Tuesday, December 18, 2007

Pripravil Michal Novák: Taliban zabil 15 strážnikov

10:00 18.12.2007

Pätnásť afganských bezpečnostných pracovníkov americkej súkromnej firmy zahynulo dnes na západe Afganistanu po tom, čo ich prepadol Taliban. Deväť ďalších bolo zranených. Strážnici sprevádzali konvoj so zásobami per vojenskú základňu.

Vyhlásenie ruského prezidenta Valdimira Putina, ktorý prisľúbil, že sa stane premiérom, pokiaľ jeho spojenec Dmitrij Medvedev vyhrá 2. marca v prezidentských voľbách, vyvolalo diskusiu médií v otázke nového prerozdelenia moci v krajine. "Rusko, kde je moc koncentrovaná v rukách prezidenta, nemalo nikdy tak silného premiéra," napísal ruský denník Izvestia. Iný denník uvádza, že Putin ostane reálne pri moci bez ohľadu ta to, na akom poste bude pôsobiť.

Štyri bolívijské provincie, ktoré patria v krajine medzi tie najbohatšie usporiadajú referendum o autonómii. Evo Morales - prvý prezident z radov pôvodného obyvateľstva, stratil sympatie najbohatších regiónov svojimi plánmi na prerozdeľovanie bohatstva v krajine. Napätie sa vystupňovalo sa schválil návrh ústavy, na základe ktorej by prezident získal širšie právomoci.

Počas dnešného zásahu izraelského letectva v Pásme Gazy prišli o život traja islamskí džihádisti. Celkový počet obetí nočného útoku sa tak vyšplhal na osem osôb.

Svetoví darcovia sľúbili Palestínčanom na medzinárodnej konferencii v Paríži 7,4 miliardy dolárov, čím prevýšili ich vlastné očakávania. Palestínska vláda žiadala 5,6 miliardy dolárov na podporu svojej ekonomiky a na pomoc založeniu budúceho palestínskeho štátu.

Prezident Ivan Gašparovič spolu s ministrom obrany Františkom Kašickým dnes navštívi jednotky na Golanských výšinách na hranici Izraela a Sýrie. Z tejto misie sa na budúci rok Slovensko stiahne, posilní však účasť v pozorovateľskej misii na hranici Izraela, Sýrie a Libanonu. V oboch misiách sme od roku 1998.

Rušňovodič osobného vlaku dnes ráno našiel pri trati vo Veľkej Lomnici v okrese Kežmarok mŕtveho muža. Ide o 90-ročného obyvateľa Veľkej Lomnice. "Nie je vylúčené, že ho usmrtil iný prechádzajúci vlak," prípad preverujú príslušníci Železničnej polície z Popradu.

Jeden ľudský život a dve ťažké zranenia si vyžiadala dopravná nehoda, ku ktorej došlo dnes včera večer pri obci Švábovce v Popradskom okrese. Osobné motorové vozidlo Škoda 120 sa zrazilo s nákladným autom.

Kurzy nbs

EUR1 33,56
USD1 23,31
GBP1 47,03

Sport

Na galavečere vo švajčiarskom Zürichu včera slávnostne vyhlásili výsledky prestížnej ankety o Hráča roka 2007 podľa FIFA. V hlasovaní 165 trénerov a kapitánov reprezentačných futbalových tímov z celého sveta sa presadil favorizovaný brazílsky ofenzívny stredopoliar Kaká (AC Miláno). Druhú priečku obsadil stále ešte len 20-ročný útočník FC Barcelona Lionel Messi. Trtí skončil záložník anglického Manchestru United Portugalčan Cristiano Ronaldo.

Kapitán FC Chelsea a anglickej futbalovej reprezentácie John Terry si pre zlomeninu kostičiek na pravom chodidle nezahrá minimálne šesť týždňov. Terryho nebude zrejme hrať 6. februára 2008 v prípravnom zápase vo Wembley so Švajčiarskom, ktorý bude premiérovým pre Fabia Capella na lavičke Anglickej reprezentácie

Výsledky pondelkových zápasov zámorskej hokejovej NHL:

Detroit - Washington 4:3 po samostatných nájazdoch
Los Angeles - Colorado 2:4 - Michal Handzuš (LA) 1+0

********************

Polojasno až oblačno. V nižších polohách zrána a dopoludnia
miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto.
Najvyššia denná teplota -1 až +3, na severe miestami okolo -3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +1 st.
Prevažne severný vietor do 15 km/h.