Friday, March 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Čína dnes umožní prvým zahraničným diplomatom navštíviť Tibet

9.00
Čína dnes umožní prvým zahraničným diplomatom navštíviť Tibet v období, keď európske krajiny uvažujú, či z dôvodu čínskeho zásahu nebudú bojkotovať otvorenie olympijských hier v Pekingu. Dva týždne po protestoch v himalájskom regióne pricestujú do oblasti diplomati z viacerých krajín vrátane Spojených štátov, Veľkej Británie, Francúzska a Japonska.

Severná Kórea údajne vystrelila niekoľko rakiet krátkeho doletu zo svojho západného pobrežia ponad Žlté more. Stalo sa tak deň po tom, ako Južná Kórea odvolala zo spoločnej priemyselnej zóny svojich zástupcov. Podľa juhokórejskej prezidentskej kancelárie išlo o súčasť rutinného vojenského cvičenia.

Indonézska polícia vyšetruje prípad úmrtia 20 osôb, ktoré vypili údajný liečivý produkt z byliniek. Vyšetrovatelia zisťujú, či bol prípravok úmyselne otrávený alebo nedopatrením kontaminovaný počas výroby. Odvar vyrábal miestny závod na Sumatre. Mnohé indonézske firmy vyrábajú nápoje alebo tabletky z rastlinných výťažkov. Mnohé produkty obsahujú neznáme chemické látky.

Vo Východnom Timore predĺžili do 22. apríla výnimočný stav, ktorý zaviedli po februárových útokoch na prezidenta a premiéra krajiny. Opatrenie zahrňuje aj nočný zákaz vychádzania a všetkých zhromaždení.

V pondelok je posledný termín na podanie daňových priznaní a zaplatenie dane. Už o pár týždňov nás však čaká vypĺňanie ďalšieho priznania - ide o ročné zúčtovanie zdravotných odvodov. Okrem komplikovaného vypĺňania bude pre množstvo ľudí znamenať aj tisíce za nedoplatky. Podľa Richarda Demoviča z úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou skúsenosti z minulosti ukazujú, že sa počítajú v stámiliónoch.

Motoristi pozor, dopravní policajti sa na vás chystajú vytasiť novú techniku! Už teraz odkazujú hlavne cestným pirátom - neunikne nám ani jeden. Policajti chcú zaviesť takzvané úsekové meranie rýchlosti a to už do konca roka. Pevné radary vám zmerajú priemernú rýchlosť a to na začiatku a na konci meraného úseku. Aj Vašu totožnosť odhalia veľmi jednoducho a rýchlo, kamery totiž bez menších problémov nasnímajú vašu tvár. Prekročenie rýchlosti nad 30 km vás bude stáť minimálne 7 tisíc a zabavenie vodičáku.

Pasy už nebudete po víkende potrebovať ani na našich letiskách. Stanú sa súčasťou schengenského priestoru, do ktorého sme vstúpili tesne pred Vianocami. Na nový systém sa prejde presne zo soboty na nedeľu.

Cez víkend čakajú zmeny nielen na našich letiskách, ale aj v čase. Ručičky na hodinkách si budeme zo soboty na nedeľu posúvať o hodinu dopredu, z druhej na tretiu. Pospíme si teda o hodinu kratšie.

Postavenie mosta cez rieku, plnú krokodílov, požadujú obyvatelia dediny v jednej juhoafrickej provincii. Ich deti musia na ceste do školy a domov každý deň absolvovať dve nebezpečné cesty. Pred dvoma mesiacmi tam niekto ukradol starý rozheganý čln, ktorý zabezpečoval prepravu od jedného brehu k druhému. Odvtedy musia deti vo veku od sedem rokov cez širokú a hlbokú rieku Tugela preplávať, alebo absolvovať pomerne dlhú cestu k druhému brehu na veľkých gumených pneumatikách.

****************************
Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo dážď, od cca 1000 m
zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo nuly. Slabý vietor.