Thursday, December 13, 2007

Pripravil Michal Novák:

17:30 13.12.2007


* Nová zmluva o Európskej únii je podpísaná


* Vladimir Putin je v Bielorusku - média šíria dohady o novom spoločnom štáte


* Ak USA nezmenia prístup k znečisťovaniu ovzdušia - Európa zastaví rokovania


* V noci a zajtra bude na Slovensku veterno


Príjemný podvečer


Novú zmluvu o Európskej únii dnes podpísali lídri 27 členských krajín únie. Nový základný dokument dostal meno podľa miesta podpisu Lisabonská zmluva. Zmluva by mala začať platiť od začiatku roka 2009, aby sa už podľa jej pravidiel mohli konať najbližšie voľby do Európskeho parlamentu (EP). Väčšina členských krajín únie chce zmluvu schváliť v parlamentoch. Jediným štátom, v ktorom o nej rozhodnú voliči v referende, je Írsko. Prijatím Lisabonskej zmluvy sa právne záväznou stáva aj Charta základných práv EÚ.

Bieloruská polícia včera brutálne rozohnala mladých demonštrantov, ktorí v Minsku v predvečer návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina protestovali proti zámeru spojiť Bielorusko s Ruskom do nového štátu. Vodca demonštrácie leží už druhý deň v nemocnici s vážnymi zraneniami hlavy. Putin dnes pricestoval na dvojdňovú návštevu Bieloruska, Kremeľ však poprel informácie, že hlavnou témou jeho rokovaní s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom má byť otázka zjednotenia Ruska a Bieloruska.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy včera s odvolaním sa na nemenované vysokopostavené zdroje z Minska informovala, že Putin s Lukašenkom sa už na vytvorení spoločného štátu napevno dohodli. Podľa týchto informácií by sa Putin mal stať prezidentom novej krajiny a Lukašenko predsedom parlamentu. Obe krajiny naozaj o zjednotení už roky uvažujú, zatiaľ sa však nedopracovali ďalej ako k slovám.

Ak Spojené štáty nezmenia svoj prístup k boju proti globálnemu otepľovaniu a neobmedzia vypúšťanie skleníkových plynov do ovzdušia, Nemecko a ďalšie európske krajiny budú bojkotovať ďalšie rozhovory o svetovej klíme. Na klimatickej konferencii na Bali pod patronátom OSN, to dnes vyhlásil nemecký minister životného prostredia. "Žiadny výsledok na Bali znamená žiadne ďalšie rokovania vyspelých ekonomík," povedal nemecký minister.

Sídlom vplyvných arménskych opozičných novín otriasol v noci mohutný výbuch. Predstavitelia opozičného týždenníka, ktorý často a ostro kritizuje vládu a prezidenta Roberta Kočarjana, tvrdia, že šlo zrejme o útok nariadený vládou. "Sme presvedčení, že výbuch súvisí s našimi kritickými materiálmi, ktoré poskytujú objektívny obraz o nespravodlivostiach páchaných v našej krajine," cituje agentúra AFP šéfredaktora novín.

Andrej Lugový, hlavný podozrivý v prípade vraždy Alexandra Litvinenka, ktorý žil v Londýne, dnes vyhlásil, že Britská rada - British Council je hniezdom špiónov. Regionálne organizácie Britskej rady budú v Rusku zavreté. "Nie je tajomstvom, že britská tajná služba v nich aktívne pracuje," povedal Lugový pre agentúru AP.

Iránske vedenie údajne zbavilo šéfa libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hassana Nasralláha kontroly nad ozbrojenými milíciami. Televízna stanica al-Arabíja uviedla, že vedenie milícií na želanie Iránu dočasne preberie Nasralláhov zástupca Šajch Naím Kássim. V Libanone už dávnejšie kolujú správy o mocenských bojoch vo vnútri Hizballáhu.

Tropická búrka Olga, ktorá sa netradične vyskytla mimo hurikánovej sezóny, pripravila v Karibskej oblasti o život najmenej jedenásť ľudí. Podľa úradov zahynuli pri povodniach a zosuvoch pôdy po silných zrážkach.

Krajský súd v Trenčíne dnes zamietol sťažnosť prokurátora proti podmienečnému prepusteniu Mariána Šebeščáka z výkonu trestu. Odsúdený bol dnes prepustený z Ústavu v Dubnici nad Váhom. Mariána Šebeščáka odsúdil Špeciálny súd na sedem rokov za podvody spojené s nebankovkami Horizont Slovakia a BMG Invest. Počas vyšetrovania spolupracoval s políciou. Vypovedal, že spoločnosť Horizont Slovakia vytunelovali bývalý veľkopodnikateľ Jozef M. a Vladimír F.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,28
USD1 22,67
GBP1 46,28

Sport

Na tenisovom turnaji v českej Opave s dotáciou 15 000 USD, sa do štvrťfinále dvojhry prebojovali dvaja slovenskí tenisti. Karol Beck zdolal v 2. kole Chorváta Marina Bradariča a úspešný kvalifikant Miloslav Mečíř vyhral nad ďalším chorvátskym tenistom Antoniom Veičom.

Čas brankára Jaroslava Haláka v prvom tíme Montreal Canadiens sa pravdepodobne kráti a cez víkend už možno poputuje na farmu do Hamiltonu. Jednotka Canadiens Cristobal Huet sa už cíti lepšie a mal by byť pripravený na sobotňajší zápas s Torontom.

Po skončení skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov je na čele tabuľky kanonierov dvojica Zlatan Ibrahimovič (Inter Miláno) a Cristiano Ronaldo (Manchester United), obaja dali po päť gólov. Najlepšími gólovými asistentmi sú so štyrmi presnými prihrávkami Andrea Pirlo z AC Miláno a Predrag Djordjevič z Olympiakosu Pireus.

************************************

V noci bude prevažne malá, na severe časom zväčšená oblačnosť a miestami snehové prehánky.
Najnižšia nočná teplota -2 až -6 st. Vietor miestami v nárazoch okolo 55 km/h.

Zajtra cez deň polojasno, prechodne až oblačno a miestami snehové prehánky, na krajnom severe aj trvalejšie sneženie. Najvyššia denná teplota -3 až +1 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -12 st.
Opäť silný vietor 15 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 45 km/h.
V horských oblastiach sa môžu miestami tvoriť snehové jazyky.