Thursday, December 20, 2007

pripravila katarína plavčanová

17.30
* O polnoci padnú zvyšky železnej opony, schengenský priestor sa rozšíri o 9 štátov
* EK víta rozšírenie schengenského priestoru
* Ruské voľby sú podľa Medvedeva vnútorná záležitosť
* Vláda chce viac slovenčiny pre národnostné menšiny

Príjemný podvečer

Schengenský priestor voľného pohybu osôb sa o polnoci rozšíri o deväť prevažne stredo- a východoeurópskych krajín vrátane Slovenska. Počet krajín patriacich do schengenského priestoru sa tak rozšíri na 24. Bez pasu a bez jedinej zastávky na hraničných priechodoch sa tak bude dať dostať na akékoľvek miesto vo väčšine členských krajín EÚ.

Francúzske média si dnes všímajú rozšírenie Schengenu. "Zrušenie hraníc je jasným potvrdením znovuzjednotenia starého kontinentu," uvádza sa v úvodníku večerníka Le Monde. Noviny pripomínajú že "občania tejto časti sveta nemohli viac ako polstoročie cestovať za hranice svojich štátov. Noviny sa pozastavujú aj nad zvýšeným rizikom šírenia organizovaného zločinu, "ktorý sa pokúsi využívať novú situáciu.

Denník Le Figaro informuje o tom, že od štvrtkovej polnoci bude môcť viac ako 400 miliónov Európanov cestovať bez kontrol od Portugalska až k Baltskému moru. Denník zároveň pripomína, že pre Ukrajincov, Rusov, Srbov, Bielorusov a Chorvátov predstavuje rozšírenie schengenu komplikácie spojené s novým vízovým režimom.

Premiér Fico a rakúsky kancelár Gusenbauer dnes prepílili hraničnú závoru medzi na hranicčnom priechode Petržalka – Berg.

Potenciálny nástupník ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Medvedev dnes povedal, že nemieni venovať pozornosť žiadnej zahraničnej kritike budúcoročných prezidentských volieb. "Všetky voľby sú vnútornou záležitosťou," odpovedal Medvedev na otázku agentúry AFP, či sa neobáva, že sa marcové voľby stanú predmetom rovnakej kritiky ako tohtomesačné parlamentné voľby. "Všetky rozhodnutia robia ľudia a pred ľuďmi, ktorým sa Duma a prezident zodpovedajú," povedal Medvedev.

Nový Zéland zasiahlo dnes ráno silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4 stupňa. Silné otrasy, ktoré postihli Severný ostrov, zrútili v meste Gisborne tri domy, vytvorili trhliny v cestách, spôsobili dlhodobé výpadky elektriny a narušili telefónne linky. Desať ľudí utrpelo drobné zranenia, hasiči uhasili 10 požiarov. Podľa hovorcu gisbornskej polície je situácia v meste vážna a polícia zhodnocuje škody, ktoré vznikli následkom zemetrasenia.

Príslušníci národnostných menšín by mali mať viac hodín slovenčiny, literatúry a komunikácie, než majú teraz. Vláda schválila materiál ministerstva školstva, ktoré chce dovzdelať v slovenčine žiakov s maďarským či ukrajinským vyučovacím jazykom, ale aj pedagógov maďarských škôl. Vyčíta im slabú znalosť štátneho jazyka. Proti jeho snahe protestuje najmä SMK.

Rok aj pár dní pred plánovaným zavedením eura na Slovensku je pre verejnosť prístupná oficiálna internetová stránka o zavedení eura na Slovensku www.euromena.sk. Do prevádzky ju dnes uviedla v rámci informačnej kampane o zavedení eura na Slovensku a v súlade s Národným plánom zavedenia eura v SR Národná banka Slovenska a Ministerstvo financií.

V sobotu sa začne zimná lyžiarska sezóna v strediskách TLD vo Vysokých Tatrách. Najväčšou novinkou tohtoročnej zimnej sezóny bude nová pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok, ktorá bude spolu s ostatnými lanovkami TLD v prevádzke od soboty 22. decembra.

Počas víkendu a Vianočných sviatkov sa bude na Slovensku lyžovať vo vyše 30 strediskách. Časť lyžiarskych centier začne aj s nočným lyžovaním, otvorené budú ďalšie kilometre bežeckých tratí. Veľmi dobré podmienky na lyžovanie sú napríklad aj na Štrbskom Plese, Martinských holiach, Chopku, Čertovici, pri Oravskej Lesnej, Donovaloch a v Ždiari.

ŠPORT
Slovák Patrik Pollák vyhral všetkých deväť rozjázd na medzinárodnej regate v austrálskom Sydney, ktorá bola zaradená do prvej kategórie kalendára Medzinárodnej jachtárskej federácie, čo je úroveň Svetového pohára.

Anglický futbalový reprezentant Wayne Rooney privítal voľbu Fabia Capella za trénera národného tímu. Kanonier Manchestru United mu chce pomôcť stať sa legendou. "Na klubovej úrovni dosiahol neuveriteľné veci. Keď ho vymenovali za trénera Anglicka, potešil som sa, pretože najdôležitejšou vecou sú predchádzajúce úspechy. Tejto práce sa musí ujať ten najlepší a pomôcť nám vyhrať trofeje. Osobne si myslím, že on je tým najpovolanejším," vyhlásil Rooney. Capello prevzal kormidlo Albiónu po Stevovi McClarenovi, ktorému sa nepodarilo kvalifikovať na budúcoročné majstrovstvá Európy.

Rozhodcovská komisia Európskej futbalovej únie zverejnila tucet trojíc arbitrov, ktorí budú "pískať" na budúcoročných majstrovstvách Európy v Rakúsku a Švajčiarsku. Medzi dvanástimi hlavnými arbitrami figuruje Slovák Ľuboš Micheľ. V trojici mu robia spoločnosť Roman Slyško a Martin Balko.

*************************

NOC:
Oblačno až zamračené a hmlisto. Na horách a miestami aj v nižších polohách miestami jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota -5 až -10, na krajnom východe okolo -3 st.
Slabý vietor.

PIATOK:
Oblačno až zamračené a hmlisto. V nižších polohách polojasno. Najvyššia denná teplota -4 až +1, pri slnečnom počasí okolo +3 st. Slabý vietor.