Tuesday, December 18, 2007

pripravila katarína plavčanová Ukrajinský parlament zvolil za novú premiérku prozápadnú političku Juliu Tymošenkovú

14.00
Vyhlásenie ruského prezidenta Valdimira Putina, ktorý prisľúbil, že sa stane premiérom, pokiaľ sa jeho spojenec Dmitrij Medvedev stane prezidentom, vyvolalo diskusiu médií v otázke nového prerozdelenia moci v krajine. "Rusko, kde je moc koncentrovaná v rukách prezidenta, nemalo nikdy tak silného premiéra," napísal ruský denník Izvestia. Iný denník uvádza, že Putin ostane reálne pri moci bez ohľadu ta to, na akom poste bude pôsobiť.

Ukrajinský parlament zvolil za novú premiérku prozápadnú političku Juliu Tymošenkovú. Za hlasovalo 226 zo 450 poslancov. Pri prvom, tajnom, hlasovaní minulý týždeň nominácia Tymošenkovej prekvapivo neprešla - chýbal jeden hlas.

Bývalí bosnianskosrbskí lídri, z vojnových zločinov obžalovaní Radovan Karadžič a generál Ratko Mladič sa ukrývajú v Srbsku a na ich zatknutie stačí "jeden telefonát". Vyhlásil to americký diplomat Raffi Gregorian, ktorého dnes citovali sarajevské médiá. Slučka okolo dvoch najžiadanejších haagskych obžalovaných sa sťahuje. Karadžič a Mladič justícii unikajú 12 rokov. Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu ich obžaloval okrem iného z genocídy za srebrenickú masakru a obliehanie Sarajeva, ktoré si vyžiadali tisícky mŕtvych.

Štyri bolívijské provincie, ktoré patria v krajine medzi tie najbohatšie usporiadajú referendum o autonómii. Evo Morales - prvý prezident z radov pôvodného obyvateľstva, stratil sympatie najbohatších regiónov svojimi plánmi na prerozdeľovanie bohatstva v krajine. Napätie sa vystupňovalo sa schválil návrh ústavy, na základe ktorej by prezident získal širšie právomoci.

Od začiatku tohto roku prišlo pri výkone svojho povolania o život najmenej 64 novinárov v 17 krajinách. Informoval o tom Výbor na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku. Rok 2007 tak bude z hľadiska obetí medzi žurnalistami najkrvavejším za uplynulé viac ako desaťročné obdobie. Najviac novinárov - 31 zahynulo v Iraku, ktorý je už piaty rok najnebezpečnejšou krajinou pre túto profesiu. Siedmi novinári prišli o život v Somálsku a piati v Pakistane a na Srí Lanke.


Slovenský parlament by mal rozhodovať o ratifikácii novej zmluvy Európskej únie na najbližšej schôdzi, ktorej začiatok je naplánovaný na koniec januára. Novinárom to po rokovaní šéfov koaličných strán povedal premiér Robert Fico. Zmluvu, ktorá prináša viaceré reformy v únii, podpísali štátnici z členských krajín tento mesiac v Lisabone. Ako prvé ju včera ratifikovalo Maďarsko.

Prezident Ivan Gašparovič spolu s ministrom obrany Františkom Kašickým dnes navštívi jednotky na Golanských výšinách na hranici Izraela a Sýrie. Z tejto misie sa na budúci rok Slovensko stiahne, posilní však účasť v pozorovateľskej misii na hranici Izraela, Sýrie a Libanonu. V oboch misiách sme od roku 1998.

Hráčom roka 2007 sa podľa FIFA stal brazílsky ofenzívny stredopoliar Kaká (AC Miláno). Druhú priečku obsadil 20-ročný útočník FC Barcelona Lionel Messi. Trtí skončil záložník anglického Manchestru United Portugalčan Cristiano Ronaldo.

**************************************
POPOLUDNIE:
Jasno až polojasno. V nižších polohách ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Vietor od severu do 8m/s. Najvyššia teplota -2 až +2 st.