Wednesday, March 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Václav Klaus nepôjde do Pekingu

7:00 27.03.2008

Český prezident Václav Klaus včera uviedol, že nenavštívi letné olympijské hry v Pekingu. Na svojej webovej stránke www.klaus.cz však zdôraznil, že motiváciou jeho kroku "nie je hrozbou Číne." Ako uviedol, "nie je si istý, či neúčasť politika na otvorení olympiády môže byť výstrahou, najmä ak ide o politika krajiny, ktorá má stotridsaťkrát menej obyvateľov."

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vyzval Britániu na vytvorenie strategického partnerstva pre 21. storočie. V prejave pred poslancami oboch komôr britského parlamentu - Sarkozy vyslovil želanie, aby sa spojenectvo Británie a Francúzska stalo motorom Európskej únie.

Indickým vojakom sa včera pomocou techniky podarilo zachrániť trojročné dievčatko, ktoré bolo 27 hodín v opustenej studni. Dieťa je "v bezpečí a pripravené na návrat domov.

Desiatky bieloruských demonštrantov, ktorých zatkli na proteste proti autoritárskej vláde Alexandra Lukašenka, odsúdili včera na troj- až pätnásťdňové väzenie a vysoké pokuty. Medzi odsúdenými sú aj dvaja novinári, ktorým súd v Minsku vymeral pätnásť dní väzenia.

Šiestich bývalých členov chorvátskej vojenskej polície zatkli pre podozrenie z vojnových zločinov spáchaných na srbských civilistoch počas vojny v období 1991 až 1995. IZadržaní sú podozriví zo zabitia 17 etnických Srbov v tábore v Ribnjaku pri východochorvátskom meste Pakrač v roku 1991.

Leteckú, pozemnú a námornú dopravu vo Fínsku včera vážne narušila snežná búrka, ktorá si v krajine vyžiadala jednu obeť. Na helsinskom letisku Vantaa hlásili meškanie a rušenie letov, zatiaľ čo silný vietor bránil v plavbe trajektom medzi Helsinkami a Tallinom. Jednu obeť si vyžiadala zrážka auta s autobusom blízko mesta Turku na juhozápade krajiny.

Na Ministerstvo zahraničných vecí si včera pozvali veľvyslaneca Maďarskej republiky v SR Lajosa Váradiho. Hovorca Ministerstva oznámil, že Váradimu tlmočili stanovisko vlády SR o vysťahovaní slovenských organizácií z tzv. Slovenského domu v maďarskej obci Mlynky. Slovenský dom budú musieť k 1. aprílu opustiť Slovenská samospráva v Mlynkoch a Združenie a regionálne kultúrne stredisko pilíšskych Slovákov. V obci žije viac ako polovica Slovákov.

Slovenské denníky dnes začali protest proti vládnemu návrhu tlačového zákona. Dohodli sa na tom predstavitelia Združenia vydavateľov periodickej tlače. Vydavatelia chcú na stránkach novín verejnosti dokázať, že navrhovaný tlačový zákon nie je v jej záujme.

Americký raketoplán sa včera úspešne pristál v Kennedyho vesmírnom centre na Floride. Raketoplán sa vrátil zo 16-dňovej cesty, počas ktorej jeho posádka inštalovala na Medzinárodnej vesmírnej stanici japonské vesmírne laboratórium.

Kurzy nbs:

EUR1 32,63
USD1 20,76
GBP1 41,40

Sport

O oboch finalistoch hokejovej extraligy rozhodnú až siedme semifinálové zápasy, včera si rozhodujúci duel po domácom víťazstve nad Košicami vynútili hráči Skalice. Skalica porazila Košice 3:2

Skalický hokejový tromf Žigmund Pálffy ohrozuje rekord Pavla Demitru v počte získaných kanadských bodov v najvyššej slovenskej súťaži. Demitra v lockoutovej sezóne 2004/05 nazberal 99 bodov (32+67), Pálffy ich má na svojom konte 98 (36+62). Skaličan môže ako prvý v histórii extraligy pokoriť stobodovú hranicu už zajtra v košickej Steel Arene.

Výsledky včerajších mužskej basketbalovej extraligy:
Chemosvit Svit - Nitra 78:80 po predĺžení
Lučenec - Levice 69:65
Spišská Nová Ves - Komárno 71:80
Pezinok - Prievidza 93:92
Dolný Kubín - Handlová 77:73
Slávia TU Košice - Inter Bratislava 83:75

Slovensko - Island 1:2 Góly: Mintál - Thorvaldsson, Gudjohnsen
Francúzsko - Anglicko 1:0 Gól: 32. Ribery z 11 m
Dánsko - Česko 1:1
Poľsko - USA 0:3
Švajčiarsko - Nemecko 0:4
Španielsko - Taliansko 1:0

******************

Dnes má byť polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo dážď, od cca 700 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 8 až 12 st, na severe miestami okolo 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -2 st. Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.