Friday, December 14, 2007

Pripravil Michal Novák: EÚ vytvorila komisiu o budúcnosti

16:00 14.12.2007

Komisiu, ktorá má diskutovať o budúcnosti Európskej únie v ďalších desaťročiach, bude viesť bývalý španielsky premiér Felipe Gonzalez. Podpredsedami budú bývalá lotyšská prezidentka Freibergová a Fín Ollila. V Bruseli o tom rozhodli hlavy štátov a vlád členských krajín únie. Panel má diskutovať o "kľúčových otázkach a problémoch, ktorým bude únia pravdepodobne čeliť" v rokoch 2020 až 2030. Komisia o budúcnosti EÚ je nápad francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Srbsko v prípade jednostranného vyhlásenia nezávislosti svojej provincie Kosovo nepoužije silu. Po rokovaní s vrchným veliteľom síl NATO v Európe to vyhlásil nemecký minister obrany Franz Josef Jung. Zachovanie pokoja zbraní mu v liste prisľúbil jeho srbský rezortný kolega Dragan Šutanovac. "Bolo veľmi povzbudzujúce dostať list od môjho srbského rezortného kolegu, v ktorom jasne napísal, že srbská strana sa vo veci Kosova neuchýli k násiliu. To je pre mierový vývoj veľmi dôležité," povedal Jung.

Nemecký minister životného prostredia očakáva, že summit OSN o klimatických zmenách vyústi do kompromisu medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. Indonézia ako hostiteľská krajina summitu na ostrove Bali navrhla, aby zo záverečnej deklarácie vypadla pasáž o záväzku priemyselných krajín znížiť svoje emisie do roku 2020 o 40 percent. Na dohodu o zásadnom obmedzení emisií v tomto časovom horizonte tlačí EÚ, čo však viaceré krajiny na čele so Spojenými štátmi odmietajú. USA chcú, aby sa zúčastnené krajiny zaviazali k znižovaniu emisií dobrovoľne, a nie na základe záväzných nariadení.

Najmenej 17 ľudí, vrátane šiestich školákov, zahynulo a 15 ďalších sa zranilo v severoindickom štáte Pandžáb. Autobus súkromnej spoločnosti sa zrazil s vlakom. Autobus viezol školákov a pedagógov. Počet obetí sa môže zvýšiť, pretože stav viacerých zranených je kritický. Nehodu zavinil šofér autobusu, ktorý v hustej hmle včas nezbadal spustenú železničnú závoru.

V lyžiarskom stredisku Ski park Malinô Brdo v Ružomberku otvoria zajtra novú lyžiarsku sezónu. "V stredisku začne premávať osemmiestna kabínková lanovka, štvorsedačková lanovka a jeden detský vlek,". Pre lyžiarov bude v dispozícii zatiaľ jedna zjazdovka. Na trati je okolo 40 centimetrov snehu, podmienky na lyžovanie sú dobré.

V sobotu sa začína lyžiarska sezóna aj v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách. V prevádzke bude Pretekárska zjazdovka od nadmorskej výšky 1 236 m n.m. Počet stredísk sa rozšíriaj o Litmanovú. Od soboty sa začne sezóna aj v časti Nová hoľa na Donovaloch.

Sport

Dnes o piatej sa v Poprade stretnú v prípravnom zápase Slovenskí hokejisti so švajčiarmi.

***********************************

V noci bude veľká oblačnosť a miestami občasné sneženie.
Najnižšia nočná teplota -2 až -6 st.
Vietor v nárazoch miestami okolo 45 km/h.
Zajtra cez deň prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach občasné sneženie.
Najvyššia denná teplota -4 až 0 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -8 st.
Severný až severovýchodný vietor 15 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 45 km/h.

UPOZORNENIE: Pri snežení a vetre sa budú miestami tvoriť snehové jazyky.