Monday, December 17, 2007

Pripravil Michal Novák: Maďarsko ako prvé ratifikovalo Lisabonskú zmluvu

8:00 18.12.2007

Svetoví darcovia sľúbili Palestínčanom na medzinárodnej konferencii v Paríži 7,4 miliardy dolárov, čím prevýšili ich vlastné očakávania. Palestínska vláda žiadala 5,6 miliardy dolárov na podporu svojej ekonomiky a na pomoc založeniu budúceho palestínskeho štátu. "Dnešným skutočným víťazom je palestínsky štát," vyhlásil francúzsky minister Kouchner po stretnutí krajín a medzinárodných organizácií v Paríži.

Maďarsko sa včera stalo prvou členskou krajinou Európskej únie, ktorá ratifikovala novú zmluvu o Európskej únii podpísanú minulý týždeň v Lisabone. Maďarský parlament o zmluve rozhodoval v troch hlasovaniach, ku ktorým patrilo aj hlasovanie o dodatku k ústave. Vo všetkých troch hlasovaniach sa za zmluvu vyslovili vyše dve tretiny poslancov.

Španielska vláda oznámila, že po návšteve líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v krajine očakáva podpísanie dohôd o investíciách španielskych firiem v Líbyi v celkovej hodnote vyše 17 miliárd dolárov. Španielska vláda očakáva možné investície v oblasti obrany, v sektore energetiky, v stavebníctve a infraštruktúre.

Chorľavý kubánsky líder Fidel Castro uviedol, že nebude lipnúť na úrade, alebo prekážať pri vzniku novej generácie lídrov. "Mojou základnou povinnosťou je posunúť skúsenosti a myšlienky, ktorých skromná hodnota vyplýva z výnimočného prostredia, v ktorom som žil," povedal 81-ročný Castro.

Prezident Ivan Gašparovič spolu s ministrom obrany Františkom Kašickým dnes navštívi jednotky na Golanských výšinách na hranici Izraela a Sýrie. Z tejto misie sa na budúci rok Slovensko stiahne, posilní však účasť v pozorovateľskej misii na hranici Izraela, Sýrie a Libanonu. V oboch misiách sme od roku 1998.

Novú techniku na záchranu turistov a horolezcov v neprístupnom teréne precvičovali včera v Slovenskom raji v rokline Suchá Belá záchranári Leteckej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe a Horskej záchrannej služby. Výcvik bude pokračovať v Slovenskom raji aj v dnes a potom do konca týždňa na popradskom letisku.

Kurzy nbs

EUR1 33,56
USD1 23,31
GBP1 47,03

Sport

Na galavečere vo švajčiarskom Zürichu včera slávnostne vyhlásili výsledky prestížnej ankety o Hráča roka 2007 podľa FIFA. V hlasovaní 165 trénerov a kapitánov reprezentačných futbalových tímov z celého sveta sa presadil favorizovaný brazílsky ofenzívny stredopoliar Kaká (AC Miláno). Druhú priečku obsadil stále ešte len 20-ročný útočník FC Barcelona Lionel Messi. Trtí skončil záložník anglického Manchestru United Portugalčan Cristiano Ronaldo.

Kapitán FC Chelsea a anglickej futbalovej reprezentácie John Terry si pre zlomeninu kostičiek na pravom chodidle nezahrá minimálne šesť týždňov. Terryho nebude zrejme hrať 6. februára 2008 v prípravnom zápase vo Wembley so Švajčiarskom, ktorý bude premiérovým pre Fabia Capella na lavičke Anglickej reprezentácie

Výsledky pondelkových zápasov zámorskej hokejovej NHL:

Detroit - Washington 4:3 po samostatných nájazdoch
Los Angeles - Colorado 2:4 - Michal Handzuš (LA) 1+0

********************

Polojasno až oblačno. V nižších polohách zrána a dopoludnia
miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto.
Najvyššia denná teplota -1 až +3, na severe miestami okolo -3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +1 st.
Prevažne severný vietor do 15 km/h.