Wednesday, December 12, 2007

pripravila katarína plavčanová Rusko ukončilo bojkot poľských mäsových výrobkov

12.00
Dmitrij Medvedev, podporený ruským prezidentom Vladimirom Putinom ako jeho nástupca vo funkcii, povedal, že po odchode z postu šéfa Kremľa by sa Putin mal stať premiérom. Vyslovenie podpory Putinovej súčasnej politike zo strany Medvedeva určite vyvolá otázky, či bude budúci prezident skutočne nezávislým lídrom alebo iba bábkou v Putinových rukách.

Rusko ukončilo bojkot poľských mäsových výrobkov. "Úplnú dohodu" o zrušení embarga, ktoré prispievalo k napätiu vo vzťahoch medzi Ruskom a EÚ oznámil dnes ruský minister poľnohospodárstva Alexej Gordejev. Rusko uvalilo embrago na poľské mäso v roku 2005 a odôvodnilo ho nedostatočnými hygienickými štandardami. Predchádzajúca poľská vláda z dôvodu zákazu importu mäsových výrobkov zablokovala aj začiatok rozhovorov Moskvy s EÚ.

Najmenej 21 ľudí zahynulo a dvaja utrpeli ťažké zranenia pri požiari obytného domu vo východnej Číne. Podľa médií zostali v 28-poschodovom dome uväznené stovky ľudí, väčšinu sa po vypuknutí požiaru v ranných hodinách podarilo evakuovať. Oheň, ktorého príčiny vyšetrujú, sa podarilo uhasiť asi po troch hodinách.

Potraviny zdraželi najrýchlejšie za šesť rokov. Tisíckorunový nákup potravín vyšiel slovenského zákazníka v novembri o vyše 70 korún viac ako vlani. Podobné zdraženie Slováci naposledy pocítili v auguste 2001. Podľa odborníkov za stúpajúce ceny môže rastúci záujem o poľnohospodárske komodity po celom svete, ktorý okrem ázijských krajín podporuje aj nástup biopalív.

Počas vianočných sviatkov posilní železnice osobnú dopravu. Spolu pôjde o 39 rýchlikov. Posilové vlaky začnú jazdiť vo štvrtok 20. decembra a posledný pôjde v pondelok 7. januára 2008. Najviac posilových vlakov pôjde v piatok 21. decembra (osem) a v utorok 1. januára 2008 (osem). Všetky posilové vlaky sú uvedené v platnom cestovnom poriadku pre rok 2007/2008.


S cieľom zabojovať o medailu v znakárskom šprinte odcestoval včera slovenský plavec Ľuboš Križko do dejiska ME v krátkom bazéne v Debrecíne. Na vlaňajšom šampionáte v Helsinkách dosiahol Kriško životný úspech, keď vo svojej obľúbenej disciplíne získal bronz. Križko bude jediným zástupcom slovenského plávania v Debrecíne, Martina Moravcová pre zdravotné problémy na šampionát nešla. (Križko absolvuje v Maďarsku dve znakárske disciplíny päťdesiatku a stovku, jednoznačnou prioritou je pre neho piatkový šprint.)

Američan Tiger Woods sa stal po tretí raz za sebou a deviatykrát v kariére najlepším golfistom roka na okruhu PGA Tour podľa hlasovania hráčov. Tridsaťjedenročný Woods vyhral v tomto roku sedem podujatí.

*******************************
Veľká oblačnosť až zamračené a miestami dážď, od 700 m sneženie.
Vietor od severu do 8m/s. Najvyššia denná teplota 1 až 5 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st.