Wednesday, December 19, 2007

Pripravil Michal Novák: Lepšie vzťahy z Ruskom sľubuje Tymošenková

12:00 19.12.2007

Novozvolená ukrajinská premiérka Julia Tymošenková sľubuje "stabilné a harmonické" vzťahy s Moskvou, a to aj napriek formovaniu vlády, ktorá uprednostňuje členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) a Európskej únii. Tymošenková naznačila, že jej vláda sa môže pokúsiť o zmenu súčasných dohôd o cenách zemného plynu "Chceme konať tak, aby z toho mala osoh aj Ukrajina aj Rusko," dodala nová premiérka. Ukrajina je kľúčovou tranzitnou krajinou, ktorou prúdi ruský zemný plyn do štátov EÚ.

Valné zhromaždenie OSN vyjadrilo obavy nad zhoršujúcim sa stavom ľudských práv v Bielorusku. Zhromaždenie vyzvalo tamojšiu vládu, aby bezodkladne prepustila všetkých politických väzňov. Americký veľvyslanec Zalmay Khalizad označil Bielorusko za "poslednú diktatúru v Európe". Rusko, ktoré má s Bieloruskom blízke vzťahy, hlasovalo proti, rovnako ako mnohé krajiny, ktoré čelia kritike v oblasti ľudských práv, ako sú Kuba, Severná Kórea, Irán, Sudán, Sýria a Zimbabwe.

Európski ministri sa dohodli na kvótach pre rybolov na rok 2008. Najpálčivejšou otázkou boli kvóty na lov tresky, ktoré chcela Európska komisia znížiť o 25 percent pre pokles ich množstva, nakoniec sa znížia o 9-18 percent, uviedlo portugalské predsedníctvo EÚ.

Venezuelský prezident Hugo Chávez dnes navštívi kubánskeho vodcu Fidela Castra. Chávez sa má v Havane zúčastniť na konferencii o ťažbe ropy v oblasti Karibiku a s Castrom, ktorého označuje za svoj politický vzor, sa stretne na spoločnom obede.

Vykoľajenie expresného vlaku na juhu Pakistanu si dnes ráno vyžiadalo najmenej 50 mŕtvych a desiatky zranených. Trať pri meste Mehrábpúr - asi 400 kilometrov severne od Karáčí, podľa nich opustilo 12 zo 16 vozňov súpravy. Na miesto mieria vlaky s pomocou. Expres do Láhauru bol preplnený ľuďmi. Príčina vykoľajenia zatiaľ nie je známa.

Zrušenie tzv. Mečiarových amnestií, ktoré oživil premiér Robert Fico v čase koaličnej krízy, nebude. Vladimír Mečiar po rokovaní koalície vyhlásil: "To je za nami." Fico sa usmial a zaželal šťastné Vianoce namiesto odpovede, či je táto iniciatíva mŕtva.

Až do konca roka čaká na obyvateľov a návštevníkov Popradu bohatý kultúrny program v rámci Popradských Vianoc. Každý deň, až do posledného dňa v roku, sa uskutoční minimálne jedno podujatie. Od dnes až do soboty sa dá na námestí kúpiť vianočný stromček, kapor, cukrovinky, pečivo a vianočné ozdoby. V nedeľu večer sa na veži kostola sv. Egídia rozsvieti posledné adventné svetlo a zaznie vežový koncert dychového kvinteta.

Štedrovečernú kapustnicu bezdomovcom bude v Zariadení sociálnych služieb v Poprade aj tento rok podávať primátor mesta Anton Danko. "Na štedrú večeru môže prísť každý, aj ten čo nevyužíva naše služby a okrem toho každý dostane aj malý darček," uviedla vedúca sociálneho odboru v Poprade Etela Lučivjanská.

Večerným lyžovaním sa dnes začne sezóna v stredisku Lopušná dolina, zajtra sa rovnako večerným lyžovaním otvára sezóna v stredisku Remata. Od štvrtku bude v prevádzke aj stredisko Snowland Valčianska dolina a lokalita Paseky v stredisku Vrátna.

Sport

Hokejová extraliga:

Nitra - Poprad 4 : 3
Kežmarok - Trenčín 3 : 5
Žilina - Lipt. Mikuláš 4 : 2
Skalica - Zvolen 4 : 2
Slovan BA - Martin 5 : 2

Záver hráčskej kariéry brazílskeho futbalového ostrostrelca Romária bude poznačený dopingovou škvrnou, ku ktorej mu najvyšší národný športový tribunál "pribalil" 120 dní zákazu aktívnej činnosti. Romário bol pozitívny 28. októbra po jednom z jeho ojedinelých štartov v ligovom zápase s Palmeiras (2:2).

NHL

Atlanta - Tampa Bay 6:2 - Marián Hossa (Atlanta) 0+1
Montreal - Florida 2:3 - Jozef Stümpel (Florida) 1+0
Minnesota - Nashville 3:2 - Marián Gáborík 1+0, Pavol Demitra (obaja Minnesota) 0+1

******************

Popoludní bude prevažne zamračené a hmlisto. Na horách a miestami aj v nižších polohách polojanso. Najvyššia teplota -4 až +1, pri slnečnom počasí
okolo +3 až +6 st.
Slabý, na východe severný vietor do 20 km/h.