Monday, March 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Husté sneženie počas veľkonočného pondelka zasypalo takmer celý východ Slovenska

25.3. 7.00
Husté sneženie počas veľkonočného pondelka zasypalo takmer celý východ Slovenska. Ťažký mokrý sneh dokonca odstavil Krompachy a okolité obce od elektriny. Rozvodová centrála zoskratovala a začala horieť. Bez elektriny bolo včera až 35 tisíc ľudí. Škody po požiari dosilahli desať miliónov korún. Množstvo snehu obmedzilo aj vlakovú a cestnú dopravu. Po páde elektrického vedenia bola niekoľko hodín neprejazdná trať medzi Žilinou a Bratislavou, uzatvorili aj cestný tunel Branisko.

Pre ťažký sneh včera padali stromy v Kežmarskom, Levočskom, Sninskom, Prešovskom a Staroľubovnianskom okrese. Hasiči v Prešovskom kraji vyrazili včera aj k deviatim nehodám, pri ktorých sa zranilo sedem osôb. Chladné počasie so snežením v pondelok narobilo problémy aj v niektorých okresoch Banskobystrického kraja. Hasiči zasahovali pri odstraňovaní stromov, ktoré spadli pod ťarchou nového snehu v okresoch Detva a Zvolen.

Dopravu v Českej republike aj včera komplikoval sneh. Niekoľko centimetrov napadlo na cesty v Olomouckom a Moravskosliezskom kraji, na Zlínsku a na juhu Čiech.
V najsevernejšom cípe Olomouckého kraja v Jeseníkoch stále sneží, cesty sú však podľa cestárov s opatrnosťou zjazdné. V ostatných častiach kraja sa snehové prehánky striedajú s dažďom.

Motoristi, dnes očakávajte na cestách viac áut ako zvyčajne. Školákom sa končia prázdniny, s rodičmi sa budú presúvať späť domov. Niktorí tak už urobili včera. Ďalšie prázdniny budú mať žiaci až v lete, od 28ho júna.

Odlev pracovnej sily zo Slovenska sa netýka iba zdravotníckeho personálu, ale aj montážnych pracovníkov, zváračov, šičiek, murárov, zámočníkov či predavačov. V zahraničí podľa odhadov pracuje vyše 200tisíc Slovákov. Len v susednom Česku žije a pracuje približne 70 tisíc Slovákov.

Lavína, ktorá spadla včera popoludní z Folvarského hrebeňa do Doliny Zeleného plesa, zachytila troch maďarských horolezcov, ktorí liezli v ľadopáde a jedného z nich zasypala. Do príchodu záchranárov ho jeho spolulezci našli. Mal zlomenú ruku a poranenú tvár. Vo Vysokých Tatrách je vyhlásený tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. V dôsledku sneženia a vetra sa stupeň lavínového nebezpečenstva môže ešte krátkodobo zvýšiť.

Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 , ktorej 20-te výročie je dnes vstúpila do dejín ako jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu voči komunistickému režimu v bývalom Československu. Manifestáciu za náboženské slobody a ľudské práva zorganizovali ľudia vtedajšou mocou prenasledovaných katolíckych spoločenstiev. Požadovali o.i. úplnú náboženskú slobodu a dodržiavanie ľudských práv.

Rakúsko bude pokračovať v úsilí oslobodiť dvoch svojich občanov unesených v Tunisku. Únoscovia totiž informovali, že o dva týždne posunuli ultimátum pre splnenie svojich požiadaviek. "Ďalšie predĺženie lehoty vyprší 6. apríla o polnoci. Nechajme, aby bolo Rakúsko, Tunisko a Alžírsko zodpovedné za životy unesených," píše sa v posolstve. Militanti tvrdiaci, že patria k severoafrickej pobočke al-Kájdy požadujú, aby výmenou za oslobodenie dvoch rakúskych turistov boli prepustení jej spolubojovníci väznení v Alžírsku a Tunisku.

Hokejistov HC Košice po včerajšom víťazstve nad Skalicou v piatom semifinále Slovnaft extraligy delí od postupu do finále už iba jedna výhra. Košičania sa v sérii ujali vedenia 3:2, v poradí šiesty zápas odohrajú zajtra v Skalici.

*************************************
Premenlivá oblačnosť a početné snehové prehánky, v nížinách miestami
aj zmiešané. Ojedinele i búrky. Najvyššia denná teplota 2 až 7, na severe miestami okolo 0 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -8 st. Slabý vietor.