Thursday, December 20, 2007

pripravila katarína plavčanová Francúzsky prezident Sarkozy je vo Vatikáne na stretnutí s pápežom

13.00
Organizácia Human Rights Watch obvinila gruzínsku vládu z použitia neprimeranej sily počas minulomesačného násilného zásahu policajných zložiek proti demonštrantom a kritizovala prerušenie vysielania nezávislej televízie. Podľa organizácie gruzínska vláda prekročila hranicu, keď polícia zbila pokojne protestujúcich demonštrantov a vyhrážala sa novinárom.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa dnes vo Vatikáne stretne s pápežom Benediktom 16-tym. Informoval o tom Sarkozyho hovorca David Martinon, ktorý onačil Vatikán za "mimoriadne aktívny a vplyvný" v diplomacii. "Je to partner, ktorý sa počíta, je to dôležitý spojenec v mnohých záležitostiach, akou je Libanon a izraelsko-palestínska kríza, povedal Martinon. Sarkozy bude večer hovoriť s talianskym premiérom Romanom Prodim a španielskym premiérom Josém Luisom Rodríguezom Zapaterom hovoriť o myšlienke vytvorenia únie stredomorských krajín.

Americká armáda informovala, že pri príležitosti moslimského sviatku Íd al-Adhá prepustila sto väzňov zadržiavaných v tábore Cropper pri bagdadskom letisku.

Veľkú časť Nového Zélandu zasiahlo dnes zemetrasenie s magnitúdou 6,8, ku ktorému došlo pri východnom pobreží hlavných ostrovov krajiny. Oznámili to pohotovostné služby. Otrasy spôsobili menšie škody a výpadky prúdu, neobjavili sa však správy o zraneniach. Tichomorské centrum na Havaji tiež nevydalo výstrahu pred prílivovými vlnami tsunami.

Hraničné závory na priechode Petržalka - Berg prepílili dnes premiér Robert Fico a rakúsky spolkový kancelár Alfred Gusenbauer. Na slávnostnom akte vstupu Slovenska do schengenského priestoru sa za zvukov Beethovenovej Ódy na radosť zúčastnil aj prezident Ivan Gašparovič. Slovensko sa zajtra stane súčasťou systému voľného pohybu osôb v rámci 24 krajín Európy. V budúcnosti by sa do systému malo zaradiť aj Švajčiarsko, Rumunsko a Bulharsko.

Všeobecná zdravotná poisťovňa na budúci rok uzavrie zmluvy s rovnakým počtom nemocníc, ako mala v tomto roku. Na tlačovej besede to oznámil generálny riaditeľ poisťovne Anton Kováčik. Prístup k nemocniciam bude mať poisťovňa individuálny, v niektorých prípadoch pristúpi aj k zvýšeniu počtu objednaných výkonov.

Rekonštrukcia Bratislavského hradu bude stáť jeden a pol až dve miliardy korún. Vyplýva to z podmienok, ktoré dnes zverejnil európsky vestník verejného obstarávania. Užšiu súťaž s kritériom najnižšej ceny na rekonštrukčné, umelecko-remeselné a stavebné práce vyhlásila Kancelária Národnej rady SR. Firma, čo ju vyhrá, by mala hrad zrekonštruovať počas dvoch rokov.


Britská kráľovná Alžbeta II. sa dnes stane najstarším panovníkom v histórii ostrovnej monarchie. Doterajšiu "rekordérku", svoju praprastarú matku kráľovnú Viktóriu podľa Buckinghamského paláca prekoná približne o 6-tej večer stredoeurópskeho času.

Streda 19. decembra bola najrušnejším dňom pre Americkú poštovú službu. Poštoví doručovatelia v tento deň distribuovali do schránok Američanov približne miliardu listov, vianočných pozdravov a balíkov. Keby poštári poukladali všetky tieto zásielky do radu, balíky a listy by takmer sedemkrát obvinuli našu planétu. Práve obdobie medzi Vianocami a Dňom vďakyvzdania, ktorý bol tento rok 22. novembra, je najrušnejším obdobím roka.

Rozhodcovská komisia Európskej futbalovej únie zverejnila tucet trojíc arbitrov, ktorí budú "pískať" na budúcoročných majstrovstvách Európy v Rakúsku a Švajčiarsku. Medzi dvanástimi hlavnými arbitrami figuruje Slovák Ľuboš Micheľ. V trojici mu robia spoločnosť Roman Slyško a Martin Balko.

Zimné olympijské hry v roku 2010 vo Vancouveri otvoria skoky na lyžiach a uzavrie finále hokejového turnaja. Program schválil Medzinárodný olympijský výbor.
Otvárací ceremoniál bude 12. februára v Place Stadium, záverečný 28. februára. V prvý deň bude na programe len kvalifikácia skokov na lyžiach, v posledný okrem hokejového finále absolvujú muži beh na lyžiach na 50 km. Prvé medaily si v druhý deň medzi sebou rozdelia zjazdári, biatlonisti, skokani na lyžiach a rýchlokorčuliari.
********************************
POPOLUDNIE:
Prevažne zamračené a hmlisto. Na horách a miestami aj v nižších polohách polojasno.
Najvyššia teplota -4 až +1, pri slnečnom počasí okolo +3 st.
Slabý vietor.