Friday, December 14, 2007

Pripravil Michal Novák:

17:30 14.12.2007


* Ekologický spor medzi EÚ a USA na summite v Indonézii pokračuje


* Británia sa systematicky usiluje o zhoršenie vzťahov s Ruskom, vyhlásil minister zahraničných vecí Ruska


* Srbsko v prípade jednostranného vyhlásenia nezávislosti provincie Kosovo nepoužije silu


* Václav Klaus má v prezidentských voľbách silného protikandidáta

Príjemný podvečer

Nemecký minister životného prostredia očakáva, že summit OSN o klimatických zmenách vyústi do kompromisu medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. Indonézia ako hostiteľská krajina summitu na ostrove Bali navrhla, aby zo záverečnej deklarácie vypadla pasáž o záväzku priemyselných krajín znížiť svoje emisie do roku 2020 o 40 percent. Na dohodu o zásadnom obmedzení emisií v tomto časovom horizonte tlačí EÚ, čo však viaceré krajiny na čele so Spojenými štátmi odmietajú. USA chcú, aby sa zúčastnené krajiny zaviazali k znižovaniu emisií dobrovoľne, a nie na základe záväzných nariadení.

Británia sa systematicky usiluje o zhoršenie vzťahov s Ruskom, vyhlásil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Uviedol to len dva dni po tom, ako Kremeľ nariadil zatvorenie regionálnych pobočiek Britskej rady. Veľká Británia zastavila všetky kooperatívne kontakty s našou tajnou službou a to znamená celú protiteroristickú spoluprácu," povedal Lavrov. Londýn v júli oznámil obmedzenie spolupráce s Ruskom v rámci odvetných opatrení po tom, ako Moskva odmietla vydať Andreja Lugového, hlavného podozrivého v prípade vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka v Londýne. Ku krokom Londýna patrilo aj vyhostenie štyroch ruských diplomatov. Moskva reagovala vykázaním štyroch britských diplomatov a tento týždeň oznámila, že regionálne pobočky Britskej rady (British Council), kultúrnej organizácie, pôsobia v Rusku protiprávne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Srbsko v prípade jednostranného vyhlásenia nezávislosti svojej provincie Kosovo nepoužije silu. Po rokovaní s vrchným veliteľom síl NATO v Európe to vyhlásil nemecký minister obrany Franz Josef Jung. Zachovanie pokoja zbraní mu v liste prisľúbil jeho srbský rezortný kolega Dragan Šutanovac. "Bolo veľmi povzbudzujúce dostať list od môjho srbského rezortného kolegu, v ktorom jasne napísal, že srbská strana sa vo veci Kosova neuchýli k násiliu. To je pre mierový vývoj veľmi dôležité," povedal Jung.

Známy ekonóm Jan Švejnar dnes ohlásil, že sa bude uchádzať o funkciu českého prezidenta. Automaticky sa tak stal najvážnejším protikandidátom súčasného prezidenta Václava Klausa, ktorý kandidatúru ohlásil už dávnejšie. Práve Švejnara totiž ako svoj tip na nového prezidenta spomínali v minulých týždňoch mnohí politici z viacerých politických strán. V Českej republike volí prezidenta parlament.

Polícia v Portugalsku zadržala takmer 4 a pol tony hašiša a pre podozrenia z pašovania drog zatkla štyroch Maročanov. Podozrivých ešte v utorok zadržali v nákladnom aute, ktoré smerovalo do Španielska. Po prehliadke objavili 52 balíkov s hašišom, ďalších 89 našli v opustenom sklade. Všetci zadržaní pochádzajú z Malagy na juhu Španielska. Podľa odhadov drogy majú na čiernom trhu hodnotu okolo 20 miliónov eur.

Pri včerajšej nehode v bani na meď Rudna na juhozápade Poľska zahynuli dvaja baníci a ďalších päť bolo zranených. Viac ako kilometer pod zemou sa po otrasoch zrútila časť jej steny. 22 baníkom sa podarilo zachrániť bez zranení.

Najmenej 17 ľudí, vrátane šiestich školákov, zahynulo a 15 ďalších sa zranilo v severoindickom štáte Pandžáb. Autobus súkromnej spoločnosti sa zrazil s vlakom. Autobus viezol školákov a pedagógov. Počet obetí sa môže zvýšiť, pretože stav viacerých zranených je kritický. Nehodu zavinil šofér autobusu, ktorý v hustej hmle včas nezbadal spustenú železničnú závoru.

