Thursday, December 20, 2007

pripravila katarína plavčanová Najväčšie problémy na slovenských cestách hrozia dnes a zajtra

16.00
EÚ víta rozšírenie schengenského priestoru. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso na margo udalosti vyhlásil: "Od dnešného dňa môžu ľudia cestovať v rámci 24 krajín schengenského priestoru bez stresu a bez kontrol na vnútorných pozemských či morských hraniciach - tak z Portugalska do Poľska ako z Grécka do Fínska. Spoločným pričinením sme odstránili hraničné kontroly, tieto človekom umelo vybudované prekážky brániace mieru, slobode a jednote v Európe, a zároveň sme vytvorili podmienky pre zvýšenú bezpečnosť".

Slovenský premiér Robert Fico a rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer prepílili symbolickú závoru na hraničnom priechode Petržalka-Berg. Od polnoci vstupom Slovenska do schengenského priestoru bez hraničných kontrol už cestu nebude sprevádzať ani kontrola dokladov.


Rozšírenie schengenského priestoru bez vnútorných hraníc v Európskej únii o krajiny niekdajšej východnej Európy posilní bezpečnosť Rakúska, vyhlásil dnes rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer. Vstup deviatich krajín posunie hranicu schengenskej zóny o niekoľko stoviek kilometrov smerom na východ. "To znamená, že Rakúsko bude bezpečnejšie a ešte viac v srdci Európy, ako bolo doteraz," povedal Gusanbauer pre rakúsku agentúru APA.


Potenciálny nástupník ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Medvedev dnes povedal, že nemieni venovať pozornosť žiadnej zahraničnej kritike budúcoročných prezidentských volieb. "Všetky voľby sú vnútornou záležitosťou," odpovedal Medvedev na otázku agentúry AFP, či sa neobáva, že sa marcové voľby stanú predmetom rovnakej kritiky ako tohtomesačné parlamentné voľby. "Všetky rozhodnutia robia ľudia a pred ľuďmi, ktorým sa Duma a prezident zodpovedajú," povedal Medvedev.

Nový Zéland zasiahlo dnes ráno silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4 stupňa. Silné otrasy, ktoré postihli Severný ostrov, zrútili v meste Gisborne tri domy, vytvorili trhliny v cestách, spôsobili dlhodobé výpadky elektriny a narušili telefónne linky. Desať ľudí utrpelo drobné zranenia, hasiči uhasili 10 požiarov. Podľa hovorcu gisbornskej polície je situácia v meste vážna a polícia zhodnocuje škody, ktoré vznikli následkom zemetrasenia.

Najväčšie problémy na slovenských cestách hrozia dnes a zajtra. Množstvo ľudí si berie dovolenky a cestuje na sviatky domov i zo vzdialenejších miest, alebo vyráža na predvianočné nákupy. Doprava tak zhustne predovšetkým vo veľkých mestách a ich okolí. Zdržanie v kolónach možete čakať v kritických úsekoch medzi Bratislavou a Trnavou, Žilinou a Martinom či na cestách pri Považskej Bystrici.


Kariéra tenistu Marka Philippoussisa stojí opäť pred koncom. Austrálčana čaká štvrtá operácia kolena, ktoré si opätovne zranil v boji o voľnú kartu na úvodný grandslamový turnaj Australian Open. Bývalý ôsmy hráč svetového rebríčka je pripravený zanechať aktívnu kariéru. Ku grandslamovému víťazstvu mal blízko dvakrát, v roku 1998 podľahol vo finále Australian Open krajanovi Patrickovi Rafterovi, päť rokov neskôr nestačil vo finále Wimbledonu na Rogera Federera. 31-ročný Philippoussis má na konte 11 víťazstiev z turnajov ATP.

**************************************
NOC:
Oblačno až zamračené a hmlisto. Na horách a miestami aj v nižších polohách miestami jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota -5 až -10, na krajnom východe okolo -3 st.
Slabý vietor.

PIATOK:
Oblačno až zamračené a hmlisto. V nižších polohách polojasno. Najvyššia denná teplota -4 až +1, pri slnečnom počasí okolo +3 st. Slabý vietor.