Monday, December 17, 2007

pripravila katarína plavčanová Na celom území Maďarska sa dnes protestuje proti reforme zdravotníctva

14.00
Na celom území Maďarska sa dnes protestuje proti reforme zdravotníctva, ktorá predpokladá ustanovenie súkromných zdravotných poisťovní. Do časovo neobmedzeného štrajku, ktorý sa začala o 6. hodine ráno sa pripojili železničiari, zamestnanci letísk, učitelia, policajti a lekári. Združenia poľnohospodárov vyhlásili, že zablokujú cesty po celej krajine.

Silná snehová víchrica včera zasiahla východnú Kanadu a severovýchod Spojených štátov. Kanadské úrady varovali pred "ničivou snehovou víchricou. Očakávajú sa výpadky v letovej a železničnej premávke. V Toronte víchrica spôsobila 600 dopravných nehôd iba v priebehu včerajšieho rána. Ten istý studený front zasiahol v USA Veľké jazerá a severovýchod krajiny. Varovania pred víchricou vydali štáty od Michiganu až po Indianu a Maine.

Dnes sa začala každoročná púť moslimov z celého sveta (Hadždž) do saudskoarabskej Mekky. Prísne bezpečnostné opatrenia by mali zabrániť vysokému počtu obetí, ktoré sprevádzali púte v minulosti. V roku 2004 zomrelo 251 ľudí, v roku 2006 dav udupal 365 pútnikov. V priebehu nasledujúcich dní by malo podľa odhadov 2,5 milióna moslimov putovať na vrch Ararat ležiaci asi 20 km od saudskoarabskej Mekky.

Ministerstvo spravodlivosti upozorňuje občanov, aby v predvianočnom období boli opatrní pri uzatváraní pôžičiek a spotrebiteľských úverov. Podľa Ministra Harabina rezort eviduje stovky prípadov, kedy občania pre niekoľkotisícovú pôžičku prišli o strechu nad hlavou. "Odporúčam výlučne pôžičky od bankových spoločností, ktoré sú pod prísnym dozorom Národnej banky Slovenska, lebo neuváženým krokom sa zo štedrých Vianoc môže stať nadchádzajúci rok rokom beznádeje a smútku," uviedol Harabin.

Smeru premiéra Roberta Fica medzi voličmi novembrová vládna kríza neuškodila. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý zverejnil Ústav pre výskum verejnej mienky. Popularita Smeru sa naopak v decembri zvýšila na 45,2 %, zatiaľ čo preferencie SDKÚ klesli na 13,5 %.

Slovensko hlási pripravenosť na vstup do Schengenu. "Sme pripravení, naša hranica je nepriepustná," tvrdí minister vnútra Róbert Kaliňák pred dlho očakávaným dňom D. Bezpečnostný systém, ktorý Bratislava s pomocou EÚ vybudovala na 98-kilometrovej východnej hranici s Ukrajinou, sa preňho stal nepriechodným. Na 40 kilometrov širokom monitorovacom území vybudovali Slováci za jeden rok neviditeľný pohraničný plot, ktorý má úniu chrániť pred prílivom ilegálnych prisťahovalcov, napísala dnes nemecká agentúra DPA.

Rada Slovenskej televízie na svojom dnešnom zasadnutí zvolila nového štatutárneho zástupcu STV, ktorým sa stal Jozef Mračna. Za Mračnu hlasovalo osem z pätnástich členov rady. Mračna bol doteraz riaditeľom techniky v STV. Generálneho riaditeľa STV Radima Hrehu odvolala Rada STV 11. decembra.

V slovenských obchodoch môžu byť nebezpečné kozmetické výrobky - zubná pasta COOL MATE a telový krém Aromababy, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva. Ako agentúru SITA informoval hlavný hygienik Ivan Rovný, zubná pasta COOL MATE pochádza z Číny, je v 120 ml bielo-modrom balení. V paste zistili zvýšenú koncentráciu monofluorofostátu sodného.

Po 1. kole slalomu mužov v rámci SP alpských lyžiarov v talianskej Alta Badii je na čele Francúz Jean-Baptiste Grange. Do 2. kola pôjde s náskokom 0,26 s pred Švédom Andrem Myhrerom.
*************************
POPOLUDNIE:
Oblačno. Vietor od severu do 3 m/s. Najvyššia denná teplota -1 až +3, na severe miestami okolo -3 st.