Friday, December 21, 2007

Pripravil Michal Novák: Schengenský priestor sa o polnoci rozšíril z 15 na 24 krajín

10:00 21.12.2007

Schengenský priestor sa o polnoci rozšíril z 15 na 24 krajín. Obyvatelia Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Slovenska, Slovinska a Českej republiky slávnostne privítali otvorenie pozemných hraníc. Spomedzi starých členských krajín Európskej únie do schengenu nepatria iba Veľká Británia a Írsko. Z nečlenských krajín do priestoru patria Nórsko a Island, onedlho by sa malo pripojiť aj Švajčiarsko.

Pred domom bývalého pakistanského ministra vnútra Chána Šérpaa ráno odpálil bombu samovražedný útočník. Zabil najmenej 50 ľudí a desiatky ďalších zranil. Počet obetí pravdepodobne ešte stúpne.

Počas tohtoročnej jesene na Cypre nelegálne zabili približne pol milióna sťahovavých vtákov. Podľa ochranárov sa pytliaci dopustili najväčšieho zabíjania vtákov za posledné štyri roky a ich obeťami sa stali státisíce peníc čiernohlavých. Tento druh je miestnou vyhľadávanou lahôdkou a jeden kus stojí v reštauráciách päť eur.

Zajtra bude oficiálne otvorená zimná sezóna v lyžiarskych strediskách Tatranských lanových dráh (ďalej len TLD). V sobotu prvýkrát odvezie hostí aj nová pozemná lanovka zo Smokovca na Hrebienok.

Od soboty budú v prevádzke aj lanové dráhy z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso a na Lomnický štít, pre lyžiarov budú pripravené strediská Jamy v T.Lomnici a Jakubkova lúka v S.Smokovci. Otvorené bude aj stredisko Liptovská Teplička pod Kráľovou hoľou v
Nízkych Tatrách.

Kurzy NBS:
EUR1 33,63
USD1 23,43
GBP1 46,58
Sport

Sportovcom roka sa na Slovensku stal Vodný slalomár Michal Martikán. O jeho tohtoročnom prvenstve nebolo pochýb. Vyhral všetko, čo sa vyhrať dalo.

Marián Gáborík sa zapísal vo štvrtkovom zápase Minnesoty proti newyorským Rangers do histórie NHL. Slovenský útočník sa zaslúžil o víťazstvo domácich hokejistov 6:3 piatimi gólmi a pridal aj jednu asistenciu. Naposledy sa podarilo v jednom zápase v riadnej hracej dobe päťkrát skórovať pred 11 rokmi Mariovi Lemieuxovi v marci 1996.

Poslednými šiestimi postupujúcimi do ďalších bojov o futbalový Pohár UEFA , sa stali 1. FC Norimberg, Zenit Petrohrad, FC Aberdeen, AC Fiorentina, AEK Atény a Bergen.
K triumfu tímu 1. FC Norimberg, 3:1 na pôde gréckej Larissy jedným gólom prispel slovenák Marek Mintál, pričom skóre stretnutia za domácich otváral Jozef Kožlej.

***********************
Oblačno až zamračené a hmlisto. Na horách a miestami aj v nižších
polohách polojasno. Najvyššia denná teplota -4 až +1, pri slnečnom
počasí okolo +3 st.Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +7 st.
Slabý vietor.