Tuesday, March 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Maturanti si zajtra overia svoje znalosti z ruského, francúzskeho a talianskeho jazyka

11.00
Počasie vyčíňa v celej Európe. Poľadovica a sneh potrápili vodičov v susednom Česku, ale aj v Británii a Francúzsku. V rakúskych Alpách sa zvýšilo lavínové nebezpečenstvo. Českí cestári upozorňujú, že treba dávať veľký pozor najmä na Vysočine, kde sa stále držia zvyšky snehu.

Sneh a ľad spôsobili dnes ráno v Holandsku dopravný chaos. Na cestách najmä na západe krajiny sa ráno vytvorili rady vozidiel dlhé 800 kilometrov, čo je asi trikrát viac ako býva zvyčajné v pracovné dni. Polícia informovala o viacerých nehodách, ktoré si vyžiadali materiálne škody.
Aj v leteckej doprave došlo k meškaniam kvôli množstvu snehu, v Rotterdame museli skoro ráno zastaviť železničnú dopravu pre silnú námrazu na koľajniciach.

Veľký požiar zachvátil grécky ostrov Skopelos a vymkol sa spod kontroly, úrady preto vyhlásili stav pohotovosti. Hasičom bráni v záchranných prácach veľmi silný vietor. Ten zničil už najmenej 60 hektárov borovicových lesov. V bezprostrednom ohrození však nie sú žiadne obývané časti ostrova. Požiar na ostrove vypukol už v nedeľu, príčiny nie sú známe. Oheň sa šíril aj celú nasledujúcu noc napriek prívalovým lejakom.

Príčinou novoročnej nehody indonézskych aerolínií Adam Air, pri ktorej zahynulo všetkých 102 osôb na palube, bola chyba pilotov, informovali v utorok vyšetrovatelia. Piloti nešťastnou náhodou vypli autopilota, keď sa pokúšali vyriešiť problém s navigačnými prístrojmi lietadla.

Bývalý český prezident Václav Havel považuje americkú žiadosť o umiestnenie radarovej základne v Česku za prvú šancu, ako ísť spojencovi v ústrety. Bez pomoci USA by podľa jeho slov napríklad nikdy nevzniklo samostatné Československo a nepadla by železná opona. “Američania od nás chcú niečo prvý raz. Vždy sme požadovali niečo mi od nich. Chcú od nás len maličkosť a my robíme drahoty,“ povedal Havel.

Maturanti si zajtra overia svoje znalosti z ruského, francúzskeho a talianskeho jazyka v externej a internej časti maturitnej skúšky. Novú formu skúšky - online maturitu na zabezpečených notebookoch po prvý raz absolvujú maturanti z taliančiny. Z cudzích jazykov bude maturovať spolu takmer 2300 študentov. Najviac z nich si vybralo ruský jazyk, nasleduje francúzština a taliančina.

Dnes si pripomíname konanie tzv. sviečkovej manifestácie v roku 1988, keď sa na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí zišli tisícky občanov hlavného mesta, aby so sviečkami v rukách demonštrovali proti nedodržiavaniu ľudských a najmä náboženských práv, predovšetkým slobodnej voľby svojho svetonázoru, vtedajším vládnym režimom. Demonštrácia bola najväčším verejným vystúpením proti komunistickej diktatúre v Československu od roku 1968.

Futbalová streda prinesie okrem zápasu Slovákov s Islandom v Zlatých Moravciach aj ďalšie množstvo priateľských duelov v príprave na EURO 2008, resp. v príprave na rôzne kvalifikácie kontinentálnych zón na MS 2010. Mimoriadnu pozornosť budú pútať stretnutia Španielsko - Taliansko, Francúzsko - Anglicko, či Brazília - Švédsko v Londýne.

Pre Miroslava Zálešáka sa prebiehajúca hokejová sezóna skončila predčasne pred minimálne jedným z jej vrcholov. Útočník Skalice sa zranil v piatom zápase semifinálovej série play off v Košiciach a podľa informácií z priameho prenosu STV pôjde na operáciu ramena. Košice vedú v sérii nad Skalicou 3:2.
*************************************
Premenlivá oblačnosť a početné snehové prehánky, v nížinách miestami
aj zmiešané. Ojedinele i búrky. Najvyššia denná teplota 2 až 7, na severe miestami okolo 0 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -8 st. Slabý vietor.