V Prahe na Žižkove dnes v noci horel autosalón. Oheň zničil 13 áut, škodu vyčíslil majiteľ na 50 miliónov korún. Horieť začalo asi pol hodiny pred polnocou. Na mieste zasahovali jednotky z piatich hasičských staníc, oheň uhasili asi po vyše 2 hodinách. Príčinu požiaru vyšetrujú.

Do finále konkurzu o titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 sa dostali z deviatich kandidátov štyria - Košice, Martin, Nitra a Prešov. Komisia zložená zo šiestich slovenských a siedmich európskych expertov vyberie nositeľa titulu v septembri budúceho roka.

Poplatky za likvidáciu komunálnych odpadov v Košiciach vzrastú od budúceho roka pri paušálnom poplatku takmer o polovicu. Vzrástli aj poplatky za množstvový zber do vriec s objemom 25 až 100 litrov za jeden vývoz. Podľa viceprimátora Jozefa Filipka : zvýšenie prinesie do mestského rozpočtu navyše 80 miliónov korún. Zdôraznil, že ani toto zvýšenie nevykryje náklady na zber a likvidáciu komunálnych odpadov v plnej výške.

V lyžiarskom stredisku Ski park Malinô Brdo v Ružomberku otvoria zajtra novú lyžiarsku sezónu. "V stredisku začne premávať osemmiestna kabínková lanovka, štvorsedačková lanovka a jeden detský vlek,". Pre lyžiarov bude v dispozícii zatiaľ jedna zjazdovka. Na trati je okolo 40 centimetrov snehu, podmienky na lyžovanie sú dobré.

V sobotu sa začína lyžiarska sezóna aj v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách. V prevádzke bude Pretekárska zjazdovka od nadmorskej výšky 1 236 m n.m. Počet stredísk sa rozšíri aj o Litmanovú. Od soboty sa začne sezóna aj v časti Nová hoľa na Donovaloch.

Sport

Slovenský reprezentant Ľuboš Križko potvrdil hneď na úvod svojho vystúpenia na majstrovstvách Európy v plávaní v krátkom bazéne v maďarskom Debrecíne vysoké ambície. Vrozplavbe na 50 m znakom zvíťazil, keď zdolal silného Rusa Stanislava Doneca a časom 24,15 s utvoril nový slovenský rekord.

Basketbalistky MBK Ružomberok spoznali vvčera neskoro večer svojho súpera v šestnásťfinále Európskeho pohára FIBA. Zverenkyne trénera Stanislava Onušku, ktoré vyhrali základnú E-skupinu bez jediného zaváhania, si v ďalšej fáze súťaže zmerajú sily s maďarským celkom Szeged. Stretnutia by sa mali odohrať 10. a 17. januára 2008.

V štvrťfinále dvojhry na turnaji v českej Opave s dotáciou 15 000 USD boli slovenskí tenisti úspešní len spolovice. Karol Beck vyradil Rakúšana Patricka Schmölzera, hladko 6:1, 6:1. Miloslav Mečíř ml. prehral s druhým nasadeným Čechom Lukášom Rosolom úvodný set 0:6 a potom súboj skrečoval.

Víťazom super G mužov v rámci Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach sa v talianskej Val Gardene stal Švajčiar Didier Cuche. Tridsaťtriročný skúsený zjazdár zdolal v tesných pretekoch o dve stotiny sekundy Američana Bodeho Millera.

Vedenie Anglickej futbalovej asociácie včera potvrdilo Taliana Fabia Capella ako nástupcu Steva McClarena na miesto trénera anglickej futbalovej reprezentácie. Capello však ešte všetko zo svojho pohľadu neuzavrel. Jednou z jeho podmienok je menovanie ďalších štyroch jeho krajanov ako členov realizačného tímu. Podľa BBC by mal nový tréner futbalového Albiónu podpísať zmluvu na štyri a pol roka a zarábať ročne 4 milióny libier.

***********************************

V noci bude veľká oblačnosť a miestami občasné sneženie.
Najnižšia nočná teplota -2 až -6 st.
Vietor v nárazoch miestami okolo 45 km/h.
Zajtra cez deň prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach občasné sneženie.
Najvyššia denná teplota -4 až 0 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -8 st.
Severný až severovýchodný vietor 15 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 45 km/h.

UPOZORNENIE: Pri snežení a vetre sa budú miestami tvoriť snehové jazyky.