Monday, March 31, 2008

pripravila katarína plavčanová Česi chcú s USA podpísať o zmluvu o radare

15.00
Česi a Američania po roku už dokončili rokovania o radarovej základni v Česku. Podľa premiéra Topolánka je potrebné stanoviť už iba miesto jej podpisu. Topolánek to uviedol v rozhovore pre dnešné vydanie Hospodářských novín s tým, že už na blížiacom sa aprílovom summite NATO v Bukurešti môžu ČR a USA deklarovať pripravenosť na podpis.

Ruský prezident Vladimir Putin začne s americkým kolegom Georgom Bushom diskusiu o výstavbe tunela pod Beringovou úžinou medzi Kamčatkou a Aljaškou, keď sa v nedeľu stretnú v Soči. Informoval o tom britskýDenník The Times. Projekt asi 100 km dlhého tunela schválil ešte posledný ruský cár Mikuláš II. Ministerstvá obrany Ruska a Spojených štátov ho vtedy pokladali za technicky realizovateľný a ekonomicky opodstatnený.

Obyčajní Kubánci budú môcť využívať aj služby luxusných hotelov, kam doteraz mali prístup len zahraniční turisti. Ide o ďalšie zo série opatrení, ktoré zavádza kubánsky režim po tom, čo v prezidentskej funkcii nahradil Fidela Castra jeho brat Raúl. Už v piatok úrady oznámili, že rušia zákaz používania mobilných telefónov.

Nová pakistanská vláda premiéra Júsufa Ráza Gíláního slávnostne zložila v Islamabade do rúk prezidenta Parvíza Mušarráfa prísahu.

Približne tretina Slovákov si nechala priznanie dane z príjmu na posledný možný termín. Úradníci dnes budú vyplnené formuláre prijímať bez prestávky do šiestej hodiny večer. Daňové úrady aj pošty dnes praskajú vo švíkoch. Státisíce ľudí majú posledný deň na to, aby podali daňové priznanie a aj zaplatili daň.

Telekomunikačný úrad dnes podľa očakávaní vyhlásil súťaž na voľné frekvencie, ktoré by mohol využiť aj nový mobilný operátor. Víťazom tendra by sa mal stať záujemca s najvyššou ponúknutou cenou, úrad očakáva najmenej 30 miliónov korún. Uchádzači sa musia prihlásiť do 29. apríla, pásmo by mali prevádzkovať 20 rokov. Vypísanie nového tendra automaticky neznamená príchod štvrtého operátora; na súťaži sa totiž budú môcť zúčastniť aj súčasní operátori Orange, T-Mobile a Telefónica O2.

Podiel pozitívneho hodnotenia zavedenia eura sa podľa prieskumu agentúry Focus síce nezvýšil, ale podiel odporcov poklesol oproti jeseni 2007 o desať percentuálnych bodov. Tí, ktorí sú za zavedenie eura, sú zväčša mladí ľudia od 18 do 34 rokov a respondenti v mladšom strednom veku do 44 rokov. Naopak, zaviesť spoločnú menu euro na Slovensku hodnotia negatívne skôr starší respondenti vo veku nad 60 rokov. Najčastejším dôvodom negatívneho hodnotenia je predstava, že po zavedení jednotnej meny eurozóny príde zdražovanie.

Popradské AquaCity bude prvý svetové stretnutie "World Travel `Green’ Awards". Vodný park priateľský k životnému prostrediu prijme 5th – 7th Septembra reprezentantov z 250 hotelov a svetových destinácií a ocení tých, ktorí sa snažia podporovať zelený turizmus. ing to the world’s hotels and destinations that they can be green, affordable and profitable”.

Od utorka 1. apríla vstupuje do platnosti novela antidiskriminačného zákona, ktorá zavádza pozitívnu diskrimináciu v podobe "dočasných vyrovnávacích opatrení". Ide napríklad o zabezpečenie zdrojov pitnej vody, program mobilných zdravotných jednotiek, zavádzanie rómskych asistentov pre učiteľa či opatrenia, ktoré zohľadňujú sociálne a ekonomické znevýhodnenie pri prijímaní do zamestnania alebo škôl.

Západ proti východu - aj tak sa dá nazvať boj o titul hokejovej extraligy. Vo finále sa stretnú Slovan Bratislava a HC Košice. Prvý zápas sa začína už dnes v Bratislave. Zajtra bude aj druhý súboj. Ďalšie dva zápasy sa hrajú 4. a 5. apríla v Košiciach.

******************************
NOC:
Jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 4 až 0, v dolinách miestami okolo -2 st.

UTOROK:
Jasno až polojasno. Ráno ojedinele hmla. Vo východnej polovici územia postupne až veľká oblačnosť a popoludní ojedinele občasný dážď. Slabý vietor do 7m/s. Najvyššia denná teplota 14 až 19, na severe miestami okolo 12 st.