Thursday, December 13, 2007

pripravila katarína plavčanová Tymošenkovej chýbal na zvolenie do premiérskeho kresla jeden hlas

11.00
Ukrajinskému parlamentu sa ani včera nepodarilo pohnúť z mŕtveho bodu po tom, ako prezident Juščenko už druhýkrát navrhol Juliu Tymošenkovú na post premiérky.
Po tom, ako ju prezident po septembrových voľbách po druhýkrát nominoval, o jej kandidatúre v utorok hlasoval parlament. Jej nominácia vo Verchovnej rade prekvapujúco neprešla - na schválenie chýbal jeden hlas.

Veľké množstvo ropy vytieklo do Severného mora pri nórskom pobreží. Ide o druhý najväčší únik ropy v histórii krajiny. Na mieste sú už záchranárske lietadlá a vrtuľníky. Ropa vytiekla počas prečerpávania z plošiny na tanker. Podľa predbežných odhadov vytieklo do mora okolo 25tisíc barelov. Najväčšie podobné nešťastie v histórii krajiny sa odohralo v roku 1977

Prezidenti Ruska a Bieloruska Vladimir Putin a Alexander Lukašenko budú dnes počas Putinovej návštevy v Minsku opäť rokovať o otázke prípadného vytvorenia spoločného štátu. Analytici v oboch krajinách varujú, že práve to je spôsob, ako sa Putin po odchode z kresla prezidenta Ruska chce udržať pri moci: Stať sa prezidentom celkom nového štátu zloženého z Ruska a Bieloruska. Putin aj Lukašenko to odmietajú.

Tropická búrka Olga, ktorá sa netradične vyskytla mimo hurikánovej sezóny, pripravila v Karibskej oblasti o život najmenej jedenásť ľudí. Podľa úradov zahynuli pri povodniach a zosuvoch pôdy po silných zrážkach. Koncom októbra Dominikánsku republiku postihla tropická búrka Noel, pri ktorej zahynulo najmenej 85 ľudí.

Prezident Ivan Gašparovič podpísal dnes zákon o zavedení meny euro v SR. Zákon stanovuje okrem iného podmienky duálneho obehu, výmeny a používania bankoviek a mincí, bezhotovostných operácií či poštového platobného styku. Hovorí tiež o dohľade nad dodržiavaním pravidiel, pričom umožňuje za porušovanie zákona udeliť dohliadajúcim orgánom pokuty do 1 500 eur pre FO a 15 000 eur pre PO, a to aj opakovane.

Vedeniu úradujúceho basketbalového majstra Slovenska KOSIT Košice sa včera podaril husársky kúsok, keď duel šiesteho kola Euroligy žien proti Spartaku Moskovská oblasť (62:84) takmer vypredal Steel Arénu a vďaka divákom, ktorých bolo 7120 dokonca vytvoril nový rekord súťaže.

Medzinárodný olympijský výbor včera definitívne potvrdil anulovanie výsledkov americkej atlétky Marion Jonesovej na OH 2000 v Sydney. Odobral jej všetkých päť medailí - zlaté na 100, 200 a 4 x 400 m, bronzové v skoku do diaľky a 4 x 100 m. Dôvodom je Jonesovej októbrové priznanie, že od septembra 2000 do júla 2001 užívala zakázaný anabolický steroid nazývaný "Clear".

*******************************
Premenlivá, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele, na severe miestami
slabé snehové zrážky. Vietor od severu do 8, v nárazoch do 17m/s.
Najvyššia denná teplota -1 až +3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -10 st.