Friday, December 21, 2007

pripravila katarína plavčanová Belgicko má oddnes novú dočasnú vládu

15.00
Zatiaľ čo niektoré denníky rozšírenie "Schengenu" hodnotia ako definitívne odstránenie železnej opony, ktorá Európu rozdeľovala od skončenia 2-hej svet. vojny, iné pripomínajú pretrvávajúce obavy z nárastu kriminality a nekontrolovateľného prílivu utečencov z nových štátov zóny.

Nadšene vítajú otvorenie hraníc medzi "starou a novou Európou" napríklad talianske noviny Cerriere della Sera. Milánsky denník upozorňuje predovšetkým na historický dosah tejto udalosti pre Nemcov a Poliakov, ktorí viedli v minulosti o spoločnú hranicu spory, ktoré stáli životy milióny ľudí.

(Španielsky El Periódico de Catalunya považuje rozšírenie schengenskej zóny za spoločnú odpoveď Európy na strašiaka terorizmu, príliv utečencov a nelegálny obchod s ľuďmi. Denník zároveň kritizuje Veľkú Britániu a Írsko, ktoré sa k schengenskej dohode odmietajú pripojiť.)

Belgicko má oddnes novú dočasnú vládu, ktorá bude pri moci do 23. marca. Tvoria ju dve flámske a tri valónske strany a na jej čele stojí doterajší premiér Guy Verhofstadt. Štrnásťčlenný kabinet zložil dnes prísahu do rúk belgického kráľa Alberta II. Dočasný kabinet začína fungovať 194 dní od parlamentných volieb po tom, ako sa lídrovi flámskych kresťanských demokratov Yvesovi Letermovi nepodarilo ani na druhý pokus zostaviť vládu.

Izraelská vláda je pripravená pristúpiť na rokovania o prímerí s radikálnym islamským hnutím Hamas. "Ak bude na stôl položená seriózna ponuka, uskutočnia sa rokovania," vyhlásil izraelský minister pre infraštruktúru Benjamin Ben-Eliezer. Podľa neho je predpokladom vyjednávaní úplné ukončenie raketových útokov z pásma Gazy na južný Izrael, zastavenie pašovania zbraní cez hranice s Egyptom a okamžité obnovenie rozhovorov o prepustení Gilada Šalita. Desiatnika izraelskej armády palestínski militanti uniesli už takmer pred polrokom.

Japonsko dočasne pozastavilo svoj kontroverzný program lovu vráskavcov dlhoplutvých v chránenej oblasti okolo Antarktídy, uviedol dnes hovorca japonskej vlády Nobutaka Mačimura. Japonsko sa kvôli lovu veľrýb ocitlo v diplomatickom spore s Austráliou a Novým Zélandom, ktoré protestovali proti japonským plánom uloviť v antarktických vodách počas tejto letnej sezóny vyše 1000 veľrýb, vrátane 50 vráskavcov dlhoplutvých.

Výrobná hala v Poprade pri železničnej stanici v lokalite zvanej 22. koľaj zhorela do tla. Ako informovala prešovská krajská hovorkyňa Magdaléna Fečová, požiar vypukol zatiaľ z nezistených príčin v noci o 2-hej hodine. Hala bola drevená a zhorela spolu so stolárskym zariadením, účtovnou agendou, trezorom, finančnou hotovosťou, osobnými vecami, a s dvoma autami. Požiar spôsobil firme celkovú škodu približne 3 milióny korún. Popradský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin poškodzovania cudzej veci.

Austrálska polícia dnes vyhlásila boj korupcii a manipulovaniu zápasov počas nadchádzajúceho tenisového turnaja Australian Open. Prvým krokom bude zákaz používania laptopov na tribúnach. Navyše sa zriadila Antikorupčná komisia so stálou funkciou detektíva, ktorý bude sledovať podozrivé dianie na kurtoch.
**************************
NOC:
V nižších polohách hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najnižšia nočná teplota -3 až -8, v údoliach miestami okolo -10 st.
Slabý premenlivý vietor.

SOBOTA:
Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Ojedinele slabé zrážky. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota -5 až 0, na horách pri slnečnom počasí 1 až 6 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo +5 st.
Slabý premenlivý vietor.