Tuesday, March 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Hromadná havária v Rakúsku

16:00 25.03.2008

Jeden človek zomrel a 30 Ďalších sa zranilo, 5 z nich ťažko, pri hromadnej havárii na rakúskej diaľnici A1. Pri hustom snežení, Na diaľnici z Viedne do Salzburgu dnes predpoludním havarovalo 60 áut, uviedla polícia. Medzi havarovanými autami je aj autobus. Príčinou nehody bol sneh, hmla a rýchla jazda vodičov. Na mieste sú 3 helikoptéry, 5 vozidiel rýchlej záchrannej služby a 25 sanitiek.

Egyptský prezident Husní Mubarak a jeho ruský kolega Vladimir Putin spečatili dnes dohodu, ktorá umožní Moskve uchádzať sa o výstavbu prvej atómovej elektrárne v Egypte. Rusku sa bude uchádzaťo tender vo výške 1 miliardy eur. Putin označil Egypt za "jedného z vodcov islamského a arabského sveta" a uviedol, že egyptsko-ruská spolupráca má "strategický význam". Rusko dokončuje aj kontroverznú jadrovú elektráreň Búšehr v Iráne a nedávno podpísalo zmluvu o výstavbe jadrovej elektrárne v Bulharsku.

Dodávku elektriny v Krompachoch obnovili včera večer. Dôvodom výpadku bolo pretrhnutie vysokonapäťového vedenia a požiar rozvodne. Hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská energetika Andrea Danihelová informovale, že bez elektriny zostávajú chatové osady a obmedzená je aj zásobovanie väčších priemyselných zákazníkov. Ďalšie krátkodobé prerušenia dodávky môžu byť spôsobené prácami na obnovení štandardného zásobovania elektrinou.

Zo Žiliny do Bratislavy dnes pôjde mimoriadny vlak, ktorý inak premáva iba v nedeľu. Železničná spoločnosť Slovensko pridala rýchlik Inovec zo Žiliny do bratislavskej Hlavnej stanice pre zvýšený záujem o prepravu cestujúcich po veľkonočných sviatkoch. Vlak zo Žiliny odchádza o 16:40, do Bratislavy by mal prísť o 19:34.


Slovenská sporiteľňa vyzýva svojich klientov, aby neodpovedali na podvodné e-maily, ktoré požadujú zaslanie osobných údajov. Posledný takýto pokus zneužiť údaje klientov zaznamenala sporiteľňa včera. "O e-mailovej správe v anglickom jazyku banku informovalo niekoľko sto klientov banky. Slovenská sporiteľňa podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa," informoval agentúru SITA hovorca sporiteľne Štefan Frimmer.

SPORT

Novým trénerom hokejistov extraligového MHk 32 Liptovský Mikuláš sa stal Mojmír Trličík, jeho asistentom bude Pavol Paukovček . Hokejistov MHC Martin povedie aj v ďalšej sezóne tréner Ladislav Spišiak, jeho asistentom zostáva Marián Brúsil

Postup Dukly Trenčín do semifinále play off hokejovej extraligy a zápasy s tradičným veľkým rivalom Slovanom Bratislava vzbudil obrovský záujem Trenčanov o hokej. Kým v Bratislave nedeľný piaty zápas nebol ani vypredaný, pred pokladňu trenčianskeho zimného štadióna sa prví záujemcovia o lístky na dnešný šiesty duel postavili už včera. Zápas sa začne o piatej. V branke Dukly bude objav play off Kovač

Pre Miroslava Zálešáka sa hokejová sezóna skončila predčasne pred minimálne jedným z jej vrcholov. Útočník Skalice sa zranil v piatom zápase semifinálovej série play off v Košiciach a pôjde na operáciu ramena. Košice vedú v sérii nad Skalicou 3:2.

Futbalová streda prinesie okrem zápasu Slovákov s Islandom v Zlatých Moravciach aj ďalších 25 priateľských stretnutí v príprave na EURO 2008, resp. v príprave na rôzne kvalifikácie kontinentálnych zón na MS 2010. Mimoriadnu pozornosť budú pútať stretnutia Španielsko - Taliansko, Francúzsko - Anglicko, či Brazília - Švédsko v Londýne.

Najväčším šlágrom bude meranie síl na parížskom štadióne Stade de France, kde Francúzsko privíta výber Anglicka. Tréner Albionu Fabio Capello nominoval aj stredopoliara Davida Beckhama, ktorý tak má šancu na svoj stý reprezentačný štart. "Keď dosiahnem stovku, bude to paráda. Ale nechcel by som sa zastaviť na tejto méte." povedal Beckham. Kapitánom anglickej futbalovej reprezentácie bude obranca Manchestru United Rio Ferdinand.

Krátke videá rádia RTI na stránke Youtube navštívilo už vyše 90 tisíc ľudí. Na najvyšších priečkach návštevností je spravodajský tím RTI, ale aj rozhovor s lídrom rockovej legendy Deep Purple Ianom Gillanom.Nájdete tam aj interview s Helenou Vondráčkovou, či vtipné spoty našich moderátorov.

NA stránke rti.fm nájdete novinku. Môžete tam zahlasovať za Váš najobľúbenejší program Radio Tatras international. Na Vaše hlasy čakajú programu Slovenského aj anglického vysielania.

*************************************
V noci bude Oblačno, postupne zmenšená oblačnosť. Ojedinele snehové prehánky.
Najnižšia nočná teplota -1 až -6 st., miestami v dolinách a kotlinách okolo -8 st.

Zajtra cez deň polooblačno až oblačno, na viacerých miestach snehové prehánky.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st., na severe miestami okolo 2 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -8 st.
Juhozápadný až západný vietor 10 až 20 km/h.