Tuesday, March 25, 2008

pripravila katarína plavčanová 20 rokov uplynulo od prvého otvoreného protestu Slovákov proti komunistom

9.00
Počasie vyčíňa v celej Európe. Poľadovica a sneh potrápili vodičov v susednom Česku, ale aj v Británii a Francúzsku. V rakúskych Alpách sa zvýšilo lavínové nebezpečenstvo. Českí cestári upozorňujú, že treba dávať veľký pozor najmä na Vysočine, kde sa stále držia zvyšky snehu.

Husté sneženie počas veľkonočného pondelka zasypalo takmer celý východ Slovenska. Ťažký mokrý sneh dokonca odstavil Krompachy a okolité obce od elektriny. Rozvodová centrála zoskratovala a začala horieť. Bez elektriny bolo včera až 35 tisíc ľudí.

Pre ťažký sneh včera padali stromy v Kežmarskom, Levočskom, Sninskom, Prešovskom a Staroľubovnianskom okrese.Množstvo snehu obmedzilo aj vlakovú a cestnú dopravu. Po páde elektrického vedenia bola niekoľko hodín neprejazdná trať medzi Žilinou a Bratislavou, uzatvorili aj cestný tunel Branisko.

Americký raketoplán Endeavour sa v noci nadnes odpojil od Medzinárodnej vesmírnej stanice a po 12-dňovej misii sa vydal späť na Zem. V nedeľu sa uskutočnila posledná spoločná tlačová konferencia posádok ISS a raketoplánu. Nasledovalo rozlúčenie a uzatvorenie prielezov medzi raketoplánom a ISS.

Dvaja opití cestujúci - Nemec a Rus spôsobili prerušenie letu na svojich linkách. Podľa agentúry DPA, lietadlo smerujúce na Ukrajinu a v Poľsku pristálo kvôli opitému Rusovi, ktorý vykrikoval, že je terorista. Po pristátí u neho poľskí policajti nič nenašli a tak lietadlo ktoré vzlietlo z Frankfurtu so 113 cestujúcimi na palube, pokračovalo v ceste. Druhým opilcom bol Nemec, ktorého nevhodné správanie donútilo pilota na linke z Düsseldorfu do Bangkoku požiadať o povolenie k núdzovému pristátiu na varšavskom letisku. Aj toto lietadlo neskôr mohlo pokračovať v ceste.

20 rokov uplynulo od prvého otvoreného protestu Slovákov proti komunistom. Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa 25ho marca 1988 pálili sviečky a modlil sa ruženec. Komunisti sa mlčiaceho davu zľakli a zasiahli brutálnym spôsobom. Po vodných delách použili slzotvorný plyn, psov, napokon aj obušky. Ľudí bili hlava nehlava. Sviečkovej manifestácii sa aj preto hovorí Generálka novembra 1989.

Odlev pracovnej sily zo Slovenska sa netýka iba zdravotníckeho personálu, ale aj montážnych pracovníkov, zváračov, šičiek, murárov, zámočníkov či predavačov. V zahraničí podľa odhadov pracuje vyše 200tisíc Slovákov. Len v susednom Česku žije a pracuje približne 70 tisíc Slovákov.

Hlavnému kormidelníkovi slovenskej futbalovej reprezentácie Jánovi Kocianovi sa na včerajšom veľkonočnom popoludňajšom zraze hlásilo 16 hráčov z osemnástky nominovaných. Neskôr sa k mužstvu pripojí stredopoliar Rosenborgu Trondheim Marek Sapara a obranca Slavie Praha Matej Krajčík, ktorého čaká podvečer zápas Gambrinus ligy v Zlíne. Prišiel aj stopér FC Liverpool Martin Škrtel a aj napriek problémom počas cesty to stihla "turecká" dvojica Filip Hološko (Besiktas) a Štefan Senecký (Ankaraspor). Zajtra o štvrť na 9 večer odohrajú prípravný zápas proti Islandu.

Súperom slovenského tenistu Dominika Hrbatého v 1. kole dvojhry na turnaji ATP Masters v Miami bude Lotyš Ernests Gulbis. Dominika Cibulková si zmeria sily s Číňankou Zi Yan.
*************************************
Premenlivá oblačnosť a početné snehové prehánky, v nížinách miestami
aj zmiešané. Ojedinele i búrky. Najvyššia denná teplota 2 až 7, na severe miestami okolo 0 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -8 st. Slabý vietor.