Tuesday, March 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Na rakúskej dialnici A1 hromadná havária

15:00 25.03.2008

Jeden človek zomrel a 30 Ďalších sa zranilo, 5 z nich ťažko, pri hromadnej havárii na rakúskej diaľnici A1. Pri hustom snežení, Na diaľnici z Viedne do Salzburgu dnes predpoludním havarovalo 60 áut, uviedla polícia. Medzi havarovanými autami je aj autobus. Príčinou nehody bol sneh, hmla a rýchla jazda vodičov. Na mieste sú 3 helikoptéry, 5 vozidiel rýchlej záchrannej služby a 25 sanitiek.

Dohodu o kontroverznej radarovej základni v Čechách, podpíšu 5. mája. Dnes o tom informoval český denník Hospodářské noviny. Podľa denníka by sa podpis dohody mal uskutočniť počas plánovanej pražskej konferencie NATO na tému protiraketovej obrany, na ktorú dostala pozvanie aj americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová. Podľa denníka existuje aj druhý variant. Zmluvu s USA by mohla Praha podpísať už 28. apríla počas návštevy českého ministra zahraničných vecí v USA.

Polícia vyhlásila zákaz vychádzania v troch irackých šiitskych mestách Kút, Násiríja a Samawa po tom, čo v juhoirackej Basre v utorok prepukli prudké boje medzi vládnymi silami a šiitskymi ozbrojencami. Polícia a vojenské zdroje potvrdili, že v oblasti sa začala operácia proti milíciám známym s názvom Mahdího armáda. Z mesta stúpa dym a ozývajú sa výbuchy. Úrady vyhlásili v meste časovo neobmedzený zákaz vychádzania v noci. Na operáciu dozerá iracký premiér Nurí al-Málikí. Informovala o tom britská armáda, ktorá odovzdala Iračanom kontrolu nad mestom minulý rok v decembri.

Dnes si pripomíname konanie tzv. sviečkovej manifestácie v roku 1988, keď sa na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí zišli občania hlavného mesta, aby so sviečkami v rukách demonštrovali proti nedodržiavaniu ľudských, vtedajším vládnym režimom. Demonštrácia bola najväčším verejným vystúpením proti komunistickej diktatúre v Československu od roku 1968.

Slovenská sporiteľňa vyzýva svojich klientov, aby neodpovedali na podvodné e-maily, ktoré požadujú zaslanie osobných údajov. Posledný takýto pokus zneužiť údaje klientov zaznamenala sporiteľňa včera. "O e-mailovej správe v anglickom jazyku banku informovalo niekoľko sto klientov banky. Slovenská sporiteľňa podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa," informoval agentúru SITA hovorca sporiteľne Štefan Frimmer.

SPORT

Novým trénerom hokejistov extraligového MHk 32 Liptovský Mikuláš sa stal Mojmír Trličík, jeho asistentom bude Pavol Paukovček . Hokejistov MHC Martin povedie aj v ďalšej sezóne tréner Ladislav Spišiak, jeho asistentom zostáva Marián Brúsil

Postup Dukly Trenčín do semifinále play off hokejovej extraligy a zápasy s tradičným veľkým rivalom Slovanom Bratislava vzbudil obrovský záujem Trenčanov o hokej. Kým v Bratislave nedeľný piaty zápas nebol ani vypredaný, pred pokladňu trenčianskeho zimného štadióna sa prví záujemcovia o lístky na dnešný šiesty duel postavili už včera podvečer a celú noc čakali, kým ju dnes ráno o 9.00 otvorili. Do predaja sa dostalo približne 3 000 lístkov. Zvyšok kapacity zo 6 150 miest je určený pre držiteľov permanentiek, ďalšie vstupenky dostanú hráči a sponzori.

Pre Miroslava Zálešáka sa hokejová sezóna skončila predčasne pred minimálne jedným z jej vrcholov. Útočník Skalice sa zranil v piatom zápase semifinálovej série play off v Košiciach a podľa informácií z priameho prenosu STV pôjde na operáciu ramena. Košice vedú v sérii nad Skalicou 3:2.

Krátke videá rádia RTI na stránke Youtube navštívilo už vyše 90 tisíc ľudí. Na najvyšších priečkach návštevností je spravodajský tím RTI, ale aj rozhovor s lídrom rockovej legendy Deep Purple Ianom Gillanom.Nájdete tam aj interview s Helenou Vondráčkovou, či vtipné spoty našich moderátorov.

NA stránke rti.fm nájdete novinku. Môžete tam zahlasovať za Váš najobľúbenejší program Radio Tatras international. Na Vaše hlasy čakajú programu Slovenského aj anglického vysielania.

*************************************

V noci bude Oblačno, postupne zmenšená oblačnosť. Ojedinele snehové prehánky. Najnižšia nočná teplota -1 až -6 st., miestami v dolinách a kotlinách okolo -8 st.

Zajtra cez deň polooblačno až oblačno, na viacerých miestach snehové prehánky. Najvyššia denná teplota 4 až 8 st., na severe miestami okolo 2 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -8 st. Juhozápadný až západný vietor 10 až 20 km/h.