Friday, March 28, 2008

Pripravil Michal Novák: Dalajláma vyzval Peking na dialóg

16:00 28.08.2008

Tibetský duchovný vodca dalajláma dnes vyzval Čínu, aby pristúpila na "zmysluplný dialóg" v súvislosti s krízou v Tibete. Dalajláma zdôraznil, že nemá v pláne sabotovať pekinské olympijské hry a nežiada nezávislosť Tibetu. V otvorenom liste svojim "čínskym bratom a sestrám" tibetský exilový líder uviedol, že je iba "obyčajný mních", ktorý sa snaží ochrániť "charakteristickú kultúru, jazyk a identitu tibetského ľudu". "Od začiatku som podporoval Peking, aby mu udelili možnosť organizovať olympiádu. Moje stanovisko zostalo nezmenené," dodal Dalajláma.

Najvyšší nemeckí predstavitelia kancelárka Angela Merkelová a minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier nebudú na otváracom ceremoniáli OH v Pekingu, oznámilo to dnes nemecké ministerstvo zahraničia. Dôvodom však nie sú udalosti v Tibete, uviedlo ministerstvo. Podobne sa vyjadrili aj ďalší európski predstavitelia, estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves, český prezident Václav Klaus a poľský premiér Donald Tusk. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy nevylúčil, že do Pekingu nepocestuje. Účasť na otvorení olympijských hier potvrdili americký prezident George Bush a britský premiér Gordon Brown, ktorého krajina bude organizátorom OH 2012.

Predseda vlády SR Robert Fico síce považuje bojkot olympijských hier v Pekingu za nezmyslený, ale na otváracom ceremoniáli nebude. Dôvody slovenského premiéra však nesúvisia s jeho politickým postojom voči porušovaniu práv obyvateľov Tibetu, majú osobný charakter. Informovala o tom hovorkyňa predsedu vlády Silvia Glendová.

Vojenské lietadlá koaličných vojsk pod vedením USA zhadzovali v noci bomby na pozície šiitskych milícií v Basre. Išlo o prvý bombový útok koaličných vojsk od spustenia irackej vojenskej operácie v juhoirackom meste Basra.

Pasy už nebudete po víkende potrebovať ani na našich letiskách. Stanú sa súčasťou schengenského priestoru, do ktorého sme vstúpili tesne pred Vianocami. Na nový systém sa prejde presne zo soboty na nedeľu.

Cez víkend prejdeme aj na letný čas. V nedeľu o 02:00 ráno si ručičky hodiniek posunieme na 03:00. Pospíme si teda o hodinu kratšie.

Na čele Rady Slovenskej televízie zostáva Bohumír Bobocký. Na dnešnom mimoriadnom rokovaní rady s jediným bodom programu - odvolanie jej šéfa, sa totiž nezišiel potrebný počet členov rady. Na začiatok mimoriadneho rokovania tak čakalo oveľa viac novinárov ako členov rady.

V sobotu sa začne 16. ročník Divadelnej Šuňavy. Je to postupová prehliadka neprofesionálneho divadla podtatranského regionu. Zúčastnia sa divadlá z okresov Poprad, Kežmarok, Levoča. Vítazi postupujú na krajské a celoslovenské prehliadky.

Lyžiari sa cez víkend budú môcť na Slovensku venovať svojej záľube v 35 strediskách. Podmienky v nich sú dnes väčšinou veľmi dobré a sneh prachový.

Oddnes sú na víkend otvorené areály Šachtičky, Tále, Krahule, Ski Zábava Hruštín a Racibor-Oravský Podzámok. Najvyššia snehová vrstva je v Lomnickom sedle, a to 2,2 metra. Na Štrbskom plese je 1,5 m snehu. Na východnom Slovensku sa lyžuje už len na Plejsoch, kde sú veľmi dobré podmienky a 40 cm snehu, a počas víkendu bude v prevádzke aj stredisko Skipark Erika Kojšovská hoľa.

Sport

Na Štrbskom Plese sa zajtra bude bojovať o tituly majstrov Slovenska v skokoch na lyžiach a severskej kombinácii. S kariérou sa oficiálne rozlúči Martin Mesík, ktorý bol v posledných rokoch jediným Slovenským skokanom. Reprezentoval Slovensko na Svetovom pohári, majstrovstvách sveta či zimných olympijských hrách.

Prvým finalistom hokejovej extraligy je Slovan Bratislava. V rozhodujúcom siedmom zápase semifinále play off zdolali Duklu Trenčín na domácom ľade 2:0. Hokejisti Slovana sa stretnú s víťazom rozhodujúceho siedmeho stretnutia Košice - Skalica, ktorý je na programe dnes o piatej v Košiciach.

****************************
V noci bude polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 3 až -1, na juhozápade okolo 5 st.
Zajtra cez deň oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo dážď, od 1 000 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 9 až 14, na severe miestami okolo 7 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 1 st.
Vietor 5 až 20 km/h.