Wednesday, December 12, 2007

Pripravil Michal Novák: Zajtra bude podpísaná Lisabonská zmluva

14:00 13.12.2007

Novú zmluvu o Európskej únii podpíšu hlavy štátov a vlád spolu s ministrami zahraničných vecí zajtra v Lisabone. Lisabonská zmluva má umožniť efektívne fungovanie únie potom, ako sa počet jej členov zvýšil z 15 na terajších 27. Na základe Lisabonskej zmluvy bude pre členské krajiny právne záväzná Charta základných práv. Písomné garancie, že sa ich to netýka, si vyjednali Veľká Británia a Poľsko, ktoré si chcú zachovať nezávislosť súdnictva v oblasti pracovných a sociálnych práv.

Najmenej tri obete a sedem zranených si vyžiadal požiar, ktorý v noci zasiahol hotel v centre srbského Nového Sadu. Obete sa udusili. V hoteli bolo len 25 ľudí. Hotel má 300 hotelových izieb a začal horieť približne o polnoci. Oheň zlikvidovali až nadránom.

V Rusku od začiatku budúceho roka zatvoria všetky pobočky Britskej rady (British Council). Organizáciu financuje Londýnom a propaguje v zahraničí britskú kultúru. Dôvodom je údajne nevyjasnený právny štatút organizácie. Rusko a Británia majú dlhodobo napäté diplomatické vzťahy. V Británii žije viacero Rusov, ktorých Moskva označuje za zločincov a žiada ich vydanie. Londýn argumentuje, že po vydaní do Ruska by im mohlo hroziť nespravodlivé trestné stíhanie, a niektorým z nich už udelil politický azyl.

Tropická búrka Olga ohrozuje Dominikánsku republiku a Haiti. Olga zasiahla oblasť takmer dva týždne po oficiálnom skončení hurikánovej sezóny v Atlantiku. Je to iba desiata pomenovaná búrka, ktorá sa objavuje v decembri od začiatku vedenia záznamov v roku 1851.

Najmenej 26 ľudí dnes zahynulo a ďalších 100 je zranených po výbuchu troch bômb v juhoirackom meste Amara. Bomby boli v autách blízko kina a trhoviska, ktoré býva v tomto čase preplnené ľuďmi.

Izrael a Palestínčania začali dnes prvé kolo mierových rokovaní po konferencii v americkom Annapolise. Majú sa dohodnúť na činnosti deviatich expertných skupín, z ktorých každá sa bude zaoberať jedným sporným bodom medzi Izraelom a Palestínčanmi. Obe strany sa musia okrem iného dohodnúť na hraniciach budúceho palestínskeho štátu, na štatúte Jeruzalema a musia rozhodnúť o osude palestínskych utečencov. Koncom roku 2008 by sa mala podpísať mierová zmluva a mal by vzniknúť palestínsky štát.

Košickí policajti s Colným kriminálnym úradom rozložili skupinu pašerákov ukrajinských cigariet. Kukláči dnes urobili štyri domové prehliadky v obciach Fekišovce a Baškovce v okrese Sobrance. Polícia a colníci skupinu monitorovali takmer dva mesiace. Obvinení prepašovali asi vyše milióna cigariet mesačne, čím spôsobili štátu škodu zhruba štyri milióny korún.

Štátne lesy Tatranského národného parku neponúknu ani v tomto roku vianočné stromčeky na predaj širokej verejnosti vzhľadom na následky ničivej víchrice z novembra 2004. Lesníci pripravujú vianočné stromčeky najmä pre obyvateľov tatranských osád. Nebude ich viac ako 300.
Sport

Slovenská hokejová reprezentácia sa hneď po víťaznom zápase v Prahe nad Českom presunula na Slovensko. Popoludní už majú trénovať v Poprade, kde ich čaká v piatok prvý z dvoch prípravných zápasov so Švajčiarmi.

Po utorku je známych už štrnásť zo šestnástich účastníkov osemfinále futbalovej Ligy majstrov. K pôvodnej deviatke sa po ďalších šiestich súbojoch záverečného kola skupinovej fázy pridali FC Liverpool, FC Porto, Schalke 04, Real Madrid a Olympiakos Pireus.

*******************************

Popoludní má byť oblačno až zamračené a ojedinele hmly. Miestami občasný dážď, od cca 700 m sneženie. Miestami zmenšená oblačnosť najmä na východe.
Najvyššia teplota 4 až 8, na Orave a Spiši okolo 2 st.
Severozápadný až severný vietor 10 až 25 km/h, na strednom Slovensku prevažne slabý premenlivý vietor.