Tuesday, December 18, 2007

pripravila katarína plavčanová Maďarsko sa stalo prvou krajinou únie, ktorá prijala novú zmluvu podpísanú minulý týždeň v Lisabone

15.00
Šéf európskej komisie José Manuel Barroso dnes privítal pohotovú ratifikáciu novej zmluvy EÚ v maďarskom parlamente. Maďarsko sa tak stalo prvou krajinou únie, ktorá prijala novú zmluvu podpísanú minulý týždeň v Lisabone. Barroso zároveň vyjadril nádej, že ostatné členské krajiny "budú maďarský príklad nasledovať". Lisabonská zmluva je považovaná za nevyhnutný dokument na zmodernizovanie fungovania únie potom, ako sa počet jej členov od roku 2004 zvýšil z 15 na terajších 27.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil počas návštevy ruín budov OSN v Alžírsku všetky akty terorizmu a stretol sa s tými, ktorí bombové útoky prežili. "Terorizmus je neospravedlniteľný, a v mene ľudskosti a medzinárodného spoločenstva ho treba odsúdiť," povedal Pan novinárom týždeň po útokoch v Alžíri, ktoré si vyžiadali 41 obetí vrátane 17-tich zamestnancov OSN.

Šéf európskej zahraničnej politiky Javier Solana má dnes naplánovanú návštevu Slovinska, ktoré sa 1. januára ako prvá postkomunistická krajina ujme rotujúceho predsedníctva EÚ. Solana prediskutuje prípravy krajiny na polročné predsedníctvo a otázky, ktoré budú v tomto čase dominovať európskej agende.

Dvojmiliónové Slovinsko, ktoré získalo nezávislosť od bývalej Juhoslávie v roku 1991, vstúpilo do EÚ pred tromi rokmi. Jednou z hlavných priorít slovinského predsedníctva bude snaha, aby jednotlivé členské krajiny únie ratifikovali reformnú zmluvu EÚ.

Väčšina Švédov zostáva aj po piatich rokov po neúspešnom referende kritická k prijatiu európskej meny, ale rozdiel medzi prívržencami a odporcami eura je už tesný, ukázali to výsledky prieskumu. Ak by sa referendum uskutočnilo v novembri, približne 51 percent Švédov by opäť hlasovalo proti prijatiu eura, zatiaľ čo v máji by tak urobilo ešte 54 percent opýtaných.

Sťažnosť alžírskeho občana Mustafu Labsiho, ktorý je podozrivý zo spolupráce s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida je už na Najvyššom súde SR. Labsi sa odvolal voči nedávnemu rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave vydať ho do Alžírska,. Po posúdení jeho prípadu Najvyšším súdom bude mať posledné slovo v tejto kauze Ministerstvo spravodlivosti SR.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy požiadal bývalú taliansku modelku Carlu Bruniovú o ruku, v dnešnom vydaní o tom informuje taliansky denník La Stampa. Denník napísal, že informácie o Sarkozyho zasnúbení s 39-ročnou Bruniovou má potvrdené aj z iných zdrojov. Tá je vo Francúzsku známa najmä ako speváčka.

**********************************
NOC:
Jasno až polojasno. V nižších polohách ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota -3 až -8, v dolinách a kotlinách miestami okolo -10 st.

STREDA:
Polojasno až oblačno. V nižších miestami hmlisto. Vietor od severu do 6m/s.
Najvyššia denná teplota -2 až +2 st.