Friday, March 21, 2008

Pripravil Michal Novák: Tisícky pútnikov z celého sveta sa dnes zišli v Jeruzaleme

14:00 21.03.2008

Tisícky pútnikov z celého sveta sa dnes zišli v Jeruzaleme, aby si pripomenuli ukrižovanie Ježiša Krista na miestach, kde k nemu došlo. Po Krížovej ceste kráčajú od skorého rána pútnici s drevenými krížmi v rukách a na štrnástich miestach si pripomínajúcimi jednotlivé udalosti, ktoré Ježiša sprevádzali na miesto, kde ho ukrižovali. Ďalší pútnici prichádzajú do Chrámu Božieho hrobu vo východnom Jeruzaleme, kde Ježiša podľa tradície pochovali a kde neskôr vstal z mŕtvych. V Jeruzaleme a jeho okolí hliadkujú tisícky príslušníkov bezpečnostných jednotiek.

Francúzska armáda obmedzí svoj jadrový arzenál na menej ako 300 jadrových hlavíc. V dlho očakávanom prejave o obrannej politike to dnes vyhlásil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Zároveň "pokrstil" francúzsku jadrovú ponorku novej generácie, ktorá ponesie meno Hrozná.

Petrohradský súd dnes prepustil na kauciu predsedu miestnej pobočky opozičnej strany Jabloko Maxima Reznika. Informujú o tom ruské médiá. Reznika zatkli krátko po prezidentských voľbách z 2. marca a obvinili z útoku na verejného činiteľa. Mal sa pustiť do potýčky s policajtom, ktorý zatýkal na opozičnom mítingu jeho kolegu.

Na nepokoje v Tibete, pri ktorých prišlo o život údajne najmenej sto ľudí, by malo vrhnúť svetlo medzinárodné vyšetrovanie. Myslí si to predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, ktorá sa dnes v i Indii stretla s tibetským duchovným vodcom dalajlámom. Ako však dodala, nezdieľa dalajlámov názor, že svet by mal bojkotovať letné olympijské hry v Pekingu.

Na Veľký Piatok, ktorý dnes slávia katolíci, na Liptove v minulosti ovčiari značili ovce. "Robili to zastrihnutím nožnicami do ucha zvieraťa, na ktorom vytvorili znak používaný v rodine," povedala riaditeľka Liptovského múzea v Ružomberku Iveta Zuskinová. Podobnú tradíciu mali aj na Orave. Dievčatá sa počas dnešného dňa umývali v potoku, pretože verili, že budú pekné a zdravé. Napríklad v Dovalove si dievčatá chodili zavčas ráno pod lipu alebo vŕbu česať vlasy, aby ich mali krásne a hebké. Ak na Veľký Piatok pršalo, bola to predzvesť toho, že Oravu čaká "žíznivý rok".

Biela sobota nebola len dňom spomienky na pochovaného Krista a Veľkonočnej vigílie, ľudia na Orave sa v minulosti venovali najmä vareniu a pečeniu obradných jedál. Najviac jedli vajíčka ako symbol života, plodnosti a sily. Zmŕtvychvstanie Ježiša Krista oslavovali na Veľkonočnú nedeľu.

Sport

Slovenská plavkyňa Martina Moravcová postúpila na ME do semifinále na 100 m motýlik a aj vo svojej najobľúbenejšej disciplíne si vybojovala účasť na OH 2008 v Pekingu.

Hokejistom Dukly Trenčín sa podarilo v oboch domácich semifinálových dueloch play off proti Slovana Bratislava uspieť a tak majú tri mečbaly. Séria bude pokračovať v Bratislave v nedeľu 23. marca o 18.00.

Dnes pokračuje séria Skalice a Košíc. Zatiaľ vedú východniari, 2:0. Dnes na skalickom ľade to však budú mať veľmi ťažké. Duel sa začína o 18.00.

*******************************

Veľká oblačnosť až zamračené a postupne na mnohých miestach sneženie, v polohách do 400 m dážď so snehom alebo dážď. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na severe miestami okolo 2 st. Južný až juhozápadný vietor 10 až 25 km/h, miestami 30 km/h. Na horách a v nárazoch aj v nižších polohách miestami 55 až 70 km/h.