Sunday, December 16, 2007

Pripravil Michal Novák: Mahmúd Abbás žiada takmer 6 milárd dolárov

7:00 17.12.2007

Oživenie palestínskeho hospodárstva je v záujme Izraela rovnako, ako je bezpečnosť židovského štátu v záujme Palestínčanov, vyhlásila izraelská ministerka zahraničia pred dnešnou darcovskou konferenciou v Paríži. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa snaží získať celkovo 5,6 miliardy dolárov, ktoré by mali byť do roku 2010 použité na boj proti chudobe, budovanie palestínskeho štátu a podporu mierového procesu s Izraelom.

Silná snehová víchrica včera potrápila východnú Kanadu a severovýchod Spojených štátov. Najväčší prídel snehu dostali provincie Južné Ontario a Quebec. Mestá Toronto, Ottawa a Montreal sa museli popasovať so 40 centimetrami snehu. V Toronte víchrica spôsobila 600 dopravných nehôd už z rána. Na letiskách Toronto-Pearson a Montreal-Trudeau zrušili približne 100 letov.

Reportérke ruského časopisu v nedeľu nepovolili vstup do Ruska. Novinári a ľudskoprávni aktivisti to označili za najnovší útok na slobodu prejavu v krajine. Natalia Morarová, novinárka týždenníka New Times, sa vracala z návštevy Izraela, keď jej pohraničníci na moskovskom letisku Domodedovo oznámili, že nemá povolenie na vstup do krajiny. Morarová pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedla, že zákaz vstupu nariadila Federálna bezpečnostná služba FSB.

Ozbrojení muži uniesli v nedeľu na severe Somálska francúzskeho novinára, informovali miestne úrady. Novinára uniesli neďaleko prístavného mesta Bossaso. Prístav je strediskom pašerákov zbraní.

Turecké vzdušné útoky na základne kurdských povstalcov v severnom Iraku podporili Spojené štáty. USA poskytli spravodajské informácie a koridor na vstup do irackého vzdušného priestoru, informoval náčelník tureckej armády.

Milióny moslimov sa včera zhromaždili v saudskoarabskej Mekke pri príležitosti začiatku každoročnej púte. Podľa posledných údajov do Mekky pricestovalo viac ako 1,6 milióna pútnikov. Saudskoarabský kráľ na tohtotoročnú púť pozval viac ako tisíc hostí, vrátane iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda.

Brazília a Argentína včera úspešne vypustili do vesmíru raketu v rámci prvej spoločnej misie. Raketa bola odpálená zo strediska v severnom brazílskom štáte Rio Grande do Norte. Dosiahla výšku 121 kilometrov a jej let trval 9 minút 25 sekúnd.

Ministerstvo spravodlivosti upozorňuje občanov, aby v predvianočnom období boli opatrní pri uzatváraní pôžičiek a spotrebiteľských úverov. Podľa Ministra Harabina rezort eviduje stovky prípadov, kedy občania pre niekoľkotisícovú pôžičku prišli o strechu nad hlavou. "Odporúčam výlučne pôžičky od bankových spoločností, ktoré sú pod prísnym dozorom Národnej banky Slovenska, lebo neuváženým krokom sa zo štedrých Vianoc môže stať nadchádzajúci rok rokom beznádeje a smútku," uviedol Harabin.

Kurzy NBS:
EUR1 33,39
USD1 23,02
GBP1 46,68

Sport

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala vo finále na exhibičnom turnaji v čilskom hlavnom meste Santiago s Argentínčankou Giselou Dulkovou. Osemnásťročná Cibulková predtým dosiahla výhrou nad Češkou Nicole Vaidišovou, cenný revanš za prehru z aprílového bratislavského súboja v rámci fedcupového duelu SR - ČR.

*****************
Dnes bude polooblačno. Na severe miestami prechodne oblačno.
Najvyššia denná teplota -1 až 4, na severe miestami okolo -3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st.
Prevažne severovýchodný vietor 5 až 20 km/h.