Wednesday, December 19, 2007

pripravila katarína plavčanová Dva milióny moslimov dnes v posvätnom meste Miná symbolicky kameňovali Satana

16.00
Julii Tymošenkovej sa síce konečne podarilo zvíťaziť v boji o post ukrajinskej premiérky, ale jej pôsobenie na čele krehkej prozápadne orientovanej vlády môže byť krátkodobé. V dnešných vydaniach sa tým zaoberajú ukrajinské denníky. Takmer všetci si myslia, že má tak rok."

Tymošenkovej víťazstvo otestuje aj jej búrlivý vzťah s prezidentom Juščenkom, ktorý ju hneď po oranžovej revolúcii vymenoval na post premiérky, no o niekoľko mesiacov na to ju odvolal. Vláda je "zložená z ľudí, ktorí nevedia spolupracovať... , povedal pre denník Sevodnja jeden zo stúpencov opozície.

Dva milióny moslimov dnes v posvätnom meste Miná symbolicky kameňovali Satana. Tento obrad patrí k hlavným, ale zároveň najrizikovejším momentom výročnej púte hadždž v Saudskej Arábii. Za prísnych bezpečnostných opatrení, prítomnosti sanitiek a pod dohľadom helikoptér sa masa ľudí sústredila na mieste kameňovania, ktoré bude pokračovať zajtra a v piatok. Minulý rok v januári zahynulo v tlačenici počas rituálu 345 ľudí. Pri podobnej tragédii v roku 2004 bolo ušliapaných 251 pútnikov.

Španielsky protiteroristický súd dnes obvinil 47 členov baskických separatistických skupín z prepojenia na militantnú organizáciu ETA a odsúdili ich na pobyt vo väzení v rozsahu 2 až 24 rokov. Najväčší súd vôbec týkajúci sa vzťahov s organizáciou ETA trval od novembra 2006 do marca tohto roka. 47 odsúdených patrí k rôznym skupinám, ktoré sa zasadzujú za nezávislosť severošpanielskeho baskického regiónu.

Zemetrasenie o sile 7,2 stupňa Richterovej stupnice otriaslo dnes Aleutskými ostrovmi na Aljaške. V niektorých pobrežných oblastiach vydali varovania pred vlnami tsunami. Obyvateľov pobrežných oblastí vyzvali, aby sa stiahli do vnútrozemia.

Rakúsko škodí samo sebe, keď trvá na prechodných obdobiach v zamestnávaní ľudí z nových členských krajín Európskej únie, teda aj zo Slovenska. Dobré pracovné sily odchádzajú do iných štátov, hoci Rakúsko dobre vie, že ich potrebuje. Dnes to povedal Erhard Busek, bývalý vicekancelár, niekdajší splnomocnenec vlády vo Viedni pre rozšírenie EÚ.

Vianočné sviatky strávia na Slovensku za mrežami tisícky väzňov. V ústavoch na výkon väzby bolo k 12. decembru tohto roku takmer 8 tisíc obvinených a odsúdených. Počas Vianoc môže malá časť odsúdených stráviť sviatočné dni v kruhu blízkych. Voľno môže odsúdený dostať za dobré správanie alebo za vykonanie príkladného činu. Pre TASR to dnes uviedol hovorca Ministerstva spravodlivosti Michal Jurči.

Do konca roku 2010 by mal štát odovzdať do užívania 238 km nových diaľnic a rýchlostných komunikácií. V tom čase byť má zároveň rozbehnutá výstavba ďalších 350 km nadradenej cestnej infraštruktúry. Vyplýva to z Programu prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na roky 2007 - 2010, ktorý pripravilo Ministerstvo dopravy. Na svojom dnešnom rokovaní ho schválila vláda.

V roku 2010 bude podľa tohto návrhu na slovenskom území v prevádzke celkovo 511 km diaľnic a 212 km rýchlostných ciest.

Vstup Slovenska do schengenského priestoru sa oslavuje na štyroch hraniciach - rakúskych, českých, poľských a maďarských. Oficiálne oslavy budú na hraničnom priechode Petržalka - Berg na hranici s Rakúskom. Začínajú sa vo štvrtok 20. decembra o 11:00, keď premiér Fico a rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer symbolicky prepília hraničnú závoru. Policajti odporúčajú vodičom cestujúcim do Rakúska použiť hraničný priechod Jarovce - Kittsee.

Oslavy na rakúskej hranici pokračuj o 8-mej večer. Atrakciami budú posledné pečiatky do pasov, vyhľadanie kontrabandu služobným psom či súťaž o nájdenie pašovaného tovaru v starých autách. O polnoci minister vnútra Robert Kaliňák a starosta Schengenu Roger Weber slávnostne otvoria hraničnú závoru. Nasledovať bude ohňostroj.

Basketbalistky KOSIT 2013 Košice odohrajú vo štvrtok o 20.30 h v belgickom Namure duel siedmeho kola C-skupiny Euroligy proti domácej Dexii. V domácom prostredí nad týmto súperom dokázali zvíťaziť 70:62 a ak chcú postúpiť medzi šestnásť najlepších tímov, potrebujú triumfovať opäť.

***************************************
NOC:
Prevažne polojasno. V nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najnižšia nočná teplota -4 až -9 st.

ŠTVRTOK:
Prevažne zamračené a hmlisto, na horách a miestami aj nižších polohách slnečno.
Najvyššia denná teplota -3 až +2, pri slnečnom počasí +7 st. Slabý vietor.