Thursday, December 13, 2007

Pripravil Michal Novák: Nová zmula o EÚ je podpísaná

15:00 13.12.2007

Novú zmluvu o Európskej únii dnes podpísali lídri 27 členských krajín únie. Nový základný dokument, ktorý podľa miesta podpisu dostal meno Lisabonská zmluva. Zmluva by mala začať platiť od začiatku roka 2009, aby sa už podľa jej pravidiel mohli konať najbližšie voľby do Európskeho parlamentu (EP). Väčšina členských krajín únie chce zmluvu schváliť v parlamentoch. Jediným štátom, v ktorom o nej rozhodnú voliči v referende, je Írsko. Prijatím Lisabonskej zmluvy sa právne záväznou stáva aj Charta základných práv EÚ.

Rusko sa dnes dohodlo s Iránom na dokončení výstavby jadrovej elektrárne v iránskom Búšehri. Irán podpísal s Ruskom dohodu o výstavbe elektrárne v Búšehri ešte v roku 1995. Postup prác zdržiavali spory s dodávkami jadrového paliva z Ruska a iránskymi platbami. Spojené štáty a viaceré západné krajiny rusko-iránsky projekt kritizujú. Teherán podľa nich môže použité palivo z elektrárne odviezť a po obohatení použiť na výrobu bomby.

O zjednotení Ruska a Bieloruska Vladimir Putin s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom v Minsku nebudú hovoriť. Oznámil Kremeľ. Reagoval tak na informácie niektorých médií, podľa ktorých by sa Putin mohol stať prezidentom nového štátu a udržať sa tak pri moci bez obchádzania ústavy.

Krajský súd v Trenčíne dnes zamietol sťažnosť prokurátora proti podmienečnému prepusteniu Mariána Šebeščáka z výkonu trestu. Odsúdený bude dnes prepustený z Ústavu v Dubnici nad Váhom. Mariána Šebeščáka odsúdil Špeciálny súd na sedem rokov za podvody spojené s nebankovkami Horizont Slovakia a BMG Invest. Počas vyšetrovania spolupracoval s políciou. Vypovedal, že spoločnosť Horizont Slovakia vytunelovali bývalý veľkopodnikateľ Jozef M. a Vladimír F.

V Prešovskom a Sabinovskom okrese je 14-tisíc ľudí bez práce. V rámci Prešovského kraja, kam patrí 13 okresov, je na tom horšie ako Sabinov už iba Kežmarok. Prešovský okres je na štvrtom mieste.

Novú hasičskú plošinu s dosahom do výšky 30 metrov dnes odovzdal popradským hasičom minister vnútra Robert Kaliňák. Mesto Poprad sa podľa Kaliňáka mimoriadne rozvíja a hasiči musia ísť s dobou. Okrem hasičskej plošiny minister v Poprade odovzdal aj štyri nové policajné autá. Ide o terénne vozidlá, ktoré budú slúžiť na obvodných oddeleniach v Poprade, Vysokých Tatrách a vo Svite. Od začiatku roka dostali popradskí policajti 26 nových vozidiel.

Sport

Čas brankára Jaroslava Haláka v prvom tíme Montreal Canadiens sa pravdepodobne kráti a cez víkend už možno poputuje na farmu do Hamiltonu. Jednotka Canadiens Cristobal Huet sa už cíti lepšie a mal by byť pripravený na sobotňajší zápas s Torontom.

************************************

V noci bude prevažne malá, na severe časom zväčšená oblačnosť a miestami snehové prehánky.
Najnižšia nočná teplota -2 až -6 st. Vietor miestami v nárazoch okolo 55 km/h.

Zajtra cez deň polojasno, prechodne až oblačno a miestami snehové prehánky, na krajnom severe aj trvalejšie sneženie. Najvyššia denná teplota -3 až +1 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -12 st.
Opäť silný vietor 15 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 45 km/h.
V horských oblastiach sa môžu miestami tvoriť snehové jazyky.