decembra a posledný pôjde v pondelok 7. januára 2008. Najviac posilových vlakov pôjde v piatok 21. decembra (osem) a v utorok 1. januára 2008 (osem). Všetky posilové vlaky sú uvedené v platnom cestovnom poriadku pre rok 2007/2008.

Štátne lesy Tatranského národného parku neponúknu ani v tomto roku vianočné stromčeky na predaj širokej verejnosti vzhľadom na následky ničivej víchrice z novembra 2004. Lesníci pripravujú vianočné stromčeky najmä pre obyvateľov tatranských osád. Nebude ich viac ako 300.

Sport

Slovenská hokejová reprezentácia sa hneď po víťaznom zápase v Prahe nad Českom presunula na Slovensko. Popoludní už majú trénovať v Poprade, kde ich čaká v piatok prvý z dvoch prípravných zápasov so Švajčiarmi.

Po utorku je známych už štrnásť zo šestnástich účastníkov osemfinále futbalovej Ligy majstrov. K pôvodnej deviatke sa po ďalších šiestich súbojoch záverečného kola skupinovej fázy pridali FC Liverpool, FC Porto, Schalke 04, Real Madrid a Olympiakos Pireus.

*******************************

Popoludní má byť oblačno až zamračené a ojedinele hmly. Miestami občasný dážď, od cca 700 m sneženie. Miestami zmenšená oblačnosť najmä na východe.
Najvyššia teplota 4 až 8, na Orave a Spiši okolo 2 st.
Severozápadný až severný vietor 10 až 25 km/h, na strednom Slovensku prevažne slabý premenlivý vietor.