Monday, December 17, 2007

Pripravil Michal Novák: Palestína dostane vyše 7,5 milirady dolárov

7:00 18.12.2007

Svetoví darcovia sľúbili Palestínčanom na medzinárodnej konferencii v Paríži 7,4 miliardy dolárov, čím prevýšili ich vlastné očakávania. Palestínska vláda žiadala 5,6 miliardy dolárov na podporu svojej ekonomiky a na pomoc založeniu budúceho palestínskeho štátu. "Dnešným skutočným víťazom je palestínsky štát," vyhlásil francúzsky minister Kouchner po stretnutí krajín a medzinárodných organizácií v Paríži.

Maďarsko sa včera stalo prvou členskou krajinou Európskej únie, ktorá ratifikovala novú zmluvu o Európskej únii podpísanú minulý týždeň v Lisabone. Maďarský parlament o zmluve rozhodoval v troch hlasovaniach, ku ktorým patrilo aj hlasovanie o dodatku k ústave. Vo všetkých troch hlasovaniach sa za zmluvu vyslovili vyše dve tretiny poslancov.

Americký prezident George W. Bush včera označil Irán za "hrozbu pre mier" a povedal, že ruské dodávky jadrového paliva Teheránu znamenajú, že islamská republika nepotrebuje obohacovať urán. Bush povedal, že je za to, aby Moskva dodávala Iránu jadrové palivo, ale dodal, že dodávky dokazujú, že "Iránci sa nepotrebujú učiť ako obohacovať" (urán). Bush sa bude usilovať o ďalšie sankcie voči Teheránu. "

V Nemecku minulý týždeň pochytali 20 členov zločineckého gangu, ktorý nútil k prostitúcii ženy z Nigérie. V bytoch našli policajti falošné pasy, ktoré mali umožniť mladým Nigérijčankám žiť v Európe, ako aj sumu 40 000 eur (asi 1 340 000 SK). Polícia tvrdí, že na stope gangu bola už od apríla.

Španielska vláda v pondelok oznámila, že po návšteve líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v krajine očakáva podpísanie dohôd o investíciách španielskych firiem v Líbyi v celkovej hodnote vyše 17 miliárd dolárov. Španielska vláda očakáva možné investície v oblasti obrany, v sektore energetiky, v stavebníctve a infraštruktúre.

Chorľavý kubánsky líder Fidel Castro uviedol, že nebude lipnúť na úrade, alebo prekážať pri vzniku novej generácie lídrov. "Mojou základnou povinnosťou je posunúť skúsenosti a myšlienky, ktorých skromná hodnota vyplýva z výnimočného prostredia, v ktorom som žil," povedal 81-ročný Castro.

Novú techniku na záchranu turistov a horolezcov v neprístupnom teréne precvičovali včera v Slovenskom raji v rokline Suchá Belá záchranári Leteckej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe a Horskej záchrannej služby. Výcvik bude pokračovať v Slovenskom raji aj v dnes a potom do konca týždňa na popradskom letisku.

Počas tohto týždňa je lyžiarom k dispozícii 13 lyžiarskych stredísk, podmienky v nich sú dobré až veľmi dobré, sneh prachový alebo zamrznutý. Už cez víkend by sa malo lyžovať asi v 35 areáloch. Sezónu plánujú otvoriť napríklad strediskách Regetovka, Tatranská Lomnica-Jamy či Starý Smokovec-Hrebienok.

Kurzy nbs

EUR1 33,56
USD1 23,31
GBP1 47,03

Sport

Na galavečere vo švajčiarskom Zürichu včera slávnostne vyhlásili výsledky prestížnej ankety o Hráča roka 2007 podľa FIFA. V hlasovaní 165 trénerov a kapitánov reprezentačných futbalových tímov z celého sveta sa presadil favorizovaný brazílsky ofenzívny stredopoliar Kaká (AC Miláno). Druhú priečku obsadil stále ešte len 20-ročný útočník FC Barcelona Lionel Messi. Trtí skončil záložník anglického Manchestru United Portugalčan Cristiano Ronaldo.

Kapitán FC Chelsea a anglickej futbalovej reprezentácie John Terry si pre zlomeninu kostičiek na pravom chodidle nezahrá minimálne šesť týždňov. Terryho nebude zrejme hrať 6. februára 2008 v prípravnom zápase vo Wembley so Švajčiarskom, ktorý bude premiérovým pre Fabia Capella na lavičke Anglickej reprezentácie


********************

Polojasno až oblačno. V nižších polohách zrána a dopoludnia
miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto.
Najvyššia denná teplota -1 až +3, na severe miestami okolo -3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +1 st.
Prevažne severný vietor do 15 km/h.