Wednesday, December 12, 2007

pripravila katarína plavčanová V Lisabone dnes podpíšu novú zmluvu EÚ

13.12. 7.00
Nová zmluva o Európskej únii, ktorú hlavy štátov a vlád spolu s ministrami zahraničných vecí 27 členských krajín únie podpíšu dnes v Lisabone, nahrádza doterajšiu Zmluvu z Nice. Lisabonská zmluva má umožniť efektívne fungovanie únie potom, ako sa počet jej členov zvýšil z 15 na terajších 27. Zmluva z Nice z roku 2001 umožnila prijatie nových členov, prevažne postsocialistických krajín strednej a východnej Európy. Lisabonská zmluva je predpokladom na ďalšie rozširovanie európskeho bloku.

Ulice gréckej metropoly Atény a severného mesta Solún včera zaplnili desaťtisíce demonštrantov. Grécke banky, školy, súdy a úrady zastavili prevádzku, nemocnice ošetrovali iba v núdzových prípadoch. Nefungovala autobusová a železničná doprava. Odbory v Grécku nesúhlasia s návrhmi vlády na centralizáciu dôchodkového zabezpečenia. Mohlo by to znamenať budúce zníženie dôchodkov a zvýšenie veku odchodu do dôchodku.

Obrovská ropná škvrna vznikla včera v nórskych vodách Severného mora.
Do mora sa v okolí ropnej základne Stafjord dostalo 25.000 barelov ropy. Stalo sa to pri prekladaní suroviny do jedného z tankerov. Do oblasti už poslali špeciálne plavidlá, ktoré sa pokúsia zabrániť šíreniu ropnej škvrny. Fúka silný vietor, výška morských vĺn dosahuje až sedem metrov a samotná škvrna, ktorá sa nepribližuje k pevnine, smeruje na sever.

Tropická búrka Olga, ktorá sa netradične vyskytla mimo hurikánovej sezóny, pripravila v Karibskej oblasti o život najmenej desať ľudí, ktorí zahynuli pri povodniach a zosuvoch pôdy po silných zrážkach, informovali v stredu úrady. Olga najviac postihla mesto na severe Dominikánskej republiky Santiago - druhé najväčšie mesto v krajine zaplavila voda valiaca sa cez hrádzu, ktorá nedokázala čeliť extrémne vysokej hladine rieky. Podľa odhadov prírodná katastrofa postihla približne 5000 domov, pričom mnohé z nich sú úplne zničené.

Palestínsky lekár, ktorý bol spolu s piatimi bulharskými zdravotnými sestrami väznený v Líbyi viac než osem rokov, podal včera vo Francúzsku na líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího súdnu žalobu. Obviňuje ho v nej z mučenia. Oznámil to lekárov právnik.
Kaddáfí je v súčasnosti na kontroverznej 6-dňovej návšteve Francúzska na pozvanie prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Lieky by mali od januára znovu o niečo zlacnieť. Minister zdravotníctva Valentovič chce pacientom sprístupniť modernejšie lieky, ktoré sú účinnejšie, ale zatiaľ drahšie, než bežné lieky, ktoré lekári predpisujú. Ich ceny by sa mali znížiť na úkor lacnejších liekov, ktoré mierne zdražejú.

Futbalová LM mala včera na programe zvyšných osem zápasov 6. kola v štyroch skupinách. Po nich sa boje v skupinovej fáze uzavreli a postupujúcich čaká jarné osemfinále. FC Barcelona - VfB Stuttgart 3:1, Glasgow Rangers - Olympique Lyon 0:3, AS Rím - Manchester United 1:1, Sporting Lisabon - Dynamo Kyjev 3:0, Fenerbahce Istanbul - CSKA Moskva 3:1, PSV Eindhoven - Inter Miláno 0:1, Arsenal Londýn - Steaua Bukurešť 2:1, Slavia Praha - FC Sevilla 0:3

*********************************
Premenlivá, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele, na severe miestami
slabé snehové zrážky. Vietor od severu do 8, v nárazoch do 17m/s.
Najvyššia denná teplota -1 až +3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -10 st.