Thursday, December 13, 2007

Pripravil Michal Novák: EÚ má novú zmluvu

16:00 13.12.2007

Novú zmluvu o Európskej únii dnes podpísali lídri 27 členských krajín únie. Nový základný dokument dostal meno podľa miesta podpisu - Lisabonská zmluva. Zmluva by mala začať platiť od začiatku roka 2009, aby sa už podľa jej pravidiel mohli konať najbližšie voľby do Európskeho parlamentu (EP). Väčšina členských krajín únie chce zmluvu schváliť v parlamentoch. Jediným štátom, v ktorom o nej rozhodnú voliči v referende, je Írsko. Prijatím Lisabonskej zmluvy sa právne záväznou stáva aj Charta základných práv EÚ.

Bieloruská polícia včera brutálne rozohnala mladých demonštrantov, ktorí v Minsku v predvečer návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina protestovali proti zámeru spojiť Bielorusko s Ruskom do nového štátu. Vodca demonštrácie leží už druhý deň v nemocnici s vážnymi zraneniami hlavy. Putin dnes pricestoval na dvojdňovú návštevu Bieloruska, Kremeľ však poprel informácie, že hlavnou témou jeho rokovaní s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom má byť otázka zjednotenia Ruska a Bieloruska.

Ruský prezident Vladimir Putin neprevezme kreslo v novom ruskom parlamente, hoci viedol kandidátku víťaznej strany Jednotné Rusko. Pozorovatelia Putinov nástup do parlamentu neočakávali a jeho popredné miesto na kandidátke považujú za snahu zlepšiť volebné vyhliadky strany. Zatiaľ čo má prezident medzi Rusmi veľkú popularitu, podpora jeho strany je nižšia. Putin by mohol nastúpiť na post premiéra.

Sídlom vplyvných arménskych opozičných novín otriasol v noci mohutný výbuch. Predstavitelia opozičného týždenníka, ktorý často a ostro kritizuje vládu a prezidenta Roberta Kočarjana, tvrdia, že šlo zrejme o útok nariadený vládou. "Sme presvedčení, že výbuch súvisí s našimi kritickými materiálmi, ktoré poskytujú objektívny obraz o nespravodlivostiach páchaných v našej krajine," cituje agentúra AFP šéfredaktora novín.

Tropická búrka Olga, ktorá sa netradične vyskytla mimo hurikánovej sezóny, pripravila v Karibskej oblasti o život najmenej jedenásť ľudí. Podľa úradov zahynuli pri povodniach a zosuvoch pôdy po silných zrážkach. Koncom októbra Dominikánsku republiku postihla tropická búrka Noel, pri ktorej zahynulo najmenej 85 ľudí.

Obyvateľov Slovenskej republiky bude v najbližších desaťročiach menej, budú starší a etnicky pestrejší. Vyplýva to z prognózy vývoja obyvateľstva SR, ktorú dnes prezentoval Štatistický úrad Do roku 2025 sa počet obyvateľov Slovenska zásadne nezmení. Zvýšiť by sa mal približne o 120 000 osôb. Zhruba od roku 2025 by sa však počet obyvateľov mal začať znižovať, pričom tento jav bude dlhodobý a bude sa zrýchľovať. Populačné starnutie na Slovensku bude jedno z najintenzívnejších v celej Európskej únii.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,28
USD1 22,67
GBP1 46,28

Sport

Na tenisovom turnaji v českej Opave s dotáciou 15 000 USD, sa do štvrťfinále dvojhry prebojovali dvaja slovenskí tenisti. Karol Beck zdolal v 2. kole Chorváta Marina Bradariča a úspešný kvalifikant Miloslav Mečíř vyhral nad ďalším chorvátskym tenistom Antoniom Veičom.

************************************

V noci bude prevažne malá, na severe časom zväčšená oblačnosť a miestami snehové prehánky.
Najnižšia nočná teplota -2 až -6 st. Vietor miestami v nárazoch okolo 55 km/h.

Zajtra cez deň polojasno, prechodne až oblačno a miestami snehové prehánky, na krajnom severe aj trvalejšie sneženie. Najvyššia denná teplota -3 až +1 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -12 st.
Opäť silný vietor 15 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 45 km/h.
V horských oblastiach sa môžu miestami tvoriť snehové jazyky.