Thursday, December 13, 2007

pripravila katarína plavčanová Veľké množstvo ropy vytieklo do Severného mora pri nórskom pobreží

10.00
Novú zmluvu o Európskej únii dnes v Lisabone podpíšu hlavy štátov a vlád spolu s ministrami zahraničných vecí členských krajín únie. Zmluva nahradí doterajšiu Zmluvu z Nice. Euroústavu, ktorú pripravovali dva a pol roka, však v roku 2005 v referendách odmietli francúzski a holandskí voliči. V prvej polovici tohto roka, keď bolo predsedníckou krajinou únie Nemecko, sa začali vážne rokovania o náhrade zmarenej euroústavy. Znenie novej zmluvy, ktorá je iba zmenenou verziou predošlej zmluvy, sa potom dohodlo na summitoch EÚ v júli a októbri za predsedníctva Portugalska.

Prezidenti Ruska a Bieloruska Vladimir Putin a Alexander Lukašenko budú dnes počas Putinovej návštevy v Minsku opäť rokovať o otázke prípadného vytvorenia spoločného štátu. Analytici v oboch krajinách ako aj ruskí opoziční politici varujú, že práve to je spôsob, ako sa Putin po odchode z kresla prezidenta Ruska chce udržať pri moci: Stane sa prezidentom celkom nového štátu zloženého z Ruska a Bieloruska. Vládne miesta v Rusku aj Bielorusku tieto informácie oficiálne popierajú.

Veľké množstvo ropy vytieklo do Severného mora pri nórskom pobreží. Ide o druhý najväčší únik ropy v histórii krajiny. Na mieste sú už záchranárske lietadlá a vrtuľníky. Ropa vytiekla počas prečerpávania z plošiny na tanker. Podľa predbežných odhadov vytieklo do mora okolo 25tisíc barelov. Najväčšie podobné nešťastie v histórii krajiny sa odohralo v roku 1977

Palestínsky lekár, ktorý bol spolu s piatimi bulharskými zdravotnými sestrami väznený v Líbyi viac než osem rokov, podal včera vo Francúzsku na líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího súdnu žalobu. Obviňuje ho v nej z mučenia. Oznámil to lekárov právnik.
Kaddáfí je v súčasnosti na kontroverznej 6-dňovej návšteve Francúzska na pozvanie prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Vláda sa zrejme vyhne nepopulárnemu zdražovaniu benzínu a nafty, ktorým chcela od vodičov vytiahnuť peniaze na navýšenie štátnych ropných rezerv. Minister financií Ján Počiatek vyhlásil, že gro peňazí - miliardu korún možno nájde ešte v tohtoročnom rozpočte. Priznáva, že pôvodný návrh - 50-halierový poplatok z každého litra pohonných látok, je pre vodičov citlivá téma. Spotrebná daň z minerálnych olejov je totiž už teraz jedna z najvyšších v Európe.

Rezort školstva na písomnú časť maturít zo slovenského jazyka odporučil učebnicu, ktorá sa nedá zohnať. Tvrdia to študenti aj učitelia z trnavského kraja. Kniha je pritom podľa nich pre zvládnutie testu kľúčová, pretože ako jediná obsahuje novú terminológiu gramatiky. Mikolaj odporučil školám obrátiť sa na vydavateľa. Gymnázium v Trnave tvrdí, že knihu bezvýsledne objednáva už druhý rok.

Basketbalistky MBK Ružomberok uspeli aj v ich záverečnom šiestom vystúpení v E-skupine Európskeho pohára FIBA. Na domácej palubovke zvíťazili nad ukrajinským družstvom Kozačka-Zalk Záporožie presvedčivo 85:64. Do šestnásťfinále postúpili bez straty bodu.
*******************************
Premenlivá, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele, na severe miestami
slabé snehové zrážky. Vietor od severu do 8, v nárazoch do 17m/s.
Najvyššia denná teplota -1 až +3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -10 st.