Friday, March 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Protimonopolný úrad sa začal zaoberať knihou Harry Potter a Dary smrti

11.00
Protimonopolný úrad sa začal zaoberať knihou Harry Potter a Dary smrti. Dôvodom je možné porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Úrad začal správne konanie voči viacerým vydavateľstvám a posudzuje, či podnikatelia neporušili zákon o ochrane hospodárskej súťaže pri uzatváraní zmlúv tykajúcich sa predaja knihy Harryho Pottera presným stanovením predajnej ceny.

V základných školách okresného mesta Detva v posledných rokoch zaznamenávajú zjavne klesajúci počet žiakov, čo podľa odborníkov spôsobil nepriaznivý demografický vývoj v meste. Aj keď sa školy snažia ponukou nadštandardných možností vyučovania prilákať žiakov z okolitých obcí, celkový klesajúci trend počtu školákov je neodvrátiteľný.

Pasy už nebudete po víkende potrebovať ani na našich letiskách. Stanú sa súčasťou schengenského priestoru, do ktorého sme vstúpili tesne pred Vianocami. Na nový systém sa prejde presne zo soboty na nedeľu.

Cez víkend čakajú zmeny nielen na našich letiskách, ale aj v čase. Ručičky na hodinkách si budeme zo soboty na nedeľu posúvať o hodinu dopredu, z druhej na tretiu. Pospíme si teda o hodinu kratšie.

Prešovská radnica vyhlásila vojnu hlodavcom. Vyzýva vlastníkov správcov bytov, aby udržiavali nehnuteľnosti v čistote a odstraňovali odpady, ktoré môžu byť zdrojom obživy pre hlodavce. Celoplošná deratizácia vrátane kanalizácie je nevyhnutná a treba ju vykonať naraz, aby hlodavce nemigrovali do neošetrených priestorov.

Najväčšia ekologická katastrofa roka: Z Wilkinsonovho šelfu v západnej časti Antarktídy sa odlomila nezvyčajne obrovská ľadová kryha s rozlohou vyše 100 štvorcových km! Tá sa ďalej rozpadá na bloky veľké ako rodinné domy. Podľa vedcov sa tým začal nezvratný proces, počas ktorého sa od Wilkinsonovho šelfu čoskoro oddelí masa ľadu približne rovnako veľká ako Praha. Antarktída trpí zmenou klímy.
Za posledných 50 rokov stúpla teplota na južnom póle o 2,5 stupňa Celzia.

Najväčšie austrálske mesto odštartuje tento víkend ekologickú iniciatívu Hodina Zeme, počas ktorej sa na jednu hodinu zahalí do tmy. Cieľom je podporiť boj proti globálnemu otepľovaniu šetrením elektrickej energie. Sydney bude prvým z vyše 370 miest vo viac ako 35 krajinách, ktoré sa zúčastnia na Hodine Zeme - vypnutím svetiel a ďalších elektrických zariadení v sobotu 29. marca o 20.00 h miestneho času, informovali dnes organizátori.

Ruská umelkyňa, ktorá vzbudila pred piatimi rokmi pobúrenie na výstave v Moskve zosmiešnením pravoslávnej cirkvi, zmizla zo svojho domu v Berlíne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemeckú políciu. Anna Michalčuková (52), je nezvestná od minulého piatku, keď odišla z domu pri jazere Lietzensee.

Prvými finalistami hokejovej Slovnaft extraligy sa stal včera Slovan, keď zdolal Trenčín na domácom ľade 2:0. Slovan má tak stále šancu na obhajobu majstrovského titulu. O druhom finalistami sa rozhodne dnes medzi Košicami a Skalicou.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila vo včerajšom stretnutí 1. kola dvojhry na tenisovom turnaji WTA Tour V Miami nad thajčankou nenasadenou Tamarine Tanasugarnovou hladko 6:1, 6:2. V druhom kole ju čaká talianka Schiavoneová.

Kvarteto Veľkej Británie získalo v novom svetovom rekorde 3:56,322 v domácom prostredí v Manchestri titul majstrov sveta v dráhovej cyklistike v stíhacích pretekoch družstiev na 4 km.

****************************
Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo dážď, od cca 1000 m
zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo nuly. Slabý vietor.