Thursday, December 20, 2007

Pripravil Michal Novák: Rozhoduje sa o Iráne

10:00 20.12.2007

Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko majú dnes rokovať o nových sankciách pre Irán. Podľa údajov USA plánujú krajiny s právom veta v BR diskutovať prostredníctvom telefonickej konferencie. Počas týždňa sa šestica krajín nedokázala dohodnúť na zásadných bodoch rezolúcie. Voči novým sankciám sa stavajú skepticky najmä Rusko a Čína.

Pri výbuchu v chemickej továrni v najväčšom floridskom meste Jacksonvill zomreli 4 ľudia a minimálne 14 bolo zranených. Informovala o tom miestna televízna stanica. Na mieste výbuchu zápasia a ohňom desiatky požiarnikov, záchranári a špecialisti na prácu s nebezpečným materiálom. Továreň vyrába chemické rozpúšťadlá a prísady do palív. Príčiny výbuchu zatiaľ nie sú známe.

Bývalý ruský premiér Michail Kasjanov, ktorý sa pripravuje na kampaň v prezidentských voľbách, bude kandidovať iba pokiaľ vláda zaručí spravodlivé voľby. Prezidentské voľby budú 2. marca. Kasjanov požaduje prítomnosť medzinárodných pozorovateľov, rovnaký prístup k dĺžke televízneho vysielania pre všetkých uchádzačov a registráciu nezávislých kandidátov. Žiada aj o spoluprácu zo strany polície, ktorú obvinil zo zasahovania do svojej kampane.

Francúzska kontrarozviedka zadržala v Paríži 8 mužov obvinených z prepojenia na al-Kájdu. Informuje francúzsky denník Le Figaro. Podľa denníka zadržali v utorok sedem Alžírčanov a jedného Francúza. Vyšetrovatelia nepredpokladajú, že skupina pripravovala akékoľvek útoky na území Francúzska, píše denník.

Varšava a Moskva včera podpísali memorandum o zrušení zákazu dovozu poľského mäsa do Ruska. Zákaz dovozu poľského mäsa bol prekážkou pre odštartovanie rokovaní o novej zmluve EÚ-Rusko.

Vysokopostavený iránsky duchovný Gholám Rezá Hassání povedal, že ženy v Iráne, ktoré nenosia moslimskú šatku (hidžáb), by mali zomrieť. "Nerozumiem, ako môžu byť ženy, ktoré nenosia hidžáb, 28 rokov po islamskej revolúcii stále nažive," povedal. "Tieto ženy, ich manželia a ich otcovia musia zomrieť," povedal Hassání, zástupca najvyššieho iránskeho duchovného ajatolláha Chameneího.

Otvorenie hraníc v plnej miere a bez pasových kontrol dostáva podľa europoslanca Miroslava Mikolášika občanov Slovenska do prvej kategórie európskych občanov. " Po polnoci sa Slovensko s ďalšími ôsmimi novými členskými krajinami EÚ pripojí k schengenskému priestoru, v ktorom nebudú vnútorné hranice. Na hraničných priechodoch budú politici symbolicky píliť závory.

Iba 14-ročný žiak špeciálne základnej školy z Prakoviec v Gelnickom okrese, čelí obvineniam z lúpeže. Tínedžer prepadol 70-ročného dôchodcu, ktorý po útoku skončil v nemocnici, kde neskôr zomrel. Starčeka prepadli začiatkom decembra. Ak sa potvrdí, že dôchodca zomrel na následky útoku, vyšetrovateľ obvinenie rozšíri o prečin usmrtenia. Obvinený je v policajnej cele aj s návrhom na vzatie do väzby.

V Poprade po polnoci začala horieť drevovýroba pri železničnej stanici. Oheň hasili železniční a 10 pp hasičov. Požiar je lokalizovaný a majiteľ odhadol škody na 4 milióny korún.

Kurzy NBS:
EUR1 33,66
USD1 23,40
GBP1 46,93

Sport

NHL

Svetové jednotky Roger Federer a Justine Heninová pokračujú v žatve ocenení za svoje výkony v sezóne 2007. Švajčiar a Belgičanka sa tento týždeň stali majstrami sveta podľa Medzinárodnej tenisovej asociácie a spoločné víťazstvo si zopakovali aj v ankete amerického týždenníka Tennis. Federer si predĺžil vládu v Tennise na päť rokov.

New York Islanders - Buffalo 1:2 - Miroslav Šatan (Islanders) 0+1
Detroit - Los Angeles 6:2 - Tomáš Kopecký (Detroit) bol vyhlásený za tretiu hviezdu duelu - Ľubomír Višňovský (Los Angeles) 0+1
Chicago - Nashville 5:2 (
Anaheim - Colorado 2:1 po predĺžení - Peter Budaj (Colorado) odchytal celé stretnutie a zaznamenal 36 úspešných zákrokov

V stredajších stretnutiach záverečného skupinovej fázy Pohára UEFA vo futbale si účasť v ďalšom kole vybojovalo posledných šesť tímov. Z F-skupiny idú ďalej Bayern Mníchov, ktorý doma rozdrvil Solún 6:0. Sporting Braga vďaka výhre 2:0 nad Crvenou Zvezdou Belehrad, ako aj Bolton.

V G-skupine posúpilo Getafe po výhre 2:1 nad postupujúcim Anderlechtom.
V H-skupine Galatasarayu stačila na postup remíza proti Austrii Viedeň (0:0).

V E-skupine bolo o všetkom rozhodnuté už pred piatym kolom. Slovenských fanúšikov však gólom z priameho kopu potešil Vratislav Greško z Bayeru Leverkusen pri výhre 5:0 nad Zürichom.

*********************

Zamračené a hmlisto. Ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie.
Na horách a ojedinele aj v nižších polohách jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota -3 až 2, v stredných polohách okolo +6 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +6 st.
Slabý premenlivý vietor alebo bezvetrie.