Sunday, March 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Meteorológovia varujú pred silným snežením

24.3. 7.00
Na západe Slovenska a v Podunajskej nížine sa dnes na cestách budú tvoriť snehové jazyky. Výstrahu prvého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav.Na komplikácie so snežením by sa mali pripraviť vodiči na Horehroní, Liptove, Orave, Kysuciach a severozápade krajiny. Očakáva sa, že tu napadne do 20 cm snehu. Meteorológovia vydali aj výstrahu prvého stupňa pre východ krajiny, kde predpovedajú vietor s rýchlosťou do 22 metrov za sekundu. Návštevníci hôr by mali sledovať informácie horskej služby o prípadnom lavínovom nebezpečenstve či zákaze hrebeňových túr a dodržiavať jej pokyny.

Meteorológovia varujú pred silným snežením aj na Morave a v Sliezsku. Jeseníky a Beskydy čaká až 30 cm nového snehu. Sneženie bude ustávať až behom popoludňajších hodín. Vodiči by mali počítať s predĺžením času jazdy. Nevyhnutné sú zimné pneumatiky s dostatočnou výškou vzorky, na horách snehové reťaze a náradie na prípadné vyslobodenie vozidla.

Na severe Francúzska sa včera zrútil veľký cirkusový stan, ktorý nevydržal ťarchu čerstvo napadnutého snehu. Zamestnanci cirkusu prerušili predstavenie a evakuovali 150 divákov a artistov po zistení, že šapito neunesie niekoľkocentimetrovú vrstvu nového snehu. Stan sa krátko nato zrútil, pričom sa ľahko zranila jedna osoba.

Tisíce ľudí včera protestovali v uliciach New Yorku proti vojne v Iraku a vyzývali na okamžité stiahnutie amerických jednotiek z krajiny. Podľa organizátorov sa na pochode zúčastnilo okolo 10 tisíc ľudí. Podobné demonštrácie sa na piate výročie začatia vojny v Iraku, ktoré bolo 20. marca, konali vo viacerých mestách po celých Spojených štátoch.

Rakúske úrady veria, že ultimátum od únoscov dvoch rakúskych turistov v Tunisku, ktoré uplynie dnes o polnoci, bude predĺžené. Al-Káida žiada za životy rukojemníkov prepustenie niektorých členov tejto teroristickej skupiny z väzení v Tunisku a Alžírsku. Wolfgang Ebner a Andrea Kloiberová zmizli minulý mesiac počas dovolenky.

Spomedzi 2900 slovenských obcí bude mať asi 1500 menšiu šancu dosiahnuť na peniaze z eurofondov. Združenie miest a obcí žiada, aby na ne vláda nezabudla. Ministerstvo výstavby, ktoré zastrešuje čerpanie peňazí z EÚ, ostatné obce nezaradilo do takzvaných pólov rastu. Toto opatrenie by malo zabezpečiť, aby sa peniaze dostali predovšetkým do najvýznamnejších sídiel.

Dnes je Veľkonočný pondelok. Šibačky a oblievačky mali dievčatám priniesť zdravie. Šibanie korbáčom či oblievanie studenou vodou im zabezpečovalo kladné vlastnosti na celý ďalší rok. Pokiaľ to mládenci nerobia surovo, v zásade má táto tradícia pozitívny význam," uviedla etnologička Kornélia Jakubíková z Katedry etnológie a kultúrnej antropológie Univerzity Komenského v Bratislave. Podľa nej "Trošku čerstvej vody nikomu nezaškodí.

Hokejisti Slovana Bratislava zvíťazili vo včerajšom piatom semifinálovom zápase play off hokejovej extraligy nad Duklou Trenčín 5:2, Na domácom ľade upravili stav série na 2:3. V poradí šiesty zápas, v ktorom bude mať Dukla druhý mečbal, sa hrá zajtra v Trenčíne.

Víťazkou dvojhry na prestížnom podujatí WTA Tour Pacific Life Open v kalifornskom Indian Wells sa stala Srbka Ana Ivanovičová. Vo finále dvoch najvyššie nasadených hráčok si turnajová jednotka poradila s dvojkou, Ruskou Svetlanou Kuznecovovou 6:4, 6:3. Kuznecovová si po roku pripísala v Kalifornii na konto druhú finálovú prehru, keď vlani v v rozhodujúcom boji o titul podľahla Slovenke Daniele Hantuchovej.

*************************************** Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď, od 700 m
sneženie. Vietor od juhu v nárazoch do 25m/s. K večeru bude vietor slabnúť. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na severe miestami okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st.