Wednesday, December 19, 2007

Pripravil Michal Novák: V USA horí chemická továreň

8:00 20.12.2007

Pri výbuchu v chemickej továrni v najväčšom floridskom meste Jacksonvill zomreli 4 ľudia a minimálne 14 bolo zranených. Informovala o tom miestna televízna stanica. Na mieste výbuchu zápasia a ohňom desiatky požiarnikov, záchranári a špecialisti na prácu s nebezpečným materiálom. Továreň vyrába chemické rozpúšťadlá a prísady do palív. Príčiny výbuchu zatiaľ nie sú známe.

Mladšieho brata demokratického kandidáta na post amerického prezidenta Dennisa Kucinicha našli včera mŕtveho. Príčina smrti zatiaľ nie je známa. Dennis Kucinich je už šieste volebné obdobie po sebe členom Kongresu za štát Ohio. O nomináciu do prezidentského súboja za demokratov sa usiluje už druhýkrát. Patrí medzi menej nádejných kandidátov.

Francúzska kontrarozviedka zadržala v Paríži 8 mužov obvinených z prepojenia na al-Kájdu. Informuje francúzsky denník Le Figaro. Podľa denníka zadržali v utorok sedem Alžírčanov a jedného Francúza. Vyšetrovatelia nepredpokladajú, že skupina pripravovala akékoľvek útoky na území Francúzska, píše denník.

Európska komisia schválila návrh smernice na zníženie emisií oxidu uhličitého vyprodukovaných automobilmi. Do roku 2012 sa majú znížiť emisie CO2 u nových áut v Európe v priemere na 120 gramov na kilometer. Nová legislatíva zavádza pokuty pre výrobcov áut, ktorí nebudú schopní prispôsobiť sa novým štandardom. 20 eur za každý prekročený gram na kilometer. Od roku 2016 sa výška pokuty zvýši až na 95 eur za kilometer.

Varšava a Moskva včera podpísali memorandum o zrušení zákazu dovozu poľského mäsa do Ruska. Zákaz dovozu poľského mäsa bol prekážkou pre odštartovanie rokovaní o novej zmluve EÚ-Rusko.

Bezpečnostná rada OSN nie je schopná preklenúť rozpory medzi Kosovčanmi a Srbmi. Srbskí aj kosovskí predstavitelia, ktorí na rokovaní BR vystúpili, "potvrdili, že ich stanoviská sú naďalej nezlučiteľné,". Srbský premiér Vojislav Koštunica už vopred avizoval, že radu požiada, aby rozhovory o budúcnosti Kosova mohli ešte pokračovať. Podľa veľkej väčšiny analytikov, ku ktorých názoru sa stále viac prikláňajú aj západné vlády, to však už nemá žiaden význam.

Vláda nezvýšila poplatky za používanie diaľnic nielen na rok 2008, ale nebude ich zvyšovať ani pre rok 2009. Informoval premiér Robert Fico po zasadnutí vlády.

Vláda sa rozhodla zrušiť krajské úrady životného prostredia pravdepodobne od mája budúceho roka. Sľubuje si úbytok asi 170 štátnych úradníkov a ušetrenie minimálne pol milióna korún. Zároveň sa však majú posilniť obvodné úrady životného prostredia. Minister Jaroslav Izák tvrdí, že tak ich agendu priblížia občanom.

V Poprade po polnoci začala horieť drevovýroba pri železničnej stanici. Oheň hasia železniční a 10 pp hasičov. Požiar je už lokalizovaný a majiteľ odhadol škody na 4 milióny korún.

Kurzy NBS:
EUR1 33,66
USD1 23,40
GBP1 46,93

Sport

NHL

New York Islanders - Buffalo 1:2 - Miroslav Šatan (Islanders) 0+1
Detroit - Los Angeles 6:2 - Tomáš Kopecký (Detroit) bol vyhlásený za tretiu hviezdu duelu - Ľubomír Višňovský (Los Angeles) 0+1
Chicago - Nashville 5:2
Anaheim - Colorado 2:1 po predĺžení - Peter Budaj (Colorado) odchytal celé stretnutie a zaznamenal 36 úspešných zákrokov

V stredajších stretnutiach záverečného skupinovej fázy Pohára UEFA vo futbale si účasť v ďalšom kole vybojovalo posledných šesť tímov. Z F-skupiny idú ďalej Bayern Mníchov, ktorý doma rozdrvil Solún 6:0. Sporting Braga vďaka výhre 2:0 nad Crvenou Zvezdou Belehrad, ako aj Bolton.

V G-skupine posúpilo Getafe po výhre 2:1 nad postupujúcim Anderlechtom.
V H-skupine Galatasarayu stačila na postup remíza proti Austrii Viedeň (0:0).

V E-skupine bolo o všetkom rozhodnuté už pred piatym kolom. Slovenských fanúšikov však gólom z priameho kopu potešil Vratislav Greško z Bayeru Leverkusen pri výhre 5:0 nad Zürichom.

*********************

Zamračené a hmlisto. Ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie.
Na horách a ojedinele aj v nižších polohách jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota -3 až 2, v stredných polohách okolo +6 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +6 st.
Slabý premenlivý vietor alebo bezvetrie.