Wednesday, December 12, 2007

Pripravil Michal Novák:

17:30 13.12.2007

* Bosniansko-srbského generála Dragomira Miloševiča uznal Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu vinným

* Atentát v Irackom Amare pripravil o život vyše 40 ľudí

* Zajtra bude podpísaná Lisabonská zmluva

* V Rusku zatvoria všetky pobočky Britskej rady (British Council)

* Izrael a Palestínčania začali dnes prvé kolo mierových rokovaní

Príjemný podvečer

Obete obkľúčenia Sarajeva sú spokojné s odsúdením bývalého bosniansko-srbského generála na 33 rokov väzenia. Dragomira Miloševiča, ktorý nie je príbuzným s prezidentom Slobodanom Miloševičom, uznal Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu vinným. "Spravodlivosť zvíťazila a obete dostali satisfakciu," povedala šéfka asociácie civilných obetí obkľúčenia mesta. Súd rozhodol, že jednotky bosnianskych Srbov útočili na Sarajevo a sám Miloševič nariadil ostreľovanie civilistov. Počas 44-mesačného obkľúčenia Sarajeva zomrelo 12 000 civilistov z toho 1500 detí.

Najmenej 41 ľudí dnes zahynulo a ďalších 150 je zranených po výbuchu troch bômb v juhoirackom meste Amara. Prvá bomba vybuchla okolo desiatej v preplnenom centre mesta. Ďalšie auto naložené výbušninami vybuchlo asi 50 metrov od prvého asi o tri minúty neskôr, práve vo chvíli, keď sa na mieste nešťastia začali zhromažďovať ľudia. O ďalšie tri minúty a o ďalších 50 metrov ďalej vybuchlo tretie auto. Blízko výbuchov je kino a trhovisko, ktoré býva v tom čase preplnené ľuďmi.

Novú zmluvu o Európskej únii podpíšu hlavy štátov a vlád spolu s ministrami zahraničných vecí zajtra v Lisabone. Lisabonská zmluva má umožniť efektívne fungovanie únie potom, ako sa počet jej členov zvýšil z 15 na terajších 27. Na základe Lisabonskej zmluvy bude pre členské krajiny právne záväzná Charta základných práv. Písomné garancie, že sa ich to netýka, si vyjednali Veľká Británia a Poľsko, ktoré si chcú zachovať nezávislosť súdnictva v oblasti pracovných a sociálnych práv.

Britský premiér Gordon Brown čelil dnes obvineniam, že sa chce vyhnúť oficiálnemu podpísaniu novej zmluvy Európskej únie. Brown má naplánované vystúpenie v parlamentnom výbore práve v čase podpísania zmluvy. Jeho hovorca povedal, že premiér odcestuje do Portugalska hneď po vystúpení v parlamente a zmluvu podpíše v neskorších hodinách.

V Rusku od začiatku budúceho roka zatvoria všetky pobočky Britskej rady (British Council). Organizáciu financuje Londýnom a propaguje v zahraničí britskú kultúru. Dôvodom je údajne nevyjasnený právny štatút organizácie. Rusko a Británia majú dlhodobo napäté diplomatické vzťahy. V Británii žije viacero Rusov, ktorých Moskva označuje za zločincov a žiada ich vydanie. Londýn argumentuje, že po vydaní do Ruska by im mohlo hroziť nespravodlivé trestné stíhanie, a niektorým z nich už udelil politický azyl.

Izrael a Palestínčania začali dnes prvé kolo mierových rokovaní po konferencii v americkom Annapolise. Majú sa dohodnúť na činnosti deviatich expertných skupín, z ktorých každá sa bude zaoberať jedným sporným bodom medzi Izraelom a Palestínčanmi. Obe strany sa musia okrem iného dohodnúť na hraniciach budúceho palestínskeho štátu, na štatúte Jeruzalema a musia rozhodnúť o osude palestínskych utečencov. Koncom roku 2008 by sa mala podpísať mierová zmluva a mal by vzniknúť palestínsky štát.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa domnieva, že existuje reálna hrozba vojny s Iránom. Povedal to časopisu Le Nouvel Observateur. "Hrozba vojny existuje," tvrdí Sarkozy, dodáva však, že on sám "nikdy nebol zástancom vojny". Podľa francúzskeho prezidenta nehrozí ani tak útok Spojených štátov, ale skôr Izraela na Irán. Francúzsky prezident neverí slovám iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, že iránsky jadrový program nie je vojenský: "Každý vidí, že to, čo Iránčania robia, sa nedá vysvetliť sledovaním civilných cieľov." povedal Sarkozy

Štrajk talianskych nákladných prepravcov narušil cestnú dopravu a dodávky pohonných hmôt, potravín, či iných zásob v krajine už druhý deň za sebou. Čerpacie stanice v Taliansku sú prázdne a fabriky zastavili prevádzku, keďže sa k nim zásoby na výrobu nedostali. Nákladní prepravcovia zatarasili strategické miesta na diaľniciach a zastavili tak všetky automobily. Protestujú proti vysokým cenám pohonných látok. Niektorí vyššie postavení obchodní predstavitelia tvrdia, že tento štrajk by mal byť v prípade potreby ukončený silou.

Generálny štrajk proti plánovanej dôchodkovej reforme ochromil verejný život v Grécku. Banky, školy, súdy a úrady zastavili prevádzku, nemocnice ošetrujú iba v núdzových prípadoch. Nefunguje autobusová a železničná doprava a prevádzku zastavili aj trajekty medzi pobrežím a gréckymi ostrovmi.

Najmenej tri obete a sedem zranených si vyžiadal požiar, ktorý v noci zasiahol hotel v centre srbského Nového Sadu. Obete sa udusili. V hoteli bolo len 25 ľudí. Hotel má 300 hotelových izieb a začal horieť približne o polnoci. Oheň zlikvidovali až nadránom.

Tropická búrka Olga ohrozuje Dominikánsku republiku a Haiti. Olga zasiahla oblasť takmer dva týždne po oficiálnom skončení hurikánovej sezóny v Atlantiku. Je to iba desiata pomenovaná búrka, ktorá sa objavuje v decembri od začiatku vedenia záznamov v roku 1851

Košickí policajti s Colným kriminálnym úradom rozložili skupinu pašerákov ukrajinských cigariet. Kukláči dnes urobili štyri domové prehliadky v obciach Fekišovce a Baškovce v okrese Sobrance. Polícia a colníci skupinu monitorovali takmer dva mesiace. Obvinení prepašovali asi vyše milióna cigariet mesačne, čím spôsobili štátu škodu zhruba štyri milióny korún.

Počas vianočných sviatkov posilní železnice osobnú dopravu. Spolu pôjde o 39 rýchlikov. Posilové vlaky začnú jazdiť vo štvrtok 20. decembra a posledný pôjde v pondelok 7. januára 2008. Všetky posilové vlaky sú uvedené v platnom cestovnom poriadku.

Štátne lesy Tatranského národného parku neponúknu ani v tomto roku vianočné stromčeky na predaj širokej verejnosti vzhľadom na následky ničivej víchrice z novembra 2004. Lesníci pripravujú vianočné stromčeky najmä pre obyvateľov tatranských osád. Nebude ich viac ako 300.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,18
USD1 22,61
GBP1 46,11

Sport

Bývalý slovenský hokejista Peter Šťastný sa dostal do najlepšej formácie Európanov v histórii NHL. Spolu s 51-ročným rodákom z Bratislavy sú v elitnom výbere aj brankár Dominik Hašek, švédski obrancovia Salming a Nicklas Lidström, český útočník Jaromír Jágr a Fín Jari Kurri. Európsky All Star tím sa pokúsili zostaviť experti prestížneho magazínu The Hockey News.

Stredopoliar FC Chelsea Frank Lampard sa pridal k tým, ktorí preferujú talianskeho kouča Fabia Capella na post trénera anglickej futbalovej reprezentácie. "Je to presne taká osobnosť a profesionál, akú náš tím momentálne potrebuje," vyhlásil Lampard.

Po utorku je známych už štrnásť zo šestnástich účastníkov osemfinále futbalovej Ligy majstrov. K pôvodnej deviatke sa po ďalších šiestich súbojoch záverečného kola skupinovej fázy pridali FC Liverpool, FC Porto, Schalke 04, Real Madrid a Olympiakos Pireus.

Prvým finalistom majstrovstiev sveta klubov sa stal argentínsky klub Boca Juniors. V dnešnom semifinále zdolali afrického zástupcu Sportive du Sahel z Tuniska 1:0. Juhoamerický šampión sa vo finále stretne s úspešnejším z druhého semifinále, v ktorom si vo zajtra zmerajú sily taliansky veľkoklub AC Miláno a japonský tím Urawa.

Američan Tiger Woods sa stal po tretí raz za sebou a deviatykrát v kariére najlepším golfistom roka na okruhu PGA Tour podľa hlasovania hráčov. Tridsaťjedenročný Woods vyhral v tomto roku sedem podujatí.

*******************************

V noci bude polooblačno až oblačno, ojedinele slabé zrážky, prevažne snehové.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st. a pomerne silný vietor.

Zajtra cez deň malá, na severe a východe časom zväčšená oblačnosť. Ojedinele snehové prehánky alebo sneženie najmä na severe a východe.
Najvyššia denná teplota -2 až +2 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -10 st.
Severný vietor 15 až 30 km/h, v nárazoch miestami 45 až 70 km/h, na hrebeňoch hôr víchrica.