Sunday, December 16, 2007

Pripravil Michal Novák: Pozor na predvianočné pôžičky

8:00 17.12.2007

Rozhodnutie Británie "utiecť" z Iraku ukazuje, že povstalecké hnutie v krajine je silnejšie ako kedykoľvek predtým, povedal muž číslo dva al-Kájdy Ajman al-Zaváhirí. Irak včera oficiálne prevzal kontrolu nad provinciou Basra od britských jednotiek. Basra sa stala deviatou z osemnástich provincií, ktorá sa vracia pod kontrolu miestnych zložiek, a poslednou z Britmi spravovaných provincií.

Oživenie palestínskeho hospodárstva je v záujme Izraela rovnako, ako je bezpečnosť židovského štátu v záujme Palestínčanov, vyhlásila izraelská ministerka zahraničia pred dnešnou darcovskou konferenciou v Paríži. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa snaží získať celkovo 5,6 miliardy dolárov, ktoré by mali byť do roku 2010 použité na boj proti chudobe, budovanie palestínskeho štátu a podporu mierového procesu s Izraelom.

Turecké vzdušné útoky na základne kurdských povstalcov v severnom Iraku podporili Spojené štáty. USA poskytli spravodajské informácie a koridor na vstup do irackého vzdušného priestoru, informoval náčelník tureckej armády.

Silná snehová víchrica včera potrápila východnú Kanadu a severovýchod Spojených štátov. Najväčší prídel snehu dostali provincie Južné Ontario a Quebec. Mestá Toronto, Ottawa a Montreal sa museli popasovať so 40 centimetrami snehu. V Toronte víchrica spôsobila 600 dopravných nehôd už z rána. Na letiskách Toronto-Pearson a Montreal-Trudeau zrušili približne 100 letov.

Učitelia základných a stredných škôl budú dostávať notebooky. Na rozdiel od poslancov, ktorí od štátu dostávajú svoj vlastný notebook, ministerstvo školstva chce, aby do štyroch rokov jeden notebook pripadal na dvoch učiteľov. Zo štátneho rozpočtu nepôjde na učiteľské notebooky ani koruna. Všetky náklady sa majú pokryť z eurofondov.

Ministerstvo spravodlivosti upozorňuje občanov, aby v predvianočnom období boli opatrní pri uzatváraní pôžičiek a spotrebiteľských úverov. Podľa Ministra Harabina rezort eviduje stovky prípadov, kedy občania pre niekoľkotisícovú pôžičku prišli o strechu nad hlavou. "Odporúčam výlučne pôžičky od bankových spoločností, ktoré sú pod prísnym dozorom Národnej banky Slovenska, lebo neuváženým krokom sa zo štedrých Vianoc môže stať nadchádzajúci rok rokom beznádeje a smútku," uviedol Harabin.

Kurzy NBS:
EUR1 33,39
USD1 23,02
GBP1 46,68

Sport

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala vo finále na exhibičnom turnaji v čilskom hlavnom meste Santiago s Argentínčankou Giselou Dulkovou.

Výsledky nedeľňajších stretnutí hokejovej NHL:

Chicago - Florida 1:3 - Richard Zedník (Florida) 1+0
New Jersey - Philadelphia 4:2
New York Rangers - Phoenix 1:5
St. Louis - Calgary 3:5
Anaheim - San Jose 1:2 po sam. náj.

*****************
Dnes bude polooblačno. Na severe miestami prechodne oblačno.
Najvyššia denná teplota -1 až 4, na severe miestami okolo -3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st.
Prevažne severovýchodný vietor 5 až 20 km/h.