Friday, March 21, 2008

pripravila katarína plavčanová Česká diaľnica D1 medzi Brnom a Prahou, ktorú včera zablokovala hromadná nehoda, je opäť prejazdná

21.3. 8.00
Česká diaľnica D1 medzi Brnom a Prahou, ktorú včera zablokovala hromadná nehoda, je opäť prejazdná. Podľa hovorkyne záchranárov na mieste nehody je prejazdný v každom smere jeden jazdný pruh, pričom premávka medzi 99. a 102. kilometrom je odklonená do jedného pásu. Na diaľnici sa naďalej tvoria kolóny, pre kamióny odstavené na krajnici. Odstraňovanie následkov nehody bude pokračovať celý dnešný deň.

Pri včerajšej snehovej búrke havarovalo na diaľnici vyše sto áut a kamiónov. V autách zostalo uväznených asi 20 tisíc ľudí a vrtuľníky museli dopraviť do nemocníc 30 zranených vrátane šiestich s ťažkými poraneniami.

Grécky parlament včera večer tesnou väčšinou schválil kontroverznú dôchodkovú reformu konzervatívnej vlády, ktorá vyvolala v krajine masové demonštrácie. Podľa vlády je reforma jediným spôsobom, ako zachrániť grécky dôchodkový systém pred kolapsom. Grécki odborári začali už v stredu generálny štrajk proti dôchodkovej reforme, ktorý ochromil verejné služby a výrazne narušil dopravu v krajine. Do práce neprišli novinári, právnici i smetiari. Štrajkovali aj lekári, zamestnanci letísk, učitelia, či pracovníci čerpacích staníc. Dôchodková reforma zníži dôchodky a zvýši vek odchodu do dôchodku.

Rast cien potravín a pohonných látok zrejme nie je len prechodnou záležitosťou a bude pokračovať aj v ďalších rokoch. Vlna zdražovanie najťažšie dolieha na 30 až 40 najchudobnejších krajín sveta. Dospelo to do kritickej fázy a približne v desiatich krajinách sú kvôli potravinám nepokoje a ďalšie násilnosti. Podľa Svetovej banky je hlavným dôvodom celosvetový rast dopytu.

Povodne, ktoré po prudkých dažďoch postihli centrálnu časť USA, si vyžiadali už 13 obetí. Od pondelka sužujú silné dažde 15 štátov od Texasu na juhu po Ohio na severe.

Do jesene budúceho roka pribudne v Poprade 84 nových nájomných bytov v Továrenskej štvrti Matejovce. 42 jednoizbových a 42 dvojizbových bytov vyrastie v šiestich samostatných bytových domoch. Štyri byty budú bezbariérové. "Byty budú pre tých, ktorí to potrebujú - pre mladé a začínajúce rodiny a sociálne slabšie rodiny," informoval primátor Popradu.

Hokejisti Dukly Trenčín naplno využili výhodu domáceho prostredia a aj vo štvrtom vzájomnom dueli semifinále play off hokejovej extraligy zdolali obhajcu trofeje Slovan Bratislava, tentoraz 3:0 a v sérii na štyri víťazstvá vedú už 3:1. Ďalší duel odohrajú v nedeľu na ľade Slovana.

Slovenský reprezentant Ľuboš Križko sa bez problémov prebojoval do finále na 50 m znak na ME v dlhom bazéne v holandskom Eindhofene. Najlepší slovenský plavec súčasnosti vo včerajšom večernom semifinále obsadil 6. miesto a časom 25,72 opäť zlepšil slovenský rekord. Finále je na programe dnes večer. Križkovi sa nepodarilo na olympijskej stovke postúpiť z rozplavieb a zatiaľ si teda nevybojoval olympijskú miestenku do Pekingu.

Iba sedemnásťročná Japonka Mao Asadová sa stala kráľovnou ženského krasokorčuľovania na svetovom šampionáte vo švédskom Göteborgu. Študentka z Nagoje triumfovala vo vyrovnanej súťaži žien s minimálnym náskokom 88 stotín bodu pred úradujúcou majsterkou Európy Carolinou Kostnerovou z Talianska. Bronz si vybojovala Ju-Na Kim z Kórejskej republiky.

Novým trénerom extraligového hokejového klubu Žilina sa stal Ján Šterbák. Tréner, ktorý v sezóne pred dvoma rokmi doviedol Žilinu k majstrovského titulu, podpísal zmluvu s vedením MsHK k 1. máju 2008.

************************************
Veľká oblačnosť až zamračené a neskôr na mnohých miestach sneženie, do 400 m dážď so snehom alebo dážď. Vietor na horách a nárazoch do 20m/s.
Najvyššia denná teplota 3 až 7 st. Teplota na horách vo výške 1500 m -5 st